Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Brâncuşi pentru totdeauna

Licitația, în 27 septembrie

Brâncuşi pentru totdeauna

Un ansamblu unic de artefacte personale având ca proveniență atelierul Brâncuși de la Paris, aparținând familiei Emilian Radu, va fi scos la vânzare în cadrul Licitaţiei pentru subscripţia publică ,,Cuminţenia Pământului'', ce va avea loc în data de 27 septembrie 2016, la Artmark.

După mai bine de 20 de ani de achiziţionare a unor obiecte ce au aparţinut omului şi artistului Constantin Brâncuşi, dar şi după experienţa licitaţiei Artcurial din noiembrie 2010, colecţionarul Emilian Radu a decis că este momentul ca acestea să intre în posesia altor doritori, prin scoaterea la licitaţie.
Prin Licitaţia de subscripţie publică ,,Cuminţenia Pământului'', Emilian Radu se angajează să contribuie cu 50% din câştigurile aferente licitaţiei la campania de strângere de fonduri pentru ca opera lui Brâncuşi să reintre în posesia statului. Din respect pentru gestul domniei sale, Artmark va proceda la fel, donând campaniei de subscripţie comisionul ce revine în mod obișnuit Casei de la colecționarul vânzător.
Acest demers, după cum declară însuşi Emilian Radu, va putea oferi oportunitatea preluării obiectelor personale și funcționale, dacă se poate în integralitatea lor, oricărui terț-colecționar privat, instituție publică sau corporație privată - cu speranța că are și resursele necesare dedicării unui spațiu adecvat și montării unei expuneri permanente, un ,,Spațiu Brâncuși" în care subiectul să fie Brâncuși-Omul.
Evident idealul ar fi ca acest spațiu să fie accesibil publicului (românesc și nu numai). Eu personal nu am reușit să mobilizez aceste resurse și nici să identific instituția publică adecvată (poate ea totuși există!), alternativa fiind evident o inițiativă privată.
Viitorii cumpărători sunt încurajaţi să contribuie achiziţiile obiectelor puse în licitaţie nu doar la Campania de subscripţie publică „Cuminţenia pământului", ci în primul rând la constituirea unui nucleu pentru un viitor muzeu dedicat omului şi artistului Constantin Brâncuşi.
Colecţia aduce o noutate pentru spaţiul autohton, întrucât încorporează şi articole vestimentare ale maestrului sculptor, inclusiv haine de atelier, folosite în procesul creației sale, ce poartă urme de lucru cu dalta, găuri, perforații, vopseluri etc. Obiecte intime, personale, aparţinând unor personalităţi faimoase, au fost adjudecate în trecut, în licitaţiile internaţionale, pentru sume-record. Spre exemplu, recent, pe 13 iulie 2016, în cadrul unei licitaţii londoneze, o jachetă din piele ce a aparţinut lui Einstein a fost adjudecată pentru nu mai puţin de $145.000. Cu atât mai mare va fi încercarea românilor de a egala, prin licitaţia dedicată lui Constantin Brâncuşi, interesul crescut al pieţelor internaţionale pentru artefactele personale.
Expoziţia loturilor licitaţiei s-a deschis odată cu Conferinţa de presă din 14 septembrie 2016, iar Licitaţia va avea loc pe 27 septembrie 2016, ora 19.30, la sediul Artmark din Str. C.A. Rosetti Nr. 5.
Andra Stroescu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:04 Ora de vară a Europei de Est