Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

De la emblemă la... „Flori de nufăr”

La Grădinița nr. 28 din Oradea

De la emblemă la... „Flori de nufăr”

Grădinița nr. 28 din Oradea se numără printre grădinițele mari ale municipiului de pe Crișul Repede, fiind centru de informare și centru bugetar, la care sunt arondate 14 grădinițe. E ușor de recunoscut după emblema de pe fațadă – o floare de nufăr, devenită simbol, dar și renume.

Unitatea de învățământ din cartierul Nufărul, situată pe strada Onisifor Ghibu, nr. 16, este cunoscută și căutată, bucurându-se de o atenție deosebită din partea părinților. Și în acest an școlar, grădinița lucrează la capacitate maximă - 10 grupe de preșcolari (câte trei grupe mari și mici și câte două mijlocii și pregătitoare), cu un efectiv de 281 de copii.
„Nu avem niciun metru pătrat de spațiu liber, neutilizat. După câți copii s-au înscris, mai puteam constitui două grupe. Vom depune documentația pentru extindere sau mansardare deoarece spațiu avem, chiar în continuarea clădirii, pentru cel puțin două săli, dar ar fi teren suficient chiar și pentru o sală de sport”, ne spunea, ieri (joi, 25 septembrie 2008), Cornelia Româneac, noul director al unității.
În vară, au fost înlocuite geamurile și ușile de la cele zece săli de grupă și două holuri, din cele cinci, au fost zugrăvite cele zece săli, urmând ca lucrările să continue în vacanța de iarnă la spălătorie, bucătărie și birouri. E de lăudat efortul depus de firma Eurocif (și gestul patroanei Luminița Butiri) de a continua și finaliza lucrările la cele zece săli de grupă în ciuda faptului că firma nu a primit niciun ban din partea primăriei.
Așa încât, anul școlar a putut începe în cele mai bune condiții, cu toate spațiile igienizate, cu baloane și flori, și cu o pavoazare adecvată. De-acum, grădinița dispune și de sistem de alarmă, după ce a fost călcată, în mai multe rânduri, de tâlhari.
„Flori de nufăr” – asociația educatoarelor și părinților
Aflăm că la Grădinița nr. 28, este în curs de obținere documentația necesară pentru o asociație a educatoarelor și părinților, intitulată „Flori de nufăr”.
„Prin această asociație, dorim să dezvoltăm colaborarea cu părinții copiilor în ideea îmbunătățirii calității procesului instructiv-educativ și vieții copiilor, părinții putând direcționa cei 2 % din impozit către grădinița noastră, iar sponsorii putând să ne ajute într-un cadru legal; tot în acest context ne-am gândit la acțiuni caritabile, de ajutorare a copiilor proveniți din familii cu venituri mici, la activități cultural-sportive, cu implicarea părinților, expoziții, schimburi de experiență și proiecte școlare interjudețene și internaționale”, ne-a declarat doamna directoare.
Proiectul transfrontalier derulat în parteneriat cu cinci grădinițe din localitatea Komadi (Ungaria) se află în cel de-al treilea an de derulare. După vizitele reciproce din primii doi ani, în noiembrie, partenerii unguri urmează să revină la Oradea. Proiectul are ca temă centrală promovarea tradițiilor populare locale. Acesta nu este însă singurul proiect al educatoarelor de la Grădinița nr. 28 din Oradea. În mai, a fost lansat proiectul „Alimentația sănătoasă – condiție primordială pentru dezvoltarea armonioasă a copilului”, în parteneriat cu Grădinița nr. 30 din Oradea. Tot anul școlar trecut, s-a finalizat un proiect cu o grădiniță din Bistrița (județul Bistrița-Năsăud), iar la orizont a apărut altul, cu o grădiniță din Baia Mare. Mai aflăm apoi că un proiect Comenius este așteptat cu mult interes ... ca pâinea caldă!
Să mai spunem că la 1 octombrie, pe lângă opționalele existente (limba engleză și dansul sportiv), va fi lansat un nou opțional: folclorul (cu un grup vocal și formație de dansuri populare), un prilej de punere în valoare a talentelor artistice existente. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: De la emblemă la... „Flori de nufăr”.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:07:11 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...