Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Povești spuse la foc, despre Padiș

Colecție online de

Povești spuse la foc, despre Padiș

Asociația Compas pentru dezvoltarea societății civile bihorene, împreună cu Administrația Parcului Natural Apuseni lansează o colecție online de ,,Povești spuse la foc" la care invită iubitori Padișului să contribuie cu povești, fotografii și video-uri din Padiș.

Platforma dorește că continue eforturile începute prin PadișFest de a aduna laolaltă comunitatea de iubitori ai Padișului, de la turiști montani și speologi la membri ai comunităților locale. Ideea platformei ,,Povești spuse la foc" este că putem să înțelegem mai bine legătura pe care ceilalți o au cu locul citindu-le poveștile. Un turist cunoaște Padișul pe dinafară, și ne poate spune aventuri de pe trasee. Un speolog cunoaște Padișul pe dinăuntru, și are acces la o lume subterană importantă pentru protejarea zonei, dar pe care noi ceilalți nu o cunoaștem. Un biolog știe mai multe despre speciile din zonă și de ce sunt ele protejate. Un ONGist ne poate povesti despre eforturile de a menține Padișul curat și neafectat de impactul în mediu. Și bineînțeles, un membru al comunității locale ne poate spune despre cum este să trăiești într-o zonă de asemenea frumusețe.
Acțiunea are ca scop continuarea campaniei ,,Împreună pentru turism responsabil" începută de PadișFest. A fi un turist responsabil într-o are protejată înseamnă a cunoaște nu doar bogățiile acesteia, dar a fi responsabil și față de tot ceea ce e important pentru ceilalți iubitori ai zonei și a învăța să protejăm împreună bogăția naturală și culturală deosebită a Parcului Natural Apuseni.
Platforma online poate fi găsită pe website-ul padisfest.ro, la secțiunea Povești spuse la foc, și suportul IT a fost realizat de un tânăr licean voluntar, Răzvan David. Platforma de anul acesta continuă inițiativa de anul trecut prin care iubitorii Padișului au putut încărca pe o hartă a Parcului Natural Apuseni zeci de fotografii.
La începutul lunii septembrie, câteva dintre contribuțiile colecției vor fi alese pentru a fi tipărite, iar o serie de postere din colecție vor fi donate școlilor din comunitățile locale din jurul Parcului Natural Apuseni. Astfel, se vizează conștientizarea copiilor din comunități cu privire la importanța bogățiilor naturale și culturale din zona lor. Se dorește de asemenea întărirea punților de legătură între iubitorii muntelui și comunitatea locală.
Pentru a trimite povești, fotografii și video-uri pentru colecția online ,,Povești spuse la foc" doritorii sunt invitați să le trimită pe email la contact@compas-romania.org sau să contacteze pagina de facebook PadisFest. De notat este că doar contribuțiile primite până pe 5 septembrie vor putea fi tipărite, iar restul vor face parte din colecția online.
Platforma este realizată prin proiectul ,,Zilele Parcului Natural Apuseni'', coordonat de Asociația Compas în parteneriat cu RNP-Romsilva Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A. Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin Programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate şi are o valoare totală de 28.190 lei. Contribuţia finanţatorului este în valoare de 19.790 lei, iar cea a Asociației Compas este de 8.400 lei, în valorificarea muncii voluntare depusă de voluntari.
Raluca David

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:11 Ora de vară a Europei de Est