Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Omuleţ - prima premieră din noua stagiune a Trupei Arcadia

Duminică, de la ora 11.00

Omuleţ - prima premieră din noua stagiune a Trupei Arcadia

Trupa Arcadia a Teatrului ,,Regina Maria'' vă invită duminică, 11 septembrie 2016, de la ora 11.00, la Sala Studio Arcadia, pentru a viziona premiera spectacolului Omuleţ, de Petro Ionescu, regia Delia Gavliţchi, un spectacol dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani.

Micii spectatori vor avea parte de o experienţă minunată, în care se vor putea bucura de lumea feerică ce se va crea în jurul lor, dar şi de o lecţie absolut inedită de anatomie.
Omuleţ este un băieţel năzdrăvan şi curios, care în urma unei căzături pe cinste, reuşeşte să-şi rătăcească părticele din corp. Picioruşele, mânuţele, ochişorii, urechiuşele, gura, chiar şi mereu înfometata burtică se ascund ştrengăreşte prin pădure şi încep a se ţine de şotii, numai să nu asculte porunca de a se reîntregi. Picioruşele se plimbă voiniceşte, guriţa nu mai tace, ochişorii aleargă după fluturaşi, năsucul adulmecă miresmele pădurii, urechiuşele ascultă curioase, fiecare face ceea ce ştie dintotdeauna să facă, însă umblând brambura şi însingurate de ici-colo. Totuşi, pentru ca un Omuleţ să fie întreg e nevoie de fiecare părticică din corpul său, de aceea, după ce aleargă nestingherite prin pădure, se întorc pentru a-i reda băieţelului toate simţurile de care un om are nevoie.
Această joacă pe care spectacolul o propune are un dublu scop formativ, deoarece nu numai că deschide porţile universului teatral unui public atât de tânăr, ci îl şi învaţă, prin intermediul artei, care sunt părţile corpului uman, ce denumire are fiecare şi ce simţ o caracterizează. Copiii vor avea parte, astfel, de o călătorie senzorială educativă, iar părinţii vor avea posibilitatea de a-i asista în procesul de familiarizare cu elementele spaţiului de teatru (public, lumini, sunete, spaţiu închis) într-o atmosferă delicată, blândă şi răbdătoare.
Regizorul spectacolului, Delia Gavliţchi, se adresează direct părinţilor şi îi încurajează să păşească alături de copiii lor în acest proces important de cunoaştere şi de autocunoaştere.
„Dragă părinte,
Copilul tău este deja alt individ, un corp diferit ţie, o personalitate deja în dezvoltare. Conştientizarea corpului este primul pas către conştientizarea sinelui. Corpul uman este reflexia sinelui. E foarte important ca micuţul de lângă tine să îşi constientizeze corect şi la timp propriul corp. Odată ce el va înţelege că deţine şi controlează o pereche de mânuţe, două picioruşe, un nas, o guriţă şi doi ochişori va dori sa le folosească. Va explora posibilităţile oferite de acestea şi astfel pentru prima dată va reuşi să-ţi ,,vorbească". Limbajul nonverbal va deveni prima lui cale de comunicare. Cu toţii ne dorim ca el să se exprime cât mai repede, nu-i aşa?
Odată ce copilul este conştient de propriul corp, el va experimenta, se va juca cu noile lui descoperiri. Astfel micuţul pui de om îşi va dezvolta inventivitatea, creativitatea, motricitatea şi mai ales încrederea în sine. Un copil cu o schemă corporală bine integrată se va deplasa armonios, va avea mişcări sigure şi ferme, îşi va putea purta trupul cu graţie şi lejeritate, orientându-se spaţio-temporal în mediul din jurul său, raportându-se la sine.
«Mami și tati! acesta este corpul meu și uite câte minunății pot să fac cu el!»
Cu drag,
Delia Gavliţchi"
Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Armanca Serac, Alex Pop, Igor Lungu, Florian Silaghi.
Spectacolul Omuleţ continuă seria de evenimente dedicate celor mai mici spectatori susţinute de către Trupa Arcadia. Acestea răspund cerinţelor parteneriatul de Mentoring în domeniul Educaţiei Timpurii, încheiat cu Teatrul Ion Creangă, activitate inclusă în proiectul european multianual „Small Size, Performing Arts for Early Years". Activitatea de mentoring propune un program adresat copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 6 ani şi urmăreşte ca prin joc şi joacă, să captiveze şi să ofere micilor spectatori ocazia de a pătrunde în lumea ludică a teatrului, pornind de la principiul că pentu artă nu există vârstă.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol de la Teatrul Arcadia sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Florina Rus
secretar literar

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:18:40 Ora standard a Europei de Est