Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au fost verificate 203 unităţi de învăţământ preuniversitar privind stadiul pregătirii pentru începerea noului an şcolar

În perioada 23 august - 1 septembrie

Au fost verificate 203 unităţi de învăţământ preuniversitar privind stadiul pregătirii pentru începerea noului an şcolar

În perioada 23.08.2016-1.09.2016, s-au efectuat controale privind stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Bihor pentru începerea anului şcolar 2016-2017, conform Ordinului Prefectului nr. 492 din data de 19 august 2016.

Comisia de verificare a fost constituită din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului judeţului Bihor, Direcţiei de Sănătate Publică Bihor şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.
Echipele formate au verificat următoarele aspecte: Existenţa autorizaţiei sanitare de funcţionare; stadiul lucrărilor de reparaţii, reabilitare, consolidare, modernizare; stadiul lucrărilor de igienizare şi dezinfecţie; asigurarea cu apă potabilă; starea igenico-sanitară a grupurilor sanitare; starea sălilor de clasă sub aspectul igienizării mobilierului, iluminatului, încălzirii şi stării pavimentului; modul de gestionare a reziduurilor menajere; asigurarea cu materiale de curăţenie şi dezinsecţie; existenţa examenelor medicale pentru cadrele didactice şi personalul de îngrijire.
În urma activităţii de control efectuate de-a lungul mai multor ani înaintea începerii anului şcolar, s-a constatat faptul că nu este necesară verificarea tuturor unităţilor de învăţământ an de an. Drept urmare în perioada mai sus-amintită s-au verificat 203 unități de învățământ din următoarele localităţi:  Aleșd, Aștileu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Ineu, Măgești și Vadu Crișului, Salonta, Tinca, Batăr, Husasău de Tinca, Tulca, Avram Iancu, Cîmpani, Rieni, Pietroasa, Drăgănești, Buntești, Lăzăreni, Holod, Hidișelul de Sus, Sâmbăta, Ceica, Căpâlna, Finiș, Copăcel, Sîrbi, Abram, Abrămuţ, Derna, Popeşti, Tăuteu, Diosig, Tarcea, Curtuişeni, Şimian, Viişoara.
În urma controlului, s-au constatat următoarele aspecte: Din totalul de 203 unități de învățământ verificate, 126 (62 %) au autorizații  sanitare de funcționare. Motivele principale pentru care 77 (38 %) nu au autorizații de funcționare sunt: Lipsa apei potabile în rețea; lipsa grupurilor sanitare interioare; lipsa uşilor la grupurile sanitare; surse de apă potabilă necorespunzătoare biologic și chimic; lipsa împrejmuirilor; prezenţa sobelor metalice.
În perioada următoare, Direcţia de Sănătate Publică împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean vor efectua la 14 unităţi de învăţământ o reverificare a aspectelor constatate şi a măsurilor luate pentru remedierea anumitor probleme (de exemplu, la Borod - Realizare împrejmuire; repararea instalațiilor de apă potabilă; la Măgeşti - Montat sobă de teracotă; repararea și completarea gardului de împrejmuire; Şimian - Lipsă uşi toalete; lipsă împrejmuire curtea şcolii). În cazul nerespectării măsurilor indicate în urma reverificării se vor aplica amenzile prevăzute de lege.
Claudia Timofte,
director Cancelarie Prefectura Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:02:32 Ora de vară a Europei de Est