Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Scopul scuză mijloacele!

Declaraţie politică

Scopul scuză mijloacele!

Toată lumea admite că sunt probleme în învățământul românesc, că acesta nu e corelat cu piața muncii, că s-au făcut greșeli și că e nevoie de o reformă radicală, cât mai urgent.

Azi, doresc să aduc în atenția dumneavoastră, problema stagnării dezvoltării, ba chiar a degradării și politizării excesive a învățământului românesc din ultimii 20 de ani, la care PSD și-a adus din plin contribuția. Că PSD-ul nu suportă să piardă controlul învățământului și că nu dorește  cu niciun chip depolitizarea sistemului, o dovedește ultima ispravă a președintelui Comisiei de învățământ din Senat, doamna Ecaterina Andronescu. Pentru a avea cvorumul necesar adoptării unui amendament prin care se amâna concursul pentru directori de școli, a fost fraudată semnătura  senatorului PNL, Dumitru Oprea, astfel încât proiectul de lege să poată fi pus urgent în dezbaterea Senatului și votat de majoritatea PSD-istă.
Din păcate pentru învățământul românesc, PSD prin doamna Andronescu, nu ezită să apeleze la metode corupte ca să-și atingă obiectivele, demonstrând astfel lipsă de responsabilitate și încălcând orice principii de etică sau interes național. Aceasta demonstrează disperarea PSD-ului de a menține controlul asupra sistemului educațional românesc.
Fapta aceasta aduce  o nouă și  gravă atingere imaginii Parlamentului, implicit a noastră, a tuturor. De aceea, salut inițiativa colegilor  senatori PNL, de a solicita retrimiterea la comisie a acestui proiect pentru a fi dezbătut cum se cuvine,  a cere înlocuirea doamnei Andronescu de la șefia comisiei și a depune o plângere penală pentru a elucida împrejurările în care a apărut acea semnătură falsă.
Doamna  senator Andronescu, din poziția de președinte al comisiei care are ultimul cuvânt în ceea ce privește proiectele legislative pe învățământ, controlează din umbră învățământul românesc și face modificări legislative care sunt favorabile intereselor partidului din care face parte, sprijinind, dacă interesele o cer, chiar și frauda intelectuală și lipsa de corectitudine.
Ordonanțele de Urgență 94/2014 si 4/2016, care oferă posibilitatea celor care dețin titlul de doctor, de a renunța la acesta, fără a explica motivul renunțării, sunt alte exemple de acte legislative care răspund unor interese private sau de grup. Acestea sunt de asemenea, exemple de promovare a furtului intelectual, incompetenței și imposturii în mediul academic, care aduc grave atingeri prestigiului învățământului românesc și implicit României, pe plan extern.  Decizia de a desființa şcolile profesionale s-a dovedit de asemenea nocivă şi are încă efecte asupra corelării ofertei şcolare cu nevoile pieței muncii şi integrării tinerilor pe piața muncii.
Astăzi, de la această tribună a Parlamentului României, doresc să atrag încă o dată atenția asupra acțiunilor nocive pentru învățământ ale PSDului și ale doamnei președinte Andronescu, și nu mă refer doar la cele de săptămâna trecută, ci la toate modificările toxice din ultimele două decenii. La final doresc să vă las cu o temă de meditație: nu aveți pe conștiință destinele a zeci sau chiar sute de mii de tineri care nu au avut dreptul la un viitor pe măsura capacităților lor intelectuale, datorită acțiunilor dumneavoastră de a distruge sistematic sistemul de învățământ din România?
Florica Cherecheș,
deputat PNL Oradea

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:27:14 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...