Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Spectacolul ,,Carmina Burana”

În 24 nov., Ballet Flamenco de Madrid prezintă la Sala Palatului

Spectacolul ,,Carmina Burana”

Ballet Flamenco de Madrid, una dintre cele mai prestigioase trupe de flamenco din lume, va demonstra pe viu spectatorilor că flamenco este o artă, este viața în sine, un univers de pasiune, un dans al senzualității, seducției, suferinței și al bucuriei.

Sub conducerea directorului artistic Luciano Ruiz, peste 30 de artiști de notorietate internațională, muzicieni și dansatori, vor putea fi admirați pe scena Sălii Palatului, în data de 24 noiembrie 2016, începând cu ora 19:30, evoluând într-un spectacol de o frumusețe vizuală impresionantă, ,,Carmina Burana".
,,Carmina Burana", cea mai strălucitoare cantată scenică de Carl Orff  a cărei premieră a avut loc în anul 1937, fascinează și astăzi publicul din întreaga lume. De-a lungul anilor, în jurul acestei ample lucrări a compozitorului german au fost montate numeroase spectacole, dar cea mai expresivă și cea mai aplaudată punere în scenă a fost  realizată de Compania de Dans ,,Ballet Flamenco de Madrid".
,,Carmina Burana" este un spectacol de o frumusețe uimitoare. În plus și foarte îndrăzneț, sub conducerea directorului artistic Luciano Ruiz, artiștii Ballet Flamenco de Madrid au creat un melanj între 21 de poeme profane și sacre din epoca medievală și le-au îmbinat armonios cu dansul flamenco. Rezultatul a fost unul extraordinar, iar succesul la public este uriaș peste tot în lume.
Muzica, forța dansului, pulsația scenică și gesturile magnifice ale celor 30 de muzicieni și dansatori fabuloși mențin atenția și curiozitatea publicului pe întreg parcursul spectacolului. Mișcările corpurilor și ritmul flamenco sunt foarte prețioase. Vorbesc. Povestesc. Cu artă. Cu vrajă. Cu ,,olé!". Sunetul tocurilor care se mișcă cu o viteză amețitoare cuceresc.
Din punct de vedere vizual spectacolul este unic, impresionant. Luminile se amestecă cu ritmurile. Privirile dansatorilor cu arta. Este vorba despre o poveste de iubire pasională cu final fericit, țesută prin dans.
Partea a doua a spectacolului, Ballet Flamenco de Madrid îi invită pe spectatori la fiesta, o petrecere autentică a dansului flamenco, plină de pasiune, veselie și emoție. Acesta este  momentul în care flamenco apare exact așa cum este: o poezie a grației și virtuozității mișcării picioarelor, un dans al fericirii și bucuriei.
Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate de la Sala Palatului sau prin intermediul rețelelor Bilete.ro, Bilet.ro și Eventin.ro. Prețurile biletelor variază în funcție de categoria de loc, după cum urmează: VIP - 199 lei, Cat. I - 160 lei, Cat. II - 120 lei și Cat. III - 80 lei.
Nicoleta Ion

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:21:28 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...