Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Bal mascat, de Giuseppe Verdi

Un spectacol legendar al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, la Oradea

Bal mascat, de Giuseppe Verdi

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca are plăcerea de a vă invita miercuri, 28 septembrie 2016, de la ora 19.00, la spectacolul ,,Bal mascat", de Giuseppe Verdi, pus în scenă în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, Oradea.

Spectacolul prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Oradea aduce în premieră pe scena bihoreană una dintre cele mai strălucite opere ale tuturor timpurilor, într-o montare clasică de înaltă ținută. Cortina teatrului va revela o distribuție valoroasă, formată din soliștii: Marius Vlad Budoiu, Florin Estefan, Lăcrimioara Cristescu, Andrada Ioana Roșu, Oana Trîmbițaș, Horațiu Ruști, Cristian Hodrea, Petru Burcă, Florin Pop, Dan Dumitrana, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, avându-l la pupitru pe distinsul dirijor Gheorghe Victor Dumănescu. Radu Lucaciu semnează adaptarea regiei artistice, iar Valentin Codoiu adaptarea scenografiei.
Recenta montare a spectacolului prezentată în premieră națională la Cluj, pe data de 13 decembrie 2015, este o producție a Companiei Opera 2001, organizație ce reprezintă un reper liric internațional și a cărei misiune este de a inspira generațiile tinere înspre aprecierea valorilor lirice clasice.
Cunoscută pentru succesul său fulminant, opera verdiană va impresiona publicul printr-o poveste medievală plină de pasiune și intrigi, în care onoarea și prietenia sunt lucruri sfinte, triunghiurile amoroase sunt cele mai dureroase tabuuri, iar trădarea, cu sau fără mască, se plătește scump.
,,Un Ballo in maschera" este cea de-a douăzeci și doua creație a lui Giuseppe Verdi, a cărei premieră mondială a avut loc pe 17 februarie 1859, la Teatro Apollo din Roma, fiind renumită nu doar pentru calitățile sale artistice deosebite, ci și datorită libretului controversat, ce are la bază povestea tragică a Regelui Gustav III al Suediei, ce a atras cenzura operei pentru o lungă perioadă. Transpunerea în libret a adevărului istoric îi are ca eroi pe Riccardo, contele de Warwick, bunul și fidelul său prieten Renato și Amelia, soția celui din urmă, prinsă între iubirile celor doi bărbați. Regia artistică păstrează nota clasică a capodoperei, construcția personajelor, a decorurilor și mișcării scenice, căutând să transmită acțiunea în mod dinamic și antrenant, iar sentimentele și trăirile personajelor să transpară cu naturalețe și deschidere față de publicul spectator.
Vă așteptăm, așadar, la Teatrul Regina Maria din Oradea, pentru a descoperi ce se ascunde în spatele elegantelor măști de bal, într-un spectacol liric deosebit!
Biletele spectacolului sunt puse în vânzare la Agenția Teatrului Regina Maria și online, pe www.biletmaster.ro
Daniela Plopeanu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:17:55 Ora standard a Europei de Est