Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Din 14 participări la olimpiadele naționale, 12 premii și mențiuni

Liceul de Arte Oradea

Din 14 participări la olimpiadele naționale, 12 premii și mențiuni

Liceul de Arte din Oradea a fost înființat în 1957, ca Școală Generală de Muzică, iar în 1961 a devenit Școală Medie de Muzică și Arte Plastice. În 1977 este desființat și reînființat în 1990, cu trei profiluri: muzică, arte plastice și coregrafie; în anul școlar 2000-2001 se îmbogățește și cu o secție de arhitectură.

Ce înseamnă astăzi Liceul de Arte din Oradea?
Răspunsul l-am aflat de la directorul instituției, doamna profesor Mihaela Bondor.
,,Astăzi, liceul nostru are 822 de elevi, 33 de clase și un colectiv de excepție, cu toții implicați, o familie unită în care fiecare simte să se dăruiască și să pună umărul pentru reușita generală, unitatea noastră de învățământ numărând 150 de angajați".
Pentru anul școlar 2016-2017, oferta educațională a cuprins: o clasă pregătitoare, trei clase la gimnaziu: câte o clasă de muzică, de arte plastice și o clasă la secția maghiară (tot de arte plastice și muzică) și patru clase la liceu: câte două clase la secția română și secția maghiară (respectiv câte o clasă de muzică și de arte plastice).
Instituția dispune de o bază materială corespunzătoare spre a se putea gospodări și a obține rezultate remarcabile (trei corpuri de clădire, cu 22 de săli de clasă, două laboratoare de informatică, 11 ateliere de specialitate, săli de studio, o bibliotecă și sală de sport). În anul școlar 2014-2015, Liceul de Arte din Oradea a obținut șase premii la olimpiadele naționale și peste 100 de premii și mențiuni la concursuri naționale și internaționale, iar elevii săi participă activ la viața culturală a orașului, cu expoziții și concerte. Palmaresul rezultatelor excepționale  este cel puțin dublu în anul școlar 2015-2016, 12 premii și mențiuni la olimpiadele naționale, din 14 participări:  Diana Cuc - premiul I la proiectare ambientală (prof. Silviu Popa), David Pogana - premiul I la canto clasic, cu punctaj maxim - 100 de puncte (prof. Florina Burdaș), Andreea Lazea - premiul II la canto popular (prof. Bonțu Aurica), Maria-Izabela Voropciuc - premiul II la pian (prof. Maria Dragoș), Ilisz Dominik - premiul III la pian (prof. Elisabeta Jambor), Maria Avram - premiul III la grafică (prof. Maria David) și tot premiul III a obținut și corul Giocoso, dirijat de prof. Nicoleta Țâmpu; urmează patru mențiuni și un premiu special: Cseke Andrea - mențiune la proiectare ambientală (prof. Silviu Popa), Andreea Tipi - mențiune la ceramică (prof. Janko-Syep Noemi), Abel Catona - mențiune la religie romano-catolică (prof. Erdodi Eva), Antonia Iacob - mențiune la canto clasic (prof. Adriana Hexan), iar Bogdan Bolboacă - premiu special la religie ortodoxă (prof. Mihaela Costea). S-au mai calificat și au participat la etapa națională Luminița Dumea, la italiană și Săseran Evelin, la maghiară.
Să mai spunem că doi artiști de excepție ai Bihorului (elevi ai Liceului de Arte, care depun eforturi mari pentru dezvoltarea aptitudinilor artistice) au reușit să culeagă lauri nebănuiți: Florena Țicu Șandro - locul III în finala Eurovision 2016 și Bianca Popa - premiul I la Mamaia Copiilor (prof. Aurica Bonțu).
Despre elevii și dascălii Liceului de Arte din Oradea vă vom mai vorbi.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (82 de poze), accesați Galeria foto: Din 14 participări la olimpiadele naționale, 12 premii și mențiuni. 

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:12:29 Ora standard a Europei de Est