Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Activități de informare în trei școli orădene

În Săptămâna mobilității, 16-22 septembrie

Activități de informare în trei școli orădene

În perioada 19-22 septembrie 2016, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, în parteneriat cu Oradea Transport Local S.A. și Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, și-a propus să desfășoare activități de informare și educare a elevilor în Săptămâna mobilității în trei unități școlare din Oradea: luni, la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga", marți, la Liceul Teoretic ,,Ady Endre", iar mâine (joi, 22 septembrie), la Școala Gimnazială ,,Dacia".

Ieri, la Biblioteca Liceului Teoretic ,,Ady Endre", elevii claselor a VII-a A și B, însoțiți de doamna director Vad Marta și d-na prof. Sarkadi Viktoria, s-au întâlnit cu reprezentanții celor trei instituții partenere: dna dr. Dorina Radoveț (de la A.P.M. Bihor, dl Szatmari Tiberiu (responsabil marketing O.T.L. S.A.), subcomisar Flaviu Iova, agent principal Anca Tuduce și agent-șef principal Călin Frater (din partea Inspectoratului de Poliție Județean Bihor).
Desfășurându-se în cadrul Săptămânii mobilității, acțiunea de marți și-a propus informarea elevilor în legătură cu mesajul Săptămânii mobilității.
,,În fiecare an în perioada 16-22 septembrie, Europa găzduiește cel mai important eveniment dedicat transportului urban durabil organizat pe teritoriul său. În anul 2016, campania pune accentul pe „Mobilitatea inteligentă și durabilă - o investiție pentru Europa". Comisia Europeană a stabilit două obiective majore pentru mobilitatea urbană: eliminarea treptată a autoturismelor care folosesc carburanți tradiționali din orașe până în anul 2050; trecerea la o logistică urbană cu zero emisii în marile orașe până în anul 2030", a precizat dna dr. Dorina Radoveț. În discuții cu elevii s-a încercat conștientizarea acestora în legătură cu avantajele folosirii bicicletei și ale mersului pe jos, dar și a mijloacelor de transport în comun, în detrimentul autoturismelor personale, pentru reducerea poluării, subliniindu-se faptul că ,,toți suntem responsabili de mediul în care trăim".
Prezentând pe ecran informații privind istoricul transportului urban din Oradea, reprezentantul O.T.L., dl Szatmari Tiberiu, le-a vorbit elevilor sincer și deschis, chiar prietenește despre avantajul cel mare în folosirea mijloacelor de transport în comun: beneficiul socializării, al stabilirii unor relații de prietenie, dincolo de alte avantaje social-comunitare indirecte, precum reducerea poluării și protejarea mediului. Reprezentantul Poliției Rutiere, agent-șef principal Călin Frater, a insistat pe echiparea bicicletei cu elementele obligatorii necesare, pe timp de zi și pe timp de noapte, dar și pe regulile pe care trebuie să le respecte bicicliștii.
21 septembrie - Ziua europeană fără decedați în accidentele de circulație
Dl subcomisar Flaviu Iova a atras atenția elevilor asupra consecințelor grave ale nerespectării regulilor de circulație care duce la un ,,bilanț tragic anual de peste 3.000 de morți la nivel național; ceea ce înseamnă că în fiecare an cam locuitorii unei comune cu o populație medie de circa 3.000 de locuitori dispar numai în accidente de circulație. E de ajuns ca o dată să nu respecți regulile, s-ar putea ca a doua oară să nu te mai întâlnești cu o asemenea situație. Cel mai prostesc și mai oribil lucru este să mori din pricina nerespectării regulilor de circulație", a subliniat dl subcomisar.
Tot domnia sa a precizat că miercuri, 21 septembrie, va fi Ziua europeană fără decedați în accidentele de circulație.
Suita activităților va continua mâine la Școala Gimnazială ,,Dacia".
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Activități de informare în trei școli orădene.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:57:09 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...