Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prof. ing. Gale Monica și olimpicii săi scriu istoria, lăsată moștenire de distinsul profesor Mihai Crețu

La Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi”

Prof. ing. Gale Monica și olimpicii săi scriu istoria, lăsată moștenire de distinsul profesor Mihai Crețu

În 8 mai 2008, am publicat pe Ovidan.ro și în revista OviDan articolul ,,Al cincilea an, consecutiv, premiul I la națională".

,,Directorul colegiului, prof. Mihai Crețu, ne declară cu încântare faptul că an de an, elevii brâncușieni au confirmat în cadrul concursurilor profesionale și al olimpiadei tehnice buna lor pregătire teoretică și practică de specialitate, obținând numeroase premii și mențiuni. Domnul director a ținut să sublinieze faptul că de cinci ani, consecutiv, olimpicii nu s-au întors acasă fără un premiu întâi. În 2004, cel mai important premiu a fost cucerit de Marius Buibaș, în 2005, de Cosmin Ambru, în 2006, de Bogdan Popa, în 2007, de Călin Bac, iar anul acesta, de Bako Annamaria..."
În 13 mai 2012, am publicat C.T.,,C-tin Brâncuși" - ,,școala care te face olimpic național: Prof. ing. Monica Gale - formator de olimpici naționali", iar în primavara anului 2014, am punctat din nou: ,,O primavară de aur pentru elevul dnei prof. Monica Gale: Olaru David Claudiu - olimpicul de nota 10 al Bihorului".
,,De ani şi ani, doamna profesor Monica Gale de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi" din Oradea investeşte ştiinţă şi dăruire în pregătirea olimpicilor, iar rezultatele confirmă şi o răsplătesc de fiecare dată.
Şi în această primăvară, Monica şi dna prof. Brad Magdalena (pe partea de instalaţii) au calificat doi olimpici la naţională, la discipline din aria curriculară „Tehnologii": pe Farkas Iosif Janos, din clasa a XII-a A şi pe Olaru David Claudiu, din clasa a XI-a A.
Etapa finală la domeniul Construcţii, instalaţii şi lucrări publice s-a desfăşurat la Târgovişte, în perioada 8-11 aprilie 2014, elevii brâncuşieni fiind însoţiţi la Târgovişte de dl prof. Şuşu Cătălin.
Dacă Iosif a reuşit doar o diplomă de participare (alături de cei 26 de concurenţi la clasa a XII-a), Claudiu a dat clasă celor 31 de pretendenţi la o medalie, obţinând la ambele probe nota maximă 10 - adică o sută de puncte la proba scrisă şi tot 100 de puncte şi la proba practică, cucerind astfel tot ceea ce se putea: Premiul I (absolut) şi un Premiu Special pentru cel mai mare punctaj al competiţiei la lucrarea scrisă, la clasa a XI-a".
Joi, 15 septembrie 2016, revenind la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" (după o absență motivată - prietenii știu de ce, vorba aceea), discutând cu noul director al colegiului, dl prof. Nicolae Avram și realizând un reportaj, i-am propus doamnei profesor ing. Monica Gale să dăm filmul înapoi și să rememorăm, în ceea ce o privește, activitatea de performanță la colegiul pe care cu mare cinste îl onorează an de an cu puterea minții sale și cu strălucirea unei cariere didactice de excepție, în care a da nu înseamnă neapărat a cere, dar întotdeauna, dăruirea sa a fost răsplătită cu vârf și îndesat de bunul Dumnezeu cu rezultate meritorii obținute de discipolii săi.
,,În ultimii cinci ani, la olimpiadele școlare, la discipline din aria curriculară „Tehnologii" etapa naţională - în domeniul „Construcţii, instalaţii şi lucrări publice", am obținut trei premii I, un premiu II, un premiu III și trei mențiuni.
În 2012: Premiul I, Sarca Raul Vasile, clasa a XI-a, calificarea profesională ,,Tehnician desenator pentru construcţii şi instalaţii", pregătit de prof. Gale Monica; Menţiune, Căpuş David, clasa a XIII-a, calificarea profesională ,,Tehnician în construcţii şi lucrări publice", pregătit de prof. Gale Monica.
În 2013: Premiul al III-lea, Ciont Ionuţ Vasile, clasa a XII-a, calificarea profesională ,,Tehnician desenator pentru construcţii şi instalaţii", pregătit de prof. Gale Monica și prof. Brad Magdalena.
În 2014: Premiul I cu media 10.00, Olaru David Claudiu, clasa a XI-a, calificarea profesională ,,Tehnician desenator pentru construcţii şi instalaţii", pregătit de prof. Gale Monica și prof. Brad Magdalena.
În 2015: Premiul al II-lea, Rohl Daniel, clasa a XII-a, calificarea profesională ,,Tehnician desenator pentru construcţii şi instalaţii", pregătit de prof. Gale Monica și prof. Brad Magdalena; Mențiune, Popa Mihai, clasa a XI-a liceu, calificarea profesională ,,Tehnician desenator pentru construcţii şi instalaţii", pregătit de prof. Chiș Angela.
În 2016: Premiul I, Cuc Emil Andrei, clasa a XI-a, calificarea profesională ,,Tehnician desenator pentru construcţii şi instalaţii", pregătit de prof. Gale Monica și prof. Brad Magdalena; Mențiune, Popa Mihai, clasa a XII-a, calificarea profesională ,,Tehnician desenator pentru construcţii şi instalaţii", pregătit de prof. Chiș Angela, prof. Brad Magdalena și prof. Gale Monica".
,,În ciuda atâtor premii și mențiuni obținute de elevii săi de aur, doamna profesor Monica Gale este un dascăl atât de modest și de cuminte, că niciodată nu face caz de pregătirea și dăruirea sa, de zecile de ore muncite în plus, în afara catedrei și a orarului școlii, din respect pentru elev și pentru profesie, din respect pentru sine și comunitate, din iubire și dăruire, conștiinciozitate și competență la cel mai înalt grad. E un cadru didactic emerit pe care nu poți să nu-l îndrăgești și să-l respecți pentru ceea ce este și ceea ce face pentru acest colegiu.
Felicitări doamnei profesor cu dragoste, și toată considerația mea'', a conchis dl director Nicolae Avram.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:26 Ora de vară a Europei de Est