Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Va trebui să facem școala mai atractivă și un alt tip de promovare”

La C.T. ,,Constantin Brâncuși”

,,Va trebui să facem școala mai atractivă și un alt tip de promovare”

În ultimii ani, la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" din Oradea, a scăzut foarte mult numărul de elevi și numărul de clase; din 2012 când existau 35 de clase cu 900 de elevi, s-a ajuns la finele anului școlar 2015-2016, la 23 de clase și 628 de elevi.

Obiectivul noii conduceri este păstrarea numărului de elevi înscriși și a numărului de clase, iar ,,pentru anul școlar viitor va trebui să facem școala mai atractivă și un alt tip de  promovare prin care să  atragem cât mai mulți elevi la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși". Poarta școlii noastre este deschisă pentru toți absolvenții clasei a VIII-a. Avem elevi olimpici, de patru-cinci ani tot locul I; dacă acești olimpici vor vorbi cu elevii gimnaziști, prezentându-le liceul și meseriile pe care le avem nu cred că nu am putea atrage și mai mulți elevi. De asemenea, am lărgit echipa de promovare a școlii, de la directorul școlii la muncitorul de întreținere, fiecare  să aibă responsabilitatea să atragă elevi spre școala noastră. Astăzi, când toată lumea  construiește, să nu gășești  specialiști în construcții și să nu găsești elevi care să dorească să se formeze în acest sector? Mai cu seamă că în partea de nord-vest a țării nu mai există un asemenea liceu, nici în Satu Mare, nici în Sălaj, nici în Maramureș, cu profil de construcții, instalații și lucrări publice. Avem acreditări și pentru domeniul mecanică și electric și va trebui să diversificăm oferta educațională", a precizat dl director Nicolae Avram.
Planul de școlarizare existent
La ora actuală, la C.T. ,,C-tin Brâncuși", există clasă cu profil construcții, instalații și lucrări publice , calificarea tehnician desenator pentru construcții și instalații/producție media, cu calificarea tehnician operator procesare text imagine (clasa a IX-a A); construcții, instalații și lucrări publice / structuri pentru construcții (clasa a X-a A);  domeniul tehnic electric,calificarea tehnician electrician, electronist auto (clasa a XI-a A); domeniul tehnic mecanică / servicii economic, calificarea tehnician mecatronist și tehnician în activități de poștă (clasa a XI-a B); construcții, instalații și lucrări publice/ servicii turism și alimentație, cu calificările tehnician desenator pentru construcții și instalații, respectiv tehnician în hotelărie (clasa a XII-a A); domeniul tehnic electric, cu calificarea tehnician electrician electronist auto (a XII-a B); domeniul tehnic mecanică, având calificarea tehnician mecatronist (a XII-a C).
La învățământul liceal - curs seral rută directă, domeniul construcții, instalații și lucrări publice, calificare tehnician în construcții și lucrări publice (clasa a IX-a B, seral); construcții, instalații și lucrări publice/finisaje pentru construcții, calificare tehnician în construcții și lucrări publice (clasa a X-a B, seral); domeniul tehnic mecanică de motoare, calificare tehnician mecatronist (a XI-a C, seral); domeniul construcții, instalații și lucrări publice, calificare tehnician în construcții și lucrări publice (clasa a XI-a D, seral); domeniul construcții, instalații și lucrări publice, calificare tehnician în construcții și lucrări publice (clasa a XII-a D, seral); domeniu tehnic electromecanică, având calificarea tehnician electromecanic (a XII-a E, seral) domeniul construcții, instalații și lucrări publice, calificare tehnician în construcții și lucrări publice (clasa a XIII-a A, seral); domeniul construcții, instalații și lucrări publice, calificare tehnician în construcții și lucrări publice (clasa a XIII-a B, seral).
Învățământ liceal - frecvență redusă (filieră teoretică, profil real) specializare matematică-informatică (a XII-a E, frecvență redusă).
Învățământ profesional (de 3 ani): construcții, instalații și lucrări publice, calificările instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, respectiv zidar, pietrar, tencuitor (clasa a IX-a A, profesional); mecanică de motoare, calificare mecanic auto (a X-a A, profesional); electromecanică, mașini, utilaje, instalații/ construcții, instalații și lucrări publice/ instalații pentru construcții, cu calificările electromecanic utilaje și instalații industriale, respectiv instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze (a X-a B, profesional); electromecanică, mașini, utilaje, instalații/mecanică, lăcătușerie, mecanică, structuri, cu calificările electromecanic utilaje și instalații industriale,respectiv confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice (a XI-a A, profesional); construcții, instalații și lucrări publice/ structuri pentru construcții, cu calificările zidar, pietrar, tencuitor (a XI-a B, profesional).
Învățământ postliceal (construcții, instalații și lucrări publice), cu specializarea tehnician devize și măsurători în construcții (anul I și anul II).
În concluzie, colegiul funcționează cu șapte clase de liceu (curs de zi), cinci de profesională, opt de seral, o clasă  cu frecvență redusă și două clase de postliceal, în total 23 de clase, cu 628 de elevi.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Va trebui să facem școala mai atractivă și un alt tip de promovare”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:19 Ora de vară a Europei de Est