Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Tradiție și măiestrie culinară la „Festivalul sarmalelor”

La Salonta

Tradiție și măiestrie culinară la „Festivalul sarmalelor”

Toamna începe altfel la Salonta. Prima ceață din anotimpul recoltelor inundă micul târg de frontieră cu aburul sarmalelor.

Devenit element specific al tradiției populare românești din sud-vestul județului Bihor, „Festivalul sarmalelor" a consacrat prin arta culinară originală zeci de rețete tradiționale deținute în secret de renumitele gospodării românești din localitățile: Salonta, Avram Iancu, Batăr, Ciumeghiu, Ghiorac, Mădăras, Tinca și Tulca.
Visul și efortul susținut al inimosului salontan Ioan Sala trăiește cel de-al optulea an de împlinire. Cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, al președintelui Pasztor Sandor și al Primăriei Municipiului Salonta, prin primarul Torok Laszlo, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, prin Mircea Jacan, dar și datorită generozității organizatorilor, Valeriu Boeriu, Ioan și Răzvan Sala sau Ramona Buz, duminică, 4 septembrie 2016, Parcul Maria a găzduit cea de-a opta ediție a celebrului „Festival al sarmalelor".
Anul acesta, organizatorii și-au propus și au reușit să depășească semnificativ recordul ultimilor ani. Gazdele au împărțit musafirilor din Bihor și din județele învecinate cu mult peste cele 14 mii de sarmale oferite pofticioșilor la ediția precedentă, gurmanzii vehiculând un binecuvântat record de 16 mii de sarmale gătite la „Festivalul sarmalelor" 2016. Un alt element inedit al celei de-a opta ediții l-a reprezentat transformarea „Festivalului sarmalelor" dintr-un festival al competiției gastronomice, într-un festival al generozității culinare. Prin deja consacrata „Tombolă a Festivalului sarmalelor - ediția a VIII-a", organizatorii au pregătit ajutoare umanitare echitabile în bani pentru familia Corha și pentru Darius Panti.
„Fă-ți oleacă de vreme și vină duminică pe la noi la uspăț. Vină să vezi mândrele noastre obiceiuri, să asculți hidedea-cu-goarnă, dar mai ales să-ți stâmperi setea cu un strop de pălincă de prune și foamea cu niște sarmale gătite ca la mama acasă",  spunea invitația bucătarilor-șefi care au „dirijat" cele zece echipe de maeștri culinari din Salonta-Colonie, Avram Iancu, Batăr, Ciumeghiu, Ghiorac, Mădăras, Tinca, Tulca, Restaurantul Millenium, Salonta. Și, pe bună dreptate, ospățul pus la cale duminică, în Parcul Maria, i-a transformat pe salontani în ambasadorii tradiției culinare românești. Podiumul de premiere s-a dovedit neîncăpător. Toate cele zece echipe de artizani în amestecuri savante de carne de porc, de vită, de pasăre sau de oaie, în mirodenii tainice, în învârtit de sărmăluțe în foi de varză și în perpelitul ceaunelor la foc potrivit au primit aprecieri la superlativ. Toți au ocupat primul loc în galeria maeștrilor culinari ai zilei.
Bunătățile bucătăriei bihorene au fost completate, firesc, cu un program artistic pe măsura evenimentului: muzică populară, muzică ușoară și etno, dans, baloane tricolore și porumbei albi, toate completate de un spectaculos foc de artificii. Pe scena festivalului au urcat, spre deliciul publicului cosmopolit, artiști ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, ai Ansamblului „Ardeleana" din Tulca, ai Ansamblului folcloric „Cununița" din Mădăras, ai Ansamblului folcloric „Mărțișorul" din Avram Iancu, precum și artiștii locali: Andrada Tulvan, Adina Lezeu și Sandu Condoroș. Tabloul de muzică, dans și voie bună a fost completat de Ansamblul pensionarilor din Arad, de „Ardelencele", de Ansamblul „Vergelul", de Florina și Florin Mariș Hinsu, de Larisa Babai, Tania Pantea, Narcisa și Andrei Badea. Organizatorii salontani mulțumesc tuturor celor care, prin bucuria participării, alături de Consiliul Județean și de Primăria Salonta au promovat și sprijinit acest festival-emblemă al gospodarului român din vestul României. Sufletul acestei ediții îl reprezintă nucleul bine închegat al celor 20 de familii de patrioți din cartierul salontan Colonie, dintre care amintim familiile Dale, Neaga, Budău, Viorica Sala, Zoe Nagy, Nan, Pâlșu, Pantea, Neagrău, Kertmegi.
Prof. Ramona Buz
Sorin Petrache
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tradiție și măiestrie culinară la „Festivalul sarmalelor”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:06:07 Ora standard a Europei de Est