Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Când tradiţia naşte valori

Licitații, marți

Când tradiţia naşte valori

Artmark se întoarce la tradiţie printr-o licitaţie de valori autentic româneşti, ce cuprinde atât tablouri ale pictorilor tematicilor naționale, precum: Ressu, Petrașcu, Băncilă, Aman, Schweitzer-Cumpăna, dar şi o rară selecție de ii românești, provenind din colecţii celebre precum Brătianu - Cantacuzino.

Evenimentul va avea loc marţi, 27 septembrie 2016, ora 20.00, la sediul Artmark (din C.A. Rosetti Nr. 5).
Tablouri cu tematică rurală, covoare mănăstireşti cu motive tradiţionale, vechi icoane pe sticlă, ceramică populară, dar mai ales o colecție de ii românești autentice, lucrate în maniere specifice fiecărui colţ al ţării - numai o parte din zestrea naţională ce ne-a fost lăsată drept moştenire şi care va constitui obiectul Licitaţiei de Valori Tradiţionale, inclusiv o colecţie de ii româneşti.
Loturile de pictură tradițională cele mai reprezentative din licitație sunt două tablouri de Camil Ressu, ,,Clacă la porumb" și ,,Familie de ţărani" (evaluate la 15-25 mii euro, respectiv 12-18 mii euro). Respingând formele de împrumut stilistic care pătrunseseră în arta secolului XX, odată cu plecările artiștilor la studii în străinătate, Camil Ressu a fost preocupat de găsirea izvoarelor legitime pentru stilul specific românesc. Marile compoziţii pictate ale lui Ressu au ca subiect, aproape invariabil, omul simplu, ţăranul, viaţa de la ţară, muncitorul sau ritualul muncii.
La preţuri foarte accesibile pot fi achiziţionate însă numeroase obiecte decorative cu motive tradiţionale, lucrate manual de meșteri populari, adevărate capodopere de stil și culoare. O bată femeiască din zona Muscel (începutul sec. XX) are un preț de pornire de doar 20 €, iar pentru o deosebită farfurie decorativă tip Corund din anii 1940, adjudecarea va putea începe de la 25 €.
O colecţie inedită de ii româneşti unicat din secolele XVIII-XX, ce provin din zone variate precum: Muscel, Gorj, Argeş, Bistriţa, Bihor etc. ori din colecţii cunoscute precum Maria şi Romeo Ionescu sau Brătianu-Cantacuzino va fi pusă, de asemenea, în vânzare. Preţurile de pornire pentru aceste autentice simboluri naţionale sunt, din nou, foarte accesibile.
Loturile licitaţiei sunt expuse la Artmark (Str. C.A. Rosetti Nr. 5) în fiecare zi, între orele 10.00 - 20.00. Licitaţia de Valori Tradiţionale, inclusiv o colecţie de ii româneşti va avea loc marţi, 27 septembrie, începând cu ora 20.00.La ora 19.30, în aceeaşi zi, va avea loc şi inedita Licitație Constantin Brâncuși pentru susținerea subscripției publice privind Cumințenia Pământului (un ansamblu unic de artefacte personale având ca proveniență atelierul Brâncuși de la Paris).
Andra Stroescu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:51 Ora de vară a Europei de Est