Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,O reuniune de familie”…

Târgul AgroBihor - ediția a VIII-a

,,O reuniune de familie”…

De opt ani, în primul weekend din luna septembrie, Era Park din Oradea găzduiește Târgul AgroBihor, eveniment pe care organizatorul principal, dl ing. Marius Ștefan, director executiv al Camerei agricole județene, îl socotește a fi ,,o reuniune de familie".

,,Dintru început, ne-am propus să prezentăm orădenilor în cadrul acestui târg tehnica de vârf fără de care nu se poate face performanță în agricultură, seminarii și demonstrații pentru fermieri, o gamă bogată de maşini agricole, diverse tipuri de tractoare, dotate la nivelul celor mai recente cerinţe din domeniu, iar iubitorilor de produse tradiţionale şi mâncăruri, diverse legume şi fructe, miere de albine, uleiuri presate la rece, struguri etc., precum şi expoziţii de cai de rasă, vaci, oi, porci sau ponei".
Interlocutorul nostru ne-a vorbit apoi despre membrii distinsei familii a târgului din care fac parte firme care aduc la Oradea tractoare de la 38 de cai la 370 de cai putere, mai cu seamă acele tractoare care i-ar putea interesa pe micii producători, pe legumicultori, tractoare care să le ușureze munca în solarii, căci despre sere nu mai putem vorbi în Bihor (probabil mai există sere la Săcueni); un tractor 8370, de ultimă generație, a fost achiziționat de un fermier din Leș. ,,Apropo de legumicultorii cu solarii, la Avram Iancu și Ciumeghiu, în zona respectivă sperăm să adunăm un grup de producători de legume, să-i organizăm într-o asociație; acesta i-ar ajuta la valorificarea producției și la aprovizionarea cu imputuri", a ținut să sublinieze interlocutorul nostru. Revenind la prezentarea familiei târgului, domnul inginer Marius Ștefan ne-a vorbit despre dl Boroș Feri de la AgroLine (Episcopia Bihor), cu utilaje pentru agricultură, despre firma FermTech din Săftica (București), iar pe reprezentanții firmei craiovene APF Trade, doamna Emilia și dl Adrian Popescu, care livrează la nivel național instalații de muls, echipamente producție hrană și utilaje de procesare a laptelui, i-am cunoscut direct.
,,Pe producători e greu să-i aduci la eveniment cu produsele"
În sectorul de comercializare a legumelor și fructelor, am găsit prea puțini producători, circa 25, după aprecierea domnului inginer, iar explicația este că ,,pe producători e greu să-i aduci la eveniment cu produsele pentru că ei au mesele lor cumpărate pe un an de zile în piețe din Oradea sau în alte localități unde au clientela lor formată"
La standuri ne-am revăzut cu ,,abonați fideli" ai târgului (de la Stupina Ioan Oros și fiul Radu, familia Diniș Ioan din Ghiorac, doamna Eva Turdean din Săcueni), dar și alții (Toro Otilia din Săcueni, Toth Laszlo din Satu Nou Nr. 40, precum și reprezentanții firmei AMIRS Best Shopping - Trisa, care au făcut demonstații cu ,,bijuterii", ustensile de bucătărie pentru feliat și decojit legume și fructe pentru decorat platouri).
Doamna Diniș și Ionuț - fiul, din Ghiorac aveau expusă o gamă largă de legume și fructe produse în gospodăria proprie: roșii, ardei, mărar, ceapă, vinete și gogoșari, lubeniță și pepene galben, struguri, piersici, prune, mere și nectarine, iar doamna Eva Turdean din Săcueni, struguri Șasla, foarte căutați de orădeni. ,,Din 80 de kilograme, dacă mai am 2-3 kg. Sunt niște struguri tare îndrăgiți de tatăl meu; de la el moștenesc 28 de ari de vie. Tare mult i-a plăcut să-i cultive, timp de 46 de ani, eu m-am născut odată cu ei".
Câștigătorii tombolei
Am trecut și pe la expoziția de animale de rasă, unde aveau expuse animale membri ai Asociației crescătorilor de animale din Oșorhei, asociație condusă de dl Adrian Seica, dar și alți fermieri din județ, precum dl Petru Fitero și fiica Natalia, care au adus armăsari de rasă, campioni naționali și internaționali ai Hergheliei Fitero din Săcueni.
Să mai spunem că la Tombola celei de-a VIII-a ediții a Târgului AgroBihor, au câștigat: Hegeduș Ioan Carol din Belfir (Tinca) - premiul I, constând în sămânță de grâu pentru un hectar de cultură, oferită de Agroind Cauaceu - ,,firmă care comercializează produse de la cei mai importanți jucători mondiali în domeniul  semințelor certificate, pesticidelor, îngrășămintelor chimice și cerealelor"; Ola Gheorghe din Avram Iancu (Nr. 359) - premiul II, constând în furaje pentru animale, oferite de Nutrient Group; Bughiu Florin Nicolae din Oradea (Str. Lungă Nr. 3/A) - premiul III, constând în furaje pentru animale de la Vita Crișana.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (84 de poze), accesați Galeria foto: ,,O reuniune de familie”…

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:57:06 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...