Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Se va întoarce oare acasă?

Destinul unei colecţii de Tezaur

Se va întoarce oare acasă?

O colecție de pictură monumentală, portrete de voievozi și mari ctitori ai Bucureștiului, ce a aparţinut familiei boierești Manu (sec. XVIII - XIX) şi care cuprinde lucrări clasate în categoria juridică Tezaur, va fi licitată pe 29 septembrie, începând cu 20.30, la Artmark - Palatul Cesianu-Racoviţă.

Un eveniment unic. Licitația colecției familiei boiereşti Manu. Începuturile picturii românești (sec. XVIII - XIX) va aduce în atenţia publicului 24 de tablouri, dintre care 13 fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional, 6 fiind clasate în categoria juridică Tezaur. Este pentru prima oară când, într-o licitaţie publică, este pus în vânzare un număr atât de mare de opere aparţinând Patrimoniului.
Loturile licitaţiei sunt deosebit de importante pentru evoluţia picturii româneşti, fiind semnate de maeştri precum Theodor Aman, întemeietorul Academiei de Arte de la București, Anton Chladek, profesorul lui Nicolae Grigorescu sau C.D. Rosenthal, eroul de la 1848. Majoritatea tablourilor a făcut parte din expunerea Muzeului Național de Artă al României, dar și a unora dintre muzeele regionale importante (Bacău, Iaşi, Braşov, Ploieşti).
O ocazie specială pentru participanţi şi un moment critic pentru valoroasele lucrări de Patrimoniu. Tablourile colecţiei Manu vor putea fi adjudecate atât de instituţii publice, cât şi de persoane fizice ori juridice private. Cea mai valoroasă lucrare aparţine lui Theodor Aman şi reprezintă portretul ofițerului de cavalerie Alexandru Manu (25.000 - 35.000 euro). La polul opus, al accesibilității din perspectiva prețului redus, se află portretul Ecaterinei Ghica, pictat de Henri de Mondonville (500-800 euro).
,,Portretul lui Nicolae Mavrogheni, domnitor în Ţara Românească la sfârşitul sec. XVIII'' este cea mai veche operă din colecţie și una dintre cele mai vechi picturi laice create în România, cu o vechime de aproximativ 225 de ani, realizată de ,,zugravul" Grigore Popovici. Mavrogheni de altfel este domnitorul Țării Românești sub ale cărui domnie și ucaz se înființează breasla artiștilor pictori - ,,zugravii de subțire", diferențiati de cei ,,de gros", de case; iar dintre puținii pictori români de la 1800, el este totodată unul dintre rarii pictori laici, de portrete, iar nu bisericești.
Familia boierească Manu s-a remarcat în epocă prin membrii săi cu rol important în istoria Bucureştiului, ce au alcătuit, de-a lungul timpului, monumentala colecţie de astăzi. Printre cele mai proeminente figuri se află cea a remarcabilului General Gheorghe Manu - primar al Bucureştiului, erou în Războiul de Independenţă şi părinte al artileriei româneşti, cât şi tatăl său, Ioan Manu - prefect al poliţiei în anul Revoluției 1848, conducător interimar al Ţării Româneşti în perioada de dinaintea alegerii lui Cuza din 1859, dar şi întemeietor al Pompierilor (1844) şi ,,salvator'' al Bucureștiul de la marele incendiu din 1847, prin ridicarea unui foişor de apă pentru poliţie.
Licitaţia va avea loc în data de 29 septembrie 2016, la ora 20.30, la sediul Artmark (din Str. C.A. Rosetti Nr. 5). Anterior, vor avea loc alte două licitaţii cu tematici speciale: Licitația a două colecții dedicate: Spiru Vergulescu și Constantin Piliuță şi  Licitația de Maniere, începând cu ora 19.00.
Andra Stroescu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:36:05 Ora standard a Europei de Est