Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul de ocupare a funcţiilor de directori de şcoli continuă conform calendarului stabilit iniţial

De la Ministerul Educaţiei

Concursul de ocupare a funcţiilor de directori de şcoli continuă conform calendarului stabilit iniţial

Concursul de ocupare a funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar continuă conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei, a anunţat Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Acesta a lansat un apel public tuturor directorilor în funcţie să nu împiedice accesul cadrelor didactice care doresc să participe la concurs. „Solicit ferm actualilor conducători de şcoli să pună la dispoziţia colegilor lor toate documentele şcolare de care au nevoie pentru a se înscrie. Dacă vom primi în continuare mesaje, dacă ni se va semnala faptul că cei care doresc să se înscrie sunt împiedicaţi, nu vom ezita să apelăm la autorităţile statului pentru a aduce din nou legea în şcoli'', a afirmat Mircea Dumitru.
Ministrul Educaţiei a subliniat că mesajul transmis este unul de intrare în normalitate, nu un mesaj politic, insistând asupra nevoii de a avea un cadru transparent şi predictibil în care profesorii cu aptitudini de buni manageri să poată conduce o şcoală pe durata unui mandat de patru ani. „Nu ştiu dacă mai există în momentul de faţă, în România, un sistem social de importanţa educaţiei, un sistem care să însemne atât de mult pentru viaţa României de astăzi, dar în care selecţia managerilor să nu se facă pe bază de concurs public şi transparent. Semnalul Ministerului Educaţiei e că trebuie să se intre într-un regim de normalitate şi anume ca, o dată la patru ani, să se organizeze un concurs. Aceasta trebuie să fie normalitatea. O şcoală a cărei conducere va continua să funcţioneze numai pe baza detaşării, acordată arbitrar, nu poate să se dezvolte, nu este un mediu propice pentru formarea copiilor (...)", a mai afirmat ministrul Mircea Dumitru.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei de presă desfăşurate marți, 20 septembrie 2016, la sediul MENCS, la care a participat şi secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Monica Cristina Anisie. Secretarul de stat a anunţat că proba scrisă din data de 12 octombrie va fi supravegheată audio-video, procedură utilizată şi în cadrul examenelor din această vară. Suplimentar, începând de miercuri, 21 septembrie, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia tuturor celor interesaţi linia gratuită TelVerde 0800 801 100, care va funcţiona zilnic, între 8.00 şi 16.00. Monica Cristina Anisie a reluat, la rândul său, apelul de a nu fi blocat accesul la informaţiile şi documentele necesare înscrierii în concurs. „Adresez directorilor aflaţi în funcţie rugămintea de a-şi da tot concursul pentru a pune la dispoziţia cadrelor didactice informaţiile şi documentele de care au nevoie, de a lăsa pe toată lumea să participe la concurs, pentru că asta înseamnă să trăim într-o democraţie şi să participăm la o competiţie în urma căreia să fie desemnaţi cei mai buni manageri pentru şcoala românească", a declarat secretarul de stat.
Precizăm că înscrierea candidaţilor continuă până pe data de 2 octombrie, inclusiv. În data de 7 octombrie vor fi afişate rezultatele verificării conformităţii criteriilor de participare, iar în data de 12 octombrie va avea loc proba scrisă la nivel naţional, cu subiecte elaborate de Ministerul Educaţiei. În total, au fost scoase la concurs 9.047 de posturi de conducere în unităţile de învăţământ preuniversitar, dintre care 6.545 sunt funcţii vacante de directori, iar 2.529 de directori adjuncţi. Până în data de 20 septembrie, ora 12.00, erau înscrişi 1.300 de candidaţi.
Biroul de comunicare
Foto: Agerpres

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:31 Ora de vară a Europei de Est