Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Cel mai important lucru în 2016 a fost finalizarea Campusului școlar”

Reparațiile capitale și curente în 2016

,,Cel mai important lucru în 2016 a fost finalizarea Campusului școlar”

Finalizarea Campusului școlar, construit de Primăria Oradea (în apropierea Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai" pentru a găzdui Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" și Liceul Tehnologic Sanitar ,,Vasile Voiculescu" - n.n.) a fost cel mai important lucru în 2016, după cum ne-a declarat doamna ing. Benyovszki Tunde, director executiv adjunct al Administrației Imobiliare Oradea.

,,Cele 3.600.000 de lei folosite pentru finalizarea Campusului școlar ne-au luat mai mult de jumătate din bugetul alocat pe tot anul, pentru investiții, care se cifrează la 6.035.070 de lei. Dar trebuie să recunoaștem că este o investiție deosebită, o premieră. Este prima școală nou construită în Oradea după 1989, ceea ce a însemnat până la urmă un sacrificiu material, dar trebuia să ne respectăm angajamentul asumat în luna decembrie anul trecut.
Tot în acest an am avut de plătit sistemul voltaic de la Grădinița Nr. 56, chiar dacă lucrarea a fost finalizată și recepționată în 2015. Vorbim apoi de finalizarea reparației capitale la Școala Gimnazială Nr. 16, prin asfaltarea curții și finalizarea reparației capitale la sala de sport a Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu", cu fațada exterioară, lucrare ce a însumat 702.630 de lei (cu TVA). De asemenea, am finalizat reparația capitală la grupurile sanitare de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", în corpul central și în cel de pe Str. Iuliu Maniu Nr. 46. Acum este în lucru fațada la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia".
Pe lângă Campusul școlar (care, în final, va deservi doar Colegiul Economic ,,Partenie Cosma", după cum ne-a precizat interlocutorul nostru), la capitolul investiții, au mai fost cuprinse lucrări de asfaltare a patru curți, la trei școli gimnaziale, Nr. 16, ,,Ion Bogdan" (structură a Școlii Nr. 11) și Juhasz Gy. - Szacsvay, precum și la Lic. T. ,,Lucian Blaga", consolidare clădire la C.N. ,,Mihai Eminescu" și sala de sport de la ,,Gojdu", despre care am vorbit.
1.504.420 de lei pentru reparațiile curente
Din cele 15 obiective prevăzute la capitolul reparații curente, au fost finalizate deja trei lucrări: refacerea gardului de la Grădinița Nr. 23, care o desparte de Spitalul Nr. 1; zugrăvirea unei săli de clasă și a unui grup sanitar la Liceul de Arte, precum și zugrăveli la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", la sala 126, prin eliminarea unui perete și unirea a două încăperi.
Celelalte reparații curente prevăzute a fi efectuate la grădinițele nr. 20, 30, 46, 53 și 54, Creșa Nr. 11, la școlile gimnaziale nr. 11, ,,Oltea Doamna", ,,Ioan Slavici" și ,,Dimitrie Cantemir", la C.N. ,,Iosif Vulcan" și Liceul Teoretic ,,Ady Endre" se vor rezolva în acord cu conducerile unităților de învățământ, fără a afecta desfășurarea procesului de învățământ. ,,La ,,Iosif Vulcan" și Grădinița Nr. 54, avem lucrări de împrejmuire, care nu pun probleme; la Grădinița Nr. 53 se va reface instalația electrică. Dar și în acest caz vom găsi soluții; așa cum am procedat la Grădinița Nr. 20, lucrând pe tronsoane".
Licitațiile din iunie s-au făcut în august, on line
Vă veți întreba, probabil, stimați cititori, așa după cum am întrebat și noi: de ce nu s-au făcut zugrăveli, împrejmuiri și refacerea instalației electrice... cât a fost vara de lungă (și de fierbinte)?
Ni s-a răspuns punctual că schimbarea legislației a dat peste cap organizarea licitațiilor.
,,Schimbându-se legislația, ne-am trezit cu o premieră: licitațiile din iunie s-au făcut în august, on line. Așa încât a trebuit să ne adaptăm noilor cerințe. După semnarea contractelor cu firmele câștigătoare, se predau amplasamentele și se discută cu unitățile de învățământ modalitatea de efectuare a lucrărilor în funcție de condițiile specifice, concrete din teren. Pentru Grădinița Nr. 53, contractul este semnat, iar firma câștigătoare (S.C. CONPILA S.R.L.) va începe să lucreze de luni, 12 septembrie, dar vorbind cu conducerea grădiniței, sperăm să începem primul tronson vineri, 9 septembrie", a conchis doamna director Benyovszki Tunde.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Cel mai important lucru în 2016 a fost finalizarea Campusului școlar”.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:52:55 Ora de vară a Europei de Est