Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sucursala C.I.A.D.O. – A.N.C.C.S.R., cu un centru de informare antidrog...

Astăzi, s-a deschis, la C.C.S. Oradea,

Sucursala C.I.A.D.O. – A.N.C.C.S.R., cu un centru de informare antidrog...

Astăzi (joi, 25 septembrie 2008), la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a avut loc deschiderea oficială a sucursalei CIADO – ANCCSR Oradea, cu inaugurarea Centrului de informare antidrog și pentru drepturile omului, acțiune desfășurată în cadrul proiectului cultural național „Arta contra drog”.

 La conferința de presă, organizată cu acest prilej, au participat dl Gigel Lazăr - șeful reprezentanței permanente EURAD (Europe Against Drugs) la Consiliul Europei, dl Dan Stoian – director al Asociației culturale „Dracula”, Grainne Kenny – președintele EURAD (în 1989-98) și președintele onorific CIADO, precum și Marius Crețu (directorul C.C.S. Oradea) – directorul sucursalei CIADO – ANCCSR din Oradea, parteneri și invitați (printre care și generalul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, dl prof. Ioan Șereș).
 Adevăratele droguri pot fi înlocuite cu ARTA
Centrul internațional antidrog și pentru drepturile omului (C.I.A.D.O.), împreună cu Asociația culturală de teatru, muzică și film „Dracula” și Asociația națională a caselor de cultură ale sindicatelor din România (A.N.C.C.S.R.) s-au reunit într-un proiect comun, intitulat „Arta contra drog”, pentru a lupta prin artă împotriva drogurilor.
Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici (președintele CIADO) și Stoian Anghel (președintele Asociației culturale „Dracula”) au ajuns la concluzia că arta este forma de combatere a acestui flagel. Expresia „arta este ca un drog pe care toată lumea ar trebui să-l ia” (spusă de marele pictor Henry Tolouse Lautrec) ne-a făcut să ne gândim că adevăratele droguri pot fi înlocuite cu ARTA, susțin inițiatorii proiectului. Astfel, ideea de a aduce în fața tinerilor nume mari din artă, care prin exemplul personal pot demonstra că există și o altfel de „beție” – „beția frumosului”, a dat naștere proiectului „Arta contra drog”.
În cadrul acestui proiect cultural național, s-au desfășurat în acest an spectacole răsunătoare, precum: spectacolul de balet „Lacul lebedelor”, realizat cu vedete ale Teatrului Balșoi din Moscova (și susținut în 18 orașe mari din România), Joaquin Cortes (dansatorul nr. 1 mondial al flamenco-ului și dansurilor andaluze) și „Lord of the dance” (celebra trupă de dansuri irlandeze a lui Michael Flatley), micro-turneul lui Julio Iglesias, precum și numeroase acțiuni culturale organizate pe litoralul românesc.
Cinci proiecte CIADO - ANCCSR
Prin intermediul Centrului național de sondare și informare a opiniei publice, în cele 52 de sucursale CIADO – ANCCSR din 40 de județe, se vor efectua, trimestrial, sondaje pe minimum 3000 de subiecți la nivel județean, fiind abordate teme locale, naționale, sănătate, politică, învățământ, cultură...
„De mic antidrog” – un proiect care se adresează copiilor preșcolari, precum și celor din ciclul primar și gimnazial, cărora le vor fi organizate evenimente culturale și activități sportive specifice vârstei.
Tânăra familie antidrog un proiect inedit, în baza căruia, ofițerul stării civile va înmâna și certificatul familiei antidrog, certificatul cuplului ce-și dorește o societate sănătoasă, fără droguri.
Diversitate în multiculturalitate și multilingvism – seminarii, colocvii, evenimente culturale de excepție.
„Tinerii și modul lor de viață” este un proiect care oferă tinerilor o platformă pentru schimbul de idei cu privire la cultura urbană, stil, antreprenoriat, educație, muzică, vise, dezvoltarea carierei. „Viziunea noastră este să devenim spiritul unei generații”, susțin promotorii proiectelor.
„Dorința noastră de a lupta împotriva drogurilor (acest adevărat cancer al societății) este cea mai importantă”, a ținut să sublinieze Grainne Kenny, aflată de 30 de ani în prima linie în lupta împotriva drogurilor.
Să mai spunem că la nivelul Centrului de informare antidrog și pentru drepturile omului din Oradea, activitățile vor fi coordonate de o comisie județeană, alcătuită din președinte (Marius Crețu) și patru membri (Maria Sabin – președintele Comitetului reprezentativ al părinților din județul Bihor, Monica Boța-Moisin – vicepreședintele Consiliului județean al Elevilor din județul Bihor, studentul Anatol Cojocari – membru al senatului Universității Oradea, lider al studenților basarabeni).  (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sucursala C.I.A.D.O. – A.N.C.C.S.R., cu un centru de informare antidrog...

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:39:34 Ora standard a Europei de Est