Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Omuleţ - prima premieră din noua stagiune a Trupei Arcadia

Duminică, de la ora 11.00

Omuleţ - prima premieră din noua stagiune a Trupei Arcadia

Trupa Arcadia a Teatrului ,,Regina Maria'' vă invită duminică, 11 septembrie 2016, de la ora 11.00, la Sala Studio Arcadia, pentru a viziona premiera spectacolului Omuleţ, de Petro Ionescu, regia Delia Gavliţchi, un spectacol dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani.

Micii spectatori vor avea parte de o experienţă minunată, în care se vor putea bucura de lumea feerică ce se va crea în jurul lor, dar şi de o lecţie absolut inedită de anatomie.
Omuleţ este un băieţel năzdrăvan şi curios, care în urma unei căzături pe cinste, reuşeşte să-şi rătăcească părticele din corp. Picioruşele, mânuţele, ochişorii, urechiuşele, gura, chiar şi mereu înfometata burtică se ascund ştrengăreşte prin pădure şi încep a se ţine de şotii, numai să nu asculte porunca de a se reîntregi. Picioruşele se plimbă voiniceşte, guriţa nu mai tace, ochişorii aleargă după fluturaşi, năsucul adulmecă miresmele pădurii, urechiuşele ascultă curioase, fiecare face ceea ce ştie dintotdeauna să facă, însă umblând brambura şi însingurate de ici-colo. Totuşi, pentru ca un Omuleţ să fie întreg e nevoie de fiecare părticică din corpul său, de aceea, după ce aleargă nestingherite prin pădure, se întorc pentru a-i reda băieţelului toate simţurile de care un om are nevoie.
Această joacă pe care spectacolul o propune are un dublu scop formativ, deoarece nu numai că deschide porţile universului teatral unui public atât de tânăr, ci îl şi învaţă, prin intermediul artei, care sunt părţile corpului uman, ce denumire are fiecare şi ce simţ o caracterizează. Copiii vor avea parte, astfel, de o călătorie senzorială educativă, iar părinţii vor avea posibilitatea de a-i asista în procesul de familiarizare cu elementele spaţiului de teatru (public, lumini, sunete, spaţiu închis) într-o atmosferă delicată, blândă şi răbdătoare.
Regizorul spectacolului, Delia Gavliţchi, se adresează direct părinţilor şi îi încurajează să păşească alături de copiii lor în acest proces important de cunoaştere şi de autocunoaştere.
„Dragă părinte,
Copilul tău este deja alt individ, un corp diferit ţie, o personalitate deja în dezvoltare. Conştientizarea corpului este primul pas către conştientizarea sinelui. Corpul uman este reflexia sinelui. E foarte important ca micuţul de lângă tine să îşi constientizeze corect şi la timp propriul corp. Odată ce el va înţelege că deţine şi controlează o pereche de mânuţe, două picioruşe, un nas, o guriţă şi doi ochişori va dori sa le folosească. Va explora posibilităţile oferite de acestea şi astfel pentru prima dată va reuşi să-ţi ,,vorbească". Limbajul nonverbal va deveni prima lui cale de comunicare. Cu toţii ne dorim ca el să se exprime cât mai repede, nu-i aşa?
Odată ce copilul este conştient de propriul corp, el va experimenta, se va juca cu noile lui descoperiri. Astfel micuţul pui de om îşi va dezvolta inventivitatea, creativitatea, motricitatea şi mai ales încrederea în sine. Un copil cu o schemă corporală bine integrată se va deplasa armonios, va avea mişcări sigure şi ferme, îşi va putea purta trupul cu graţie şi lejeritate, orientându-se spaţio-temporal în mediul din jurul său, raportându-se la sine.
«Mami și tati! acesta este corpul meu și uite câte minunății pot să fac cu el!»
Cu drag,
Delia Gavliţchi"
Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Armanca Serac, Alex Pop, Igor Lungu, Florian Silaghi.
Spectacolul Omuleţ continuă seria de evenimente dedicate celor mai mici spectatori susţinute de către Trupa Arcadia. Acestea răspund cerinţelor parteneriatul de Mentoring în domeniul Educaţiei Timpurii, încheiat cu Teatrul Ion Creangă, activitate inclusă în proiectul european multianual „Small Size, Performing Arts for Early Years". Activitatea de mentoring propune un program adresat copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 6 ani şi urmăreşte ca prin joc şi joacă, să captiveze şi să ofere micilor spectatori ocazia de a pătrunde în lumea ludică a teatrului, pornind de la principiul că pentu artă nu există vârstă.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol de la Teatrul Arcadia sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Florina Rus
secretar literar

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:30:48 Ora de vară a Europei de Est