Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Peștele de la cap...

Mă văd obligat să lămuresc niște lucruri

Peștele de la cap...

Nu doream să scriu nimic, dar având în vedere ultimile evenimente, mă văd obligat să lămuresc niște lucruri. Am să încep cu teribila afirmație făcută de către dna. Alina Gorghiu cu privire la norma didactică.

Doamnă co-președinte  PNL, doriți șomeri în învățământ? Dacă așa puneți problema o să-i aveți, și nu puțini....în jur de 25.000! Asta este problema cea mai importantă a țării? Eu zic că nu. Cetățenii țării o duc rău (nu toți), partidele politice rând pe rând s-au scărpinat cu mâna stângă la urechea dreaptă, iar învățământul românesc alături de sănătate sunt subfinanțate de 26 de ani.
Această doamnă sus pusă, face comparații cu alte state din UE. Dacă nu știe îi spun eu, că, în unele țări norma didactică (acolo unde există responsabilitate din partea politicienilor) este de 14-15 ore pe săptămâna, iar în țările în care programul Școală după școală funcționează, se stă și 40 de ore.
Politicul doar cere, dar nu dă nimic. Am un exemplu din vremea anilor 1960-1970 când Japonia a avut o creștere economică impresionantă în urma unor investiții pe seama educației. În zilele noastre, același lucru se întâmplă în Finlanda.
În România post decembristă învățământul a fost tot timpul la și altele.....
Subfinanțarea a dus la sărăcie în învățământ, angajații din acest domeniu sunt cei mai săraci oameni din societatea noastră. Asta datorită clasei politice care nu a apreciat acest domeniu de activitate. Învățământul nu creează bunuri materiale, el creează viitorii cetățeni ai țării, iar cu cât vor fi mai bine pregătiți și educați țara va prospera.
Stimată doamnă co-președinte, Ministerul Educației în ultimii 4 ani a avut 6 miniștri. În ultimul an ați susținut un Guvern de tehnocrați, care prin tot ce face seamănă cu Guvernul Boc înainte de tăierile salariale. Politicieni din toate partidele parlamentare, dați-vă mâna și sprijiniți învățământul și sănătatea, și veți avea o țară puternică.
Acum, concret ce se întâmplă în această perioadă în învățământ este strigător la cer. Ordonanța 20/2016 a făcut mai mult rău decât bine.  Noi sindicatele nu am fost consultați și a ieșit un act normativ de neaplicat. Știm foarte bine că e mai ușor să previi  decât să repari.
Să sperăm că se vor rezolva problemele personalului auxiliar și al directorilor de școli mai mici....
Apropo de directori, stimați colegi, a apărut metodologia de desfășurare a concursului de ocupare a funcției  de director si director adjunct. Iubitul nostru minister a făcut copy-paste după criteriile de la concursul organizat pentru  inspectorul general și adjunct.
Așa că, directorii de grădinițe, directorii de școli mai mici și din mediul rural nu pot obține nota 7 "nici de își mănâncă unghiile". Mie, mi se pare anormal că acești oameni să nu poată aspira la aceste funcții.
Ce se dorește? Să rămână posturile vacante, și ele să devină un troc electoral.
Am 43 de ani în slujba învățământului, și nu am crezut că voi ajunge să scriu asemenea lucruri. Toți colegii mei de generație eram mândri de meseria noastră, azi mi se pare că a fi dascăl înseamnă sărăcie.
Președinte S.L.I. Bihor,
prof. Țenț Ioan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:51 Ora de vară a Europei de Est