Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Hotelul din Cetatea Oradea şi-a deschis porţile

Ieri, 14 septembrie

Hotelul din Cetatea Oradea şi-a deschis porţile

Ieri dimineaţă a avut loc o conferinţă de presă în Cetatea Oradea, cu ocazia deschiderii hotelului din incinta cetăţii şi a cafenelei aferente.

La eveniment au participat reprezentanţii Primăriei Oradea, respectiv d-na Gabriela Arghiroiu - şef Serviciu Management Cetatea Oradea şi Dumitru Sim - manager al proiectului de reabilitare a Cetăţii, dar şi dl. Jean Podilă şi dl Adrian Marchiş - reprezentanţii S.C POD SERV COM S.R.L, firmă care a luat în administrare hotelul din Cetatea Oradea pe o perioadă de 5 ani.
,,Hotelul a fost reabilitat pe fonduri europene. El face parte din proiectul "Reabilitarea şi refuncţionalizarea Corpurilor B, C, D şi E din Cetatea Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic. CETATEA ORADEA, CENTRU MULTICULTURAL ŞI MULTICONFESIONAL - Etapa II". Suma lunară pe care administratorul hotelului o plăteşte nu reprezintă o chirie, ci o contribuţie la cheltuielile de administrare ale Cetăţii Oradea", a spus d-na Gabriela Arghiroiu - şef Serviciu Management Cetatea Oradea. „Este binevenită deschiderea acestui hotel, cu atât mai mult cu cât în ultimele luni a existat o creştere semnificativă a numărului de turişti, în luna august peste 5.000 de turişti vizitând Cetatea", a menţionat d-na Gabriela Arghiroiu.
Contractul de administrare între Primăria Oradea şi S.C POD SERV COM S.R.L a fost semnat pe data de 10 august 2016, pe o perioadă de 5 ani, perioadă în care administratorul nu va schimba destinaţia spaţiului atribuit.
Pentru administrarea hotelului a fost organizată o licitaţie publică deschisă în data de 24 mai 2016, la care au participat doi ofertanţi: S.C POD SERV COM S.R.L  cu oferta de 6087,81 lei +TVA şi S.C METSALT IMPEX SRL - cu oferta de 7775 lei +TVA, oferă care a fost respinsă pentru că ofertantul nu a prezentat documentele justificative care să dovedească dovada funcţionării în domeniu de cel puţin 1 an de zile (unitate de cazare).
Domnul Jean Podilă, director S.C POD SERV COM S.R.L şi membru în Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR), a precizat:  ,,Pentru noi, preluarea în administrare a acestui hotel a fost o provocare. Eu îmi doresc promovarea turismului bihorean, alături de APTOR participăm la toate târgurile unde promovăm şi Cetatea Oradea, care trebuie să devină un important reper turistic. Deoarece în Băile Felix vin turişti din foarte multe zone, ne dorim să îi atragem pe cât mai mulţi aici, în Cetate, dar pentru asta trebuie să avem aici cât mai multe programe şi evenimente. Vizitatorii trebuie să ştie că atmosfera din Cetatea Oradea este foarte plăcută, că este o zonă liniştită şi foarte aproape de centrul oraşului."
Per total, Hotelul Cetăţii are o suprafaţă de 1.440 mp şi este format din Corpul D cu 11 camere şi Corpul E cu 6 camere. Totodată, hotelul dispune de 80 mp de terasă, spaţiu tehnic la subsol, spaţiu de preparare şi servire a micului dejun, cafe bar şi depozite, dar şi 2 săli de conferinţe. Administratorul hotelului va pune la dispoziţia Municipiului Oradea, cu titlu gratuit, un număr de 3 camere în vederea cazării artiştilor cu care Primăria are parteneriate de colaborare.
,,Spaţiul de cazare a fost dotat cu mobilier, dotări PSI, televiziune prin cablu şi TV, dar administratorul are posibilitatea de a dota spaţiul cu aparatură şi alte obiecte de mobilier pe care le consideră necesare. De menţionat că în curând urmează să fie organizate licitaţii pentru a se amenaja în Cetatea Oradea trei cafenele, o cofetărie, două restaurante, o brutărie şi o vinotecă", a completat d-na Gabriela Arghiroiu.
În final, directorul hotelului, dl Adrian Marchiş, a spus: ,,Astăzi vom avea primul vizitator, este vorba despre un cetăţean străin, un suedez. Îmi place să cred că azi, nu numai că inaugurăm un hotel, dar şi un brand. Ne dorim ca aceasta să fie prima locaţie exterioară pentru turiştii care vin în Băile Felix. Preţurile sunt de 30 euro pentru o cameră single, 35 euro pentru o cameră dublă şi 50 de euro pentru un apartament, toate cu mic dejun inclus. Camera cu cea mai mică suprafaţă este de 20,5 mp, asta în condiţiile în care suprafaţa camerelor la un hotel de 4 stele trebuie să fie de minimum 18 mp".
Totodată, în cadrul conferinţei de presă s-a anunţat că, începând cu 1 ianuarie 2017, în Cetatea Oradea se va deschide şi o Casă a căsătoriilor, care va contribui la creşterea numărului de vizitatori. (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Hotelul din Cetatea Oradea şi-a deschis porţile.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:42:11 Ora de vară a Europei de Est