Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

În octombrie debutează o nouă ediție a Toamnei orădene

A 26-a ediție a Toamnei orădene

În octombrie debutează o nouă ediție a Toamnei orădene

A 26-a ediție a Toamnei orădene este aproape de start și pregătește o mulțime de surprize pentru publicul orădean. Carla's Dreams, Holograf, Byron și Robin & The Backstabbers sunt doar câteva din numele prezente la evenimentul devenit deja tradiție, cărora li se vor alătura și alți reprezentanți cu renume atât la nivel național cât și internațional.

Totodată vor avea loc o serie de activități culturale și de divertisment desfășurate în premieră la Oradea.
Organizată de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), în parteneriat cu fondatorii clujeni ai conceptului Street FOOD Festival în România, Toamna orădeană din 2016 revine în centrul orașului, în Piața Unirii, în perioada 6 - 9 octombrie.
Spectacole & activități culturale
Programul evenimentului va include o serie de activități și momente muzicale inedite, iar publicul se va putea bucura de o experiență completă ce va include ritmuri de jazz, pop, evenimente culturale spectaculoase și multe surprize culinare. Toamna orădeană vine anul acesta cu un program atent gândit pentru a aduce distracția în rândul vizitatorilor. Timp de 4 zile organizatorii vor oferi orădenilor și turiștilor evenimente și activități culturale care să îi facă pe aceștia să fie mândri de un oraș în sărbătoare.
Porțile festivalului se vor deschide joi, 6 octombrie 2016, începând cu ora 12, cu preparate delicioase, activități pentru cei mari și cei mici, dar și concerte susținute de artiști precum: Border Split, Soul Serenade, Koszika & the Hotshots sau Lucia & Muse Quartet. În zilele ce urmează, publicul se va bucura și de alte activități precum piese de teatru, vals pe picioroange, street dance și alte momente muzicale pregătite de unii din cei mai iubiți artiști printre care amintim: Carla's Dreams, Holograf, Byron, Robin & The Backstabbers, O.N.E., Jazzybit, Magneton, Fely & Band, Klezmer Oradea sau U2 by Zen Garden. Cea de-a 26-a ediție a Toamnei orădene se va încheia duminică, 9 octombrie cu un foc de artificii.
Divertisment și artă culinară
Pe lângă programul artistic, organizatorii le-au pregătit orădenilor o surpriză delicioasă, astfel că, în cadrul acestei festivități, va ajunge la Oradea cea mai gustoasă experiență culinară din România: Street FOOD Festival. După reprezentații delicioase de succes la Cluj Napoca și Iași, fondatorii clujeni ai conceptului Street FOOD Festival îi invită pe cei care iubesc culisele domeniului culinar să se bucure de o experiență gustoasă și, în același timp, educativă, la Street FOOD Festival, în cadrul evenimentului Toamna orădeană, unde vor găsi cei mai buni și creativi vânzători de mâncare stradală, alături de marii producători de specialități culinare.
,,Pentru că ne mândrim cu specificul local, în cadrul festivalului, își vor găsi locul și cei mai buni și creativi furnizori locali de mâncare stradală. Susținem economia locală, accentuând nevoia unor condiții sanitare excepționale de pregătire a mâncării, creativității și nu în ultimul rând cu o prezență vizuală atrăgătoare. Accesul acestora în cadrul evenimentului va fi anunțat în zilele următoare printr-o licitație publică de ocupare a spațiilor disponibile", a declarat Mihai Jurca, directorul executiv al Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune.
Amenajarea locației
Amenajarea Pieței Unirii va fi compusă din mai multe zone: relaxare, concerte, food și zonă de activități pentru copii. Cetatea Oradea va contribui la programul cultural al sărbătorii orașului din acest an, acolo urmând să fie organizate evenimente culturale sub umbrela Galei traficantului de cultură. Tot în cadrul Toamnei orădene Teatrul Regina Maria va organiza în data de 9 octombrie un spectacol special creat pentru acest eveniment.
Săptămâna viitoare, în cadrul unei conferințe de presă, vom prezenta detalii suplimentare legat de eveniment și de programul final al Toamnei orădene.
Dorim să le mulțumim atât sponsorului oficial cât și partenerilor acestui eveniment pentru sprijinul acordat în organizarea celei de-a 26-a ediție a Toamnei orădene.
Parteneri
Sponsor principal: Kaufland
Partener oficial: Holsten
Parteneri: MyDeck, Teatrul Regina Maria, Kiss FM, Info Oradea, Bihoreanul, Jurnalul Bihorean, Bihari Naplo, Bihon, Erdon (B.P.)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 23:15:16 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...