Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Steluțele de la ,,Oltea Doamna” au pornit călătoria în Universul cunoașterii

Luni, 12 septembrie

Steluțele de la ,,Oltea Doamna” au pornit călătoria în Universul cunoașterii

Luni, 12 septembrie 2016, curtea Școlii Gimnaziale ,,Oltea Doamna" s-a umplut din nou de copii și părinți; la ora primei întâlniri din noul an școlar, cei mai mulți purtau flori în mâini, zâmbete, bucurii și emoții.

Daria, cel mai mic membru în prezidiu, a avut și cel mai emoționant și concis discurs:
,,Și acum, și-n toamna asta/ Vei deschide iar o carte/ Pentru prichindei cât masa/ Să-i înveți cum să se poarte/ Dragă doamnă-nvățătoare,/ Cei ce-s mici și prichindei/ Te-ndeamnă-ntr-o suflare/ Să-i iubești, să fii ca ei", zis-a Daria din Clasa pregătitoare C, clasa doamnei profesor Elena Pavel.
Ajunse în sala de clasă, steluțele doamnei profesor Elena Pavel au fost primite regește și invitate să pornească în călătoria cunoașterii, alături de noua lor mămică și prietenă iubitoare și de Mini și Miky, dar și de alte personaje îndrăgite din lumea basmelor.
Povestea clasei pregătitoare
,,A fost odată ca niciodată... Așa încep toate poveștile. Așa începe și povestea clasei noastre, le-a spus doamna învățătoare.
A fost odată o mică steluță (adică tu și tu și tu...) chipeșă și zburdalnică. Ea dorea să descopere noi și noi universuri. Așa că într-o zi frumoasă de 12 septembrie porni mult așteptata călătorie; o călătorie îndrăzneață prin marele univers al cunoașterii. Cu pași șovăielnici, neștiind dacă se va putea desprinde din brațele ocrotitoare ale părinților și bunicilor, dar dorind din tot sufletul să ajungă asemeni lor, să strălucească, să aducă lumină pe chipul și în sufletele celor dragi, să lumineze cu puterea științei, se urni cu mari emoții..." Povestea începută de doamna învățătoare s-a derulat cu participarea steluțelor clasei, fiecare copil fiind invitat în fața clasei, pe scaunul autorului, să-ți descopere steluța (portretul expus pe tablă) și să-și prezinte propria poveste în fața colegilor și părinților, așa cum a simțit și a putut fiecare în acele momente de profundă încărcătură emoțională.
,,La final, veți lua cu voi acasă și răvășelul cu steluțe pe care până mâine veți nota, împreună cu familia, cu ce vise și speranțe porniți în noua călătorie", le-a mai spus doamna învățătoare.
Filmul dimineții de luni, 12 septembrie, nu ar fi complet dacă nu am adăuga câteva amănunte ce țin de emoția primei zile de școală. Aflându-ne în clasa pregătitoare C, înainte de festivitățile de deschidere, pe ușa clasei au intrat foști elevi de-ai doamnei profesor Elena Pavel, cu părinți și frați, dorind s-o mai vadă o dată după despărțirea din vară, dorind să primească binecuvântarea pentru clasa a V-a, iar mămica și surioara să o îmbrățișeze cu aceeași dragoste cu care au făcut-o cu toții în cei patru ani. Gestul lor nu putea să nu stârnească lacrimi și cele mai profunde sentimente de respect reciproc.
Momentele ne trimiteau spre admirabilul film ,,Domnului profesor cu dragoste".
Steluțelor și tuturor celor care au pornit călătoria luni, 12 septembrie, drum luminos și curat, plin de realizări importante!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Steluțele de la ,,Oltea Doamna” au pornit călătoria în Universul cunoașterii.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:25 Ora de vară a Europei de Est