Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Nicolae Furdui Iancu vine la Târgul AgroBihor, de la ERA Park!

Trei zile agrobihorene

Nicolae Furdui Iancu vine la Târgul AgroBihor, de la ERA Park!

ERA Park se transformă într-o super gospodărie, cu legume proaspete, cu mâncăruri tradiţionale, cu animale şi cu multe utilaje agricole!

Cea de-a opta ediţie a Târgului AgroBihor se va desfăşura în perioada 2-4 septembrie 2016, în parcarea centrului comercial, iar anul acesta va aduce, pe lângă noutăţile din domeniu, şi nume consacrate pentru iubitorii de folclor.
Startul evenimentului va fi dat vineri, 2 septembrie, la ora 11.
Dacă prima parte a zilei este alocată deschiderii oficiale şi vizitării standurilor, spre seară, de la ora 18, bihorenii sunt invitaţi sub cupola centrului comercial, la un concert folcloric extraordinar, cu Nicolae Furdui Iancu, acompaniat de orchestra Rapsodia Bihoreană, sub îndrumarea dirijorului prof. Liviu Buţiu. Vor mai urca pe scenă interpreţii Antonela Ferche Buţiu, Maria Sidea, Voichiţa Mihoc, Dana Ionela Jurjuţ şi laureaţi ai concursului „Moştenitorii", realizat de TVR 1, dar şi ansamblul de dansuri populare „Vetre Bihorene".
La fel ca în anii trecuţi, vizitatorii vor putea vedea o gamă variată de maşini agricole care lucrează pământul, de la arat până la recoltarea produselor, dar şi diverse tipuri de tractoare, dotate la nivelul celor mai recente cerinţe din domeniu. Iubitorii de produse tradiţionale şi mâncăruri vor avea la dispoziţie sortimente diverse de legume şi fructe, miere de albine, uleiuri presate la rece, vinuri din diferite specii de struguri, cârnaţi de casă şi chiar produse de pielărie. Curioşii vor putea admira inclusiv un stand cu legume inedite, altfel colorate, ca de exemplu roşii galbene sau negre, cartofi violeţi sau dovleci ornamentali, dar şi expoziţii de cai de rasă, vaci, oi, porci sau ponei.
La eveniment sunt aşteptate să participe peste 80 de firme din domeniu, atât din vestul ţării, cât şi din Bucureşti. „Suntem mândri că, odată cu lansarea accestui târg, multe firme şi-au deschis reprezentanţe - şi sedii mari de reprezentanţe în vânzarea de utilaje - la Oradea", a precizat inginerul Marius Ştefan, organizatorul evenimentului.
Intrarea la târgul de utilaje şi la animale costă 5 lei, însă în rest, inclusiv la concert, accesul este liber. De precizat că AgroBihor va cuprinde şi o serie de seminarii şi demonstraţii pentru fermieri.
Programul Târgului AgroBihor
Vineri 2, septembrie
Ora 11.00 - Deschiderea oficială
Ora 12.00 - Vizitarea standurilor
Ora 14.00 - Simpozion cu tema: ,,Prezent şi viitor în domeniul maşinilor agricole", prezentat de conf. dr. ing. Sorin Tiberiu Bungescu
Ora 17.00  - Plăcinta toamnei (galeria Carrefour)
Ora 18.00 - Concert extraordinar de folclor Nicolae Furdui Iancu, sub Cupola ERA Park
Sâmbătă, 3 septembrie
Ora 11.00 - Demonstraţie cu utilaje folosite în ferme, prezentată de firma FARMTECH
Ora 14.00 - Întâlnirea Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor şi Lucrătorilor în Reproducţia Animalelor Bihor - Condiţii de acordare a sprijinului cuplat, locaţia: cortul organizatorului
Ora 16.00 - Întâlnirea crescătorilor de cabaline, locaţia: cortul organizatorului
Ora 17.00 - Atelier pentru copii - micii fermieri
Duminică, 4 septembrie
Ora 11.00 - Premierea exemplarelor de caprine, ovine, bovine şi cabaline expuse
Ora 12.00 - Simpozion cu tema: ,,Îmbunătăţirea competivităţii şi calităţii laptelui de oaie în zona de Vest a României", prezentat de prof. dr. ing. Ioan Padeanu, locaţia: Sala de conferinta ERA Park
Ora 14.00 - Tombola participantului
Ora 16.00 - Festivitatea de acordare a diplomelor de participare la Târgul AgroBihor, ediţia a VIII-a.
Andrea Henriett Stan,
specialist Marketing

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:49:21 Ora standard a Europei de Est