Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,O reuniune de familie”…

Târgul AgroBihor - ediția a VIII-a

,,O reuniune de familie”…

De opt ani, în primul weekend din luna septembrie, Era Park din Oradea găzduiește Târgul AgroBihor, eveniment pe care organizatorul principal, dl ing. Marius Ștefan, director executiv al Camerei agricole județene, îl socotește a fi ,,o reuniune de familie".

,,Dintru început, ne-am propus să prezentăm orădenilor în cadrul acestui târg tehnica de vârf fără de care nu se poate face performanță în agricultură, seminarii și demonstrații pentru fermieri, o gamă bogată de maşini agricole, diverse tipuri de tractoare, dotate la nivelul celor mai recente cerinţe din domeniu, iar iubitorilor de produse tradiţionale şi mâncăruri, diverse legume şi fructe, miere de albine, uleiuri presate la rece, struguri etc., precum şi expoziţii de cai de rasă, vaci, oi, porci sau ponei".
Interlocutorul nostru ne-a vorbit apoi despre membrii distinsei familii a târgului din care fac parte firme care aduc la Oradea tractoare de la 38 de cai la 370 de cai putere, mai cu seamă acele tractoare care i-ar putea interesa pe micii producători, pe legumicultori, tractoare care să le ușureze munca în solarii, căci despre sere nu mai putem vorbi în Bihor (probabil mai există sere la Săcueni); un tractor 8370, de ultimă generație, a fost achiziționat de un fermier din Leș. ,,Apropo de legumicultorii cu solarii, la Avram Iancu și Ciumeghiu, în zona respectivă sperăm să adunăm un grup de producători de legume, să-i organizăm într-o asociație; acesta i-ar ajuta la valorificarea producției și la aprovizionarea cu imputuri", a ținut să sublinieze interlocutorul nostru. Revenind la prezentarea familiei târgului, domnul inginer Marius Ștefan ne-a vorbit despre dl Boroș Feri de la AgroLine (Episcopia Bihor), cu utilaje pentru agricultură, despre firma FermTech din Săftica (București), iar pe reprezentanții firmei craiovene APF Trade, doamna Emilia și dl Adrian Popescu, care livrează la nivel național instalații de muls, echipamente producție hrană și utilaje de procesare a laptelui, i-am cunoscut direct.
,,Pe producători e greu să-i aduci la eveniment cu produsele"
În sectorul de comercializare a legumelor și fructelor, am găsit prea puțini producători, circa 25, după aprecierea domnului inginer, iar explicația este că ,,pe producători e greu să-i aduci la eveniment cu produsele pentru că ei au mesele lor cumpărate pe un an de zile în piețe din Oradea sau în alte localități unde au clientela lor formată"
La standuri ne-am revăzut cu ,,abonați fideli" ai târgului (de la Stupina Ioan Oros și fiul Radu, familia Diniș Ioan din Ghiorac, doamna Eva Turdean din Săcueni), dar și alții (Toro Otilia din Săcueni, Toth Laszlo din Satu Nou Nr. 40, precum și reprezentanții firmei AMIRS Best Shopping - Trisa, care au făcut demonstații cu ,,bijuterii", ustensile de bucătărie pentru feliat și decojit legume și fructe pentru decorat platouri).
Doamna Diniș și Ionuț - fiul, din Ghiorac aveau expusă o gamă largă de legume și fructe produse în gospodăria proprie: roșii, ardei, mărar, ceapă, vinete și gogoșari, lubeniță și pepene galben, struguri, piersici, prune, mere și nectarine, iar doamna Eva Turdean din Săcueni, struguri Șasla, foarte căutați de orădeni. ,,Din 80 de kilograme, dacă mai am 2-3 kg. Sunt niște struguri tare îndrăgiți de tatăl meu; de la el moștenesc 28 de ari de vie. Tare mult i-a plăcut să-i cultive, timp de 46 de ani, eu m-am născut odată cu ei".
Câștigătorii tombolei
Am trecut și pe la expoziția de animale de rasă, unde aveau expuse animale membri ai Asociației crescătorilor de animale din Oșorhei, asociație condusă de dl Adrian Seica, dar și alți fermieri din județ, precum dl Petru Fitero și fiica Natalia, care au adus armăsari de rasă, campioni naționali și internaționali ai Hergheliei Fitero din Săcueni.
Să mai spunem că la Tombola celei de-a VIII-a ediții a Târgului AgroBihor, au câștigat: Hegeduș Ioan Carol din Belfir (Tinca) - premiul I, constând în sămânță de grâu pentru un hectar de cultură, oferită de Agroind Cauaceu - ,,firmă care comercializează produse de la cei mai importanți jucători mondiali în domeniul  semințelor certificate, pesticidelor, îngrășămintelor chimice și cerealelor"; Ola Gheorghe din Avram Iancu (Nr. 359) - premiul II, constând în furaje pentru animale, oferite de Nutrient Group; Bughiu Florin Nicolae din Oradea (Str. Lungă Nr. 3/A) - premiul III, constând în furaje pentru animale de la Vita Crișana.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (84 de poze), accesați Galeria foto: ,,O reuniune de familie”…

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:03:36 Ora de vară a Europei de Est