Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Din 14 participări la olimpiadele naționale, 12 premii și mențiuni

Liceul de Arte Oradea

Din 14 participări la olimpiadele naționale, 12 premii și mențiuni

Liceul de Arte din Oradea a fost înființat în 1957, ca Școală Generală de Muzică, iar în 1961 a devenit Școală Medie de Muzică și Arte Plastice. În 1977 este desființat și reînființat în 1990, cu trei profiluri: muzică, arte plastice și coregrafie; în anul școlar 2000-2001 se îmbogățește și cu o secție de arhitectură.

Ce înseamnă astăzi Liceul de Arte din Oradea?
Răspunsul l-am aflat de la directorul instituției, doamna profesor Mihaela Bondor.
,,Astăzi, liceul nostru are 822 de elevi, 33 de clase și un colectiv de excepție, cu toții implicați, o familie unită în care fiecare simte să se dăruiască și să pună umărul pentru reușita generală, unitatea noastră de învățământ numărând 150 de angajați".
Pentru anul școlar 2016-2017, oferta educațională a cuprins: o clasă pregătitoare, trei clase la gimnaziu: câte o clasă de muzică, de arte plastice și o clasă la secția maghiară (tot de arte plastice și muzică) și patru clase la liceu: câte două clase la secția română și secția maghiară (respectiv câte o clasă de muzică și de arte plastice).
Instituția dispune de o bază materială corespunzătoare spre a se putea gospodări și a obține rezultate remarcabile (trei corpuri de clădire, cu 22 de săli de clasă, două laboratoare de informatică, 11 ateliere de specialitate, săli de studio, o bibliotecă și sală de sport). În anul școlar 2014-2015, Liceul de Arte din Oradea a obținut șase premii la olimpiadele naționale și peste 100 de premii și mențiuni la concursuri naționale și internaționale, iar elevii săi participă activ la viața culturală a orașului, cu expoziții și concerte. Palmaresul rezultatelor excepționale  este cel puțin dublu în anul școlar 2015-2016, 12 premii și mențiuni la olimpiadele naționale, din 14 participări:  Diana Cuc - premiul I la proiectare ambientală (prof. Silviu Popa), David Pogana - premiul I la canto clasic, cu punctaj maxim - 100 de puncte (prof. Florina Burdaș), Andreea Lazea - premiul II la canto popular (prof. Bonțu Aurica), Maria-Izabela Voropciuc - premiul II la pian (prof. Maria Dragoș), Ilisz Dominik - premiul III la pian (prof. Elisabeta Jambor), Maria Avram - premiul III la grafică (prof. Maria David) și tot premiul III a obținut și corul Giocoso, dirijat de prof. Nicoleta Țâmpu; urmează patru mențiuni și un premiu special: Cseke Andrea - mențiune la proiectare ambientală (prof. Silviu Popa), Andreea Tipi - mențiune la ceramică (prof. Janko-Syep Noemi), Abel Catona - mențiune la religie romano-catolică (prof. Erdodi Eva), Antonia Iacob - mențiune la canto clasic (prof. Adriana Hexan), iar Bogdan Bolboacă - premiu special la religie ortodoxă (prof. Mihaela Costea). S-au mai calificat și au participat la etapa națională Luminița Dumea, la italiană și Săseran Evelin, la maghiară.
Să mai spunem că doi artiști de excepție ai Bihorului (elevi ai Liceului de Arte, care depun eforturi mari pentru dezvoltarea aptitudinilor artistice) au reușit să culeagă lauri nebănuiți: Florena Țicu Șandro - locul III în finala Eurovision 2016 și Bianca Popa - premiul I la Mamaia Copiilor (prof. Aurica Bonțu).
Despre elevii și dascălii Liceului de Arte din Oradea vă vom mai vorbi.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (82 de poze), accesați Galeria foto: Din 14 participări la olimpiadele naționale, 12 premii și mențiuni. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:16 Ora de vară a Europei de Est