Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Expoziţia Deschideri - Ingo Glass 75

Joi, Muzeul Ţării Crişurilor organizează

Expoziţia Deschideri - Ingo Glass 75

Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, organizează expoziţia Deschideri - Ingo Glass 75. Vernisajul va avea loc în data de 22 septembrie 2016, orele 17.30, în cadrul Secţiei de Artă a muzeului orădean (Palatul baroc, B-dul Dacia Nr. 1-3).

Este un eveniment expoziţional de excepţie, dedicat unuia din cei mai importanţi sculptori constructivişti din lume, dar şi al artei concrete, Ingo Glass, artist plastic de origine română. S-a născut la Timişoara, în 1941, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu" din Cluj-Napoca, în 1967, apoi, pînă la părăsirea României, între 1967 şi 1971, a lucrat la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Galaţi şi între 1976 şi 1979 la Casa de Cultură Germană „Friedrich Schiller" din Bucureşti. În 1979 s-a stabilit în Germania, la München, unde a fost referent cultural în cadrul primăriei oraşului, poziţie de pe care a sprijinit relaţiile cu artiştii plastici din România şi nu numai. Ingo Glass a organizat peste o sută de expoziţii personale în multe ţări (România, Germania, Franţa, Ungaria, SUA, Elveţia, Japonia, Italia, Polonia, Olanda, Australia, Rusia), are numeroase lucrări în muzee şi colecţii private din România şi din lume şi este un activ susţinător al stilului constructivist, în general. Totodată, este un creator care lucrează în metal (oţel, aluminiu), care şi-a conturat un concept artistic personalizat şi mizează pe reprezentarea unor forme esenţiale - pătratul, triunghiul, cercul - şi a culorilor de bază - albastru, galben şi roşu. Pornind de la aceste adevăruri, s-a apreciat că „Rolul absenţei, al spaţiului aerat e una dintre lecţiile esenţiale pe care le dă Ingo Glas sculpturii contemporane. Esenţialitatea formelor tăiate în metal îi conferă artei lui Ingo Glass o dimensiune carteziană. Simplitatea acestor trei forme geometrice cuprinde însă toată complexitatea lumii şi a fiinţei umane. Accesul la diversitate şi la planurile secunde artistul îl obţine din modul în care organizează spaţial cele trei forme. Concretul e mai prezent în lucrările lui Ingo Glass decât ar putea părea la prima vedere. În ceea ce priveşte culorile folosite pentru fiecare din cele trei forme, artistul a făcut din nou apel la libertate: Am contrazis teoria Bauhaus-ului, pe marii maeştri Iten şi Kandinsky", precizează acesta, explicând de ce la el pătratul are culoarea albastră („o culoare liniştitoare") şi cercul culoarea roşie („cercul înseamnă mişcare"). E un răspăr semnificativ, fructificând, desigur, toate reperele plastice acumulate în timp".  
În 1993 a susţinut o teză de doctorat cu tema Constantin Brâncuşi şi influenţa sa asupra sculpturii din secolul al XX-lea, sub conducerea reputatului profesor universitar dr. Raul Şerban, susţinînd ideea, de altfel acceptată de toată lumea, că Brâncuşi este părintele sculpturii contemporane. Spune Ingo Glass că „Brâncuşi a venit şi a cojit totul, tot modelajul şi ce a rămas? A rămas forma pură, adică elementul cel mai important, elementul fundamental".
Trebuie să mai remarcăm că această expoziţie marchează cei 75 de ani de existenţă a artistului şi că este singura expoziţie retrospectivă organizată în România cu acest prilej. Ca urmare, invităm toţi iubitorii de artă să participe la vernisaj, unde va fi prezent şi artistul, cu care se va putea dialoga.
Expoziţia va fi deschisă pînă în data de 22 octombrie 2016, conform programului de funcţionare al muzeului: marţi, joi, sîmbătă: 10.00-15.00; miercuri, vineri, duminică: 10.00-18.00. Preţul unui bilet: 2 lei pentru copii, 4 lei pentru adulţi. La vernisaj intrarea este liberă. (M.T.)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:26:31 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...