Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

La Nojorid, sala de ședințe s-a ,,metamorfozat’’ în cabinet de matematică

Vina o poartă doar tabla Smart

La Nojorid, sala de ședințe s-a ,,metamorfozat’’ în cabinet de matematică

Doamna profesor Claudia Tripon face parte din categoria celor care folosesc tabla Smart precum alții buretele și creta, în mod obișnuit, iar dacă nu se poate, e bolnavă!

Respiră cu creionul, șterge cu creionul, iar când se ține de bancuri, îi lasă mască pe elevi, tot cu creionul, dar cu cel magic...
A folosit tabla Smart (care pentru unii înseamnă un ,,bibelou", bun doar de pus în vitrină) pe când suplinea la Sîntandrei, o folosește acum la Nojorid. Grația acestei bijuterii care atrage copiii ca un magnet, sala de ședințe a școlii (după cum ne-a spus doamna director Melinda Tănase) a fost ,,metamorfozată", de doamna Claudia, în cabinet de matematică. Am nimerit în mijlocul elevilor din clasa a VI-a la o oră de recapitulare a cunoștințelor (din a V-a) despre divizibilitate-multipli. Cu siguranță, doamna Claudia și-ar fi dorit să fi nimerit la o oră de geometrie, când tabla putea arăta ca un Pom de Crăciun! Înflăcărați și ambițioși, toți elevii și-au dorit să iasă la tablă ca să-i admirăm cum știu să o mânuiască și să-i ceară să facă fel de fel... După oră, aveam să aflăm câte lucruri știe tabla Smart să facă, asemenea unui calculator în mâinile unui specialist. ,,La geometrie, tabla Smart face minuni, dar câte nu știe și la alte obiecte, geografie, chimie, fizică, biologie...
Fixezi echerul cum vrei pe tablă și nu cade, mergi printre bănci și verifici, iar el stă cuminte, îl rotești, iei compasul și îl rotești cum vrei și nu cade, colorezi cât vrei și cu ce vrei, poți evidenția în n feluri, corectezi ușor, plasezi figurile unde vrei, le mărești, le micșorezi, te joci pur și simplu, iar copiii sunt fascinați. Ei doresc enorm să o utilizeze și se pricep ca niște roboței. E de ajuns să te vadă o dată și au prins ,,șmecheria". I-ați văzut cum reacționează".
Ne-a povestit și ne-a demonstrat doamna Claudia ce știe tabla la geografie și la chimie, câteva secvențe doar. Tabla aceasta minune poate fi folosită așa cum dorești și cum o gândești de-acasă, folosind fișierele pe care ți le-ai pregătit. Îți programezi lecția pe calculator (laptop), după care vii la tablă și o susții. Creativitatea nu are margini, iar bucuria elevilor o citești pe față.
Pentru doamna profesor Claudia Tripon și elevii săi, tabla Smart nu mai deține secrete!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Nojorid, sala de ședințe s-a ,,metamorfozat’’ în cabinet de matematică.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 16:44:19 Ora standard a Europei de Est