Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Scopul scuză mijloacele!

Declaraţie politică

Scopul scuză mijloacele!

Toată lumea admite că sunt probleme în învățământul românesc, că acesta nu e corelat cu piața muncii, că s-au făcut greșeli și că e nevoie de o reformă radicală, cât mai urgent.

Azi, doresc să aduc în atenția dumneavoastră, problema stagnării dezvoltării, ba chiar a degradării și politizării excesive a învățământului românesc din ultimii 20 de ani, la care PSD și-a adus din plin contribuția. Că PSD-ul nu suportă să piardă controlul învățământului și că nu dorește  cu niciun chip depolitizarea sistemului, o dovedește ultima ispravă a președintelui Comisiei de învățământ din Senat, doamna Ecaterina Andronescu. Pentru a avea cvorumul necesar adoptării unui amendament prin care se amâna concursul pentru directori de școli, a fost fraudată semnătura  senatorului PNL, Dumitru Oprea, astfel încât proiectul de lege să poată fi pus urgent în dezbaterea Senatului și votat de majoritatea PSD-istă.
Din păcate pentru învățământul românesc, PSD prin doamna Andronescu, nu ezită să apeleze la metode corupte ca să-și atingă obiectivele, demonstrând astfel lipsă de responsabilitate și încălcând orice principii de etică sau interes național. Aceasta demonstrează disperarea PSD-ului de a menține controlul asupra sistemului educațional românesc.
Fapta aceasta aduce  o nouă și  gravă atingere imaginii Parlamentului, implicit a noastră, a tuturor. De aceea, salut inițiativa colegilor  senatori PNL, de a solicita retrimiterea la comisie a acestui proiect pentru a fi dezbătut cum se cuvine,  a cere înlocuirea doamnei Andronescu de la șefia comisiei și a depune o plângere penală pentru a elucida împrejurările în care a apărut acea semnătură falsă.
Doamna  senator Andronescu, din poziția de președinte al comisiei care are ultimul cuvânt în ceea ce privește proiectele legislative pe învățământ, controlează din umbră învățământul românesc și face modificări legislative care sunt favorabile intereselor partidului din care face parte, sprijinind, dacă interesele o cer, chiar și frauda intelectuală și lipsa de corectitudine.
Ordonanțele de Urgență 94/2014 si 4/2016, care oferă posibilitatea celor care dețin titlul de doctor, de a renunța la acesta, fără a explica motivul renunțării, sunt alte exemple de acte legislative care răspund unor interese private sau de grup. Acestea sunt de asemenea, exemple de promovare a furtului intelectual, incompetenței și imposturii în mediul academic, care aduc grave atingeri prestigiului învățământului românesc și implicit României, pe plan extern.  Decizia de a desființa şcolile profesionale s-a dovedit de asemenea nocivă şi are încă efecte asupra corelării ofertei şcolare cu nevoile pieței muncii şi integrării tinerilor pe piața muncii.
Astăzi, de la această tribună a Parlamentului României, doresc să atrag încă o dată atenția asupra acțiunilor nocive pentru învățământ ale PSDului și ale doamnei președinte Andronescu, și nu mă refer doar la cele de săptămâna trecută, ci la toate modificările toxice din ultimele două decenii. La final doresc să vă las cu o temă de meditație: nu aveți pe conștiință destinele a zeci sau chiar sute de mii de tineri care nu au avut dreptul la un viitor pe măsura capacităților lor intelectuale, datorită acțiunilor dumneavoastră de a distruge sistematic sistemul de învățământ din România?
Florica Cherecheș,
deputat PNL Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:31 Ora de vară a Europei de Est