Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Biserici de lemn

Redescoperă Bihorul pe bicicletă

Biserici de lemn

Agenția de Management al Destinației Bihor și Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei organizează în data de 10 septembrie 2016 primul eveniment din cadrul proiectului Drumul Bisericilor de lemn din Bihor.

Acest proiect are ca scop promovarea turistică a patrimoniului cultural și religios din județului Bihor și încurajarea cicloturismului.
Evenimentul își propune să facă cunoscute turiștilor bisericile de lemn din județului Bihor, să susțină producătorii locali, să popularizeze preparatele culinare din fiecare zonă și,  nu în ultimul rând, să încurajeze cicloturismul. Evenimentul se numește: ,,Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Biserici de lemn" și va fi organizat în data de 10 septembrie 2016, pe următorul circuit: Gara Tileagd - Tilecuș, Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril - Vârciorog, Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril - Fâșca, Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril - Hotar, Biserica de lemn ,,Sfântul Gheorghe" și Căminul Cultural - Țețchea - Telechiu - Poșoloaca - Tileagd Gară.
Pornirea pe traseu se va face la ora 9 din fața stației de tren Tileagd. Turiștii care vin cu mașina vor putea să parcheze gratuit și în siguranță, la circa 200 de metri de gara CFR, într-o curte privată. Parcarea va fi semnalizată cu un banner al Agenției de Management al Destinației Bihor.
Traseul propus are o lungime de 40 de kilometri. 90% din drumul care va fi străbătut este asfaltat, diferența de nivel fiind de 360 de metri, cu pante de urcare și coborâre între 8% și 10% înclinație. Porțiunea fără asfalt este pe un drum pietruit situat între satele Fâșca și Hotar. Traseul poate fi parcurs lejer și oferă peisaje naturale splendide pentru acest sezon. În plus, pe traseu vor fi asigurate puncte de alimentare cu apă.
Pe parcursul zilei vor fi vizitate 4 biserici de lemn construite între secolele XVII și XVIII. Istoria și informații despre arhitectura celor 4 lăcașe de cult vor fi prezentate de către preoții parohi sau de către localnici.  După vizitarea fiecărei biserici, turiștii vor putea gusta diverse produse culinare, preparate local după rețete tradiționale. De asemenea, de pe mesele din curtea bisericilor nu vor lipsi fructele proaspete de sezon sau băuturile naturale.
Bisericile de lemn
Bisericile ortodoxe din lemn aflate pe teritoriul județului Bihor, pe lângă rolul religios, pot deveni adevărate obiective turistice. Multe dintre ele eu fost renovate și pot fi vizitate.
,,Sunt ascunse de ochii lumii și cunoscute aproape numai locuitorilor din împrejurimi, dar aceste comori perisabile, păstrătoare ale valorilor tradiționale românești, așteaptă să fie redescoperite. Este vorba de bisericile de lemn, construcții unice de mare valoare arhitecturală și istorică, rămășițe ale unor vremuri în care arta construcției și a meșteșugului se ghida încă după tradiții vechi de sute de ani."
(sursa http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/patrimoniul-uitat-bisericile-lemn-romania)
Biserica de lemn din Fâșca (1759) este una dintre construcțiile la care nu s-a folosit fierăstrăul, bârnele au fost tăiate din topor, inclusiv capetele prelungite în console.
Fundația bisericii de lemn din Tilecuș (1785) a fost făcută din bolovani mari de piatră, turla și portalul sunt în stil gotic, iar corpul în stil transilvănean. Biserica este înconjurată de un brâu în torsadă (în formă de funie) și are un mic coridor.
Biserica de lemn din Hotar (1714) a fost construită pe o fundație din piatră de râu, iar pereții sunt din bârne de gorun cu îmbinări în formă de T. Planimetria bisericii este o excepție între bisericile de lemn din Bihor, navei dreptunghiulare fiindu-i adăugate în anul 1880 o absidă hexagonală și corul din naos.
Biserica de lemn din Vârciorog a fost probabil construită în secolul al XVII-lea, într-o altă locație față de cea în care se află în prezent, construcția fiind mutată aici în jurul anului 1860. Din vechea biserică se mai păstrează ornamente cioplite în lemn, la arcul bolții, ancadramentul ușii naosului și al tindei fiind crestat cu motivul frânghiei.
,,Drumul bisericilor de lemn din Bihor"
Crearea acestui circuit turistic cuprinde mai multe activități: identificarea lăcașelor de cult reprezentative, identificarea infrastructurii din imediata apropiere, acces, semnalizarea turistică, identificarea unor persoane care să poată oferi turiștilor ghidaj, stabilirea unui program de vizitare, realizarea unei pagini web și a unei aplicații pentru telefoane mobile.
Agenția de Management al Destinației Bihor consideră că circuitul turistic  ,,Drumul bisericilor de lemn din Bihor poate deveni pentru comunitățile locale și operatorii de turism, o sursă de venit importantă, dar și un model de păstrare a tradițiilor. În acest sens împreună cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și administrațiile locale am identificat în interiorul comunităților meșteri populari și producători care pe viitor să asigure turiștilor suveniruri și gustări reci".
Introducerea bisericilor de lemn pe lista monumentelor UNESCO și ulterior, pe lista unor circuite turistice europene va aduce un plus de valoare turismului din județul Bihor.
Cicloturismul
Prin evenimentul ,,Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Biserici de lemn", Agenția de Management al Destinației Bihor susține inițiativele de înființare a traseelor de cicloturism.
Potențialul cicloturistic al județului Bihor este ridicat din toate punctele de vedere, atât pentru cicloturismul ,,de șosea" cât și pentru cicloturismul montan (mountain biking recreativ și turistic).
Pe lângă relieful favorabil, care oferă peisaje impresionante și variate, cicloturismul beneficiază în Bihor și de un patrimoniu cultural deosebit.  Accesul spre obiectivele turistice este deschis în mare parte tuturor posesorilor de biciclete, facilitând astfel crearea unei rețele de trasee diverse, care să aducă în prim plan cât mai multe atracții turistice naturale și antropice.
Evenimentul este organizat în colaborare cu Primăria Comunei Tileagd, Primăria Comunei Vârciorog, Primăria Comunei Țețchea, Asociația Unanimis Oradea și Asociația Filantropia Oradea.
Răzvan Dumbravă, 
director executiv
Claudiu Gabriel Bonaciu,
consultant în management, turism
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Biserici de lemn.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:42:47 Ora standard a Europei de Est