Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Expoziţia Trienala de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint”

Astăzi, în cadrul Secţiei de artă a Muzeului Ţării Crişurilor,

Expoziţia Trienala de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint”

Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor", în parteneriat cu Galeria de Artă Modernă din Przemyśl (Polonia) organizează joi, 25 august 2016, ora 17.30, în cadrul Secţiei de artă a Muzeului Ţării Crişurilor, expoziţia Trienala de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint" (Polonia, Ucraina, Slovacia, Ungaria, România), ediţia 2015.

Curatorul artistic al acestei ediţii a fost desemnat istoricul de artă Aurel Chiriac, care a şi propus tema manifestării: Eu şi celălalt în mileniul III. În textul elaborat de criticul de artă orădean se spune că „Euroregiunea Carpatică o percepem ca un exemplu de luat în seamă din perspectiva conceptului propus de noi, ştiut fiind că aici civilizaţiile Apusului şi Răsăritului au convieţuit, avînd un rol de temelie în a impune un model cultural-artistic în cadrul căruia fiecare etnie s-a manifestat şi se manifestă promovînd atît valorile proprii, cît şi pe cele comune. Trienala, şi ea, stă sub semnul dialogului-cunoaştere, la nivel pictural, al raporturilor dintre valori umane formate în culturi diferite. Dincolo de asta e în joc şi, să-i zicem, orgoliul de a consacra un eveniment expoziţional care să se distingă prin trăsături specifice în peisajul unor realizări de acest fel, cu precădere europene. Solidaritatea pictorilor, respectiv a artiştilor plastici din Euroregiunea Carpatică trebuie să reprezinte un exemplu de ceea ce înseamnă să fii în prezent inspirîndu-te dintr-un model cultural-artistic pe cît de viabil, pe atît de dinamic. Tocmai de aceea tema propusă nu e doar extrem de generoasă, ci şi una aproape inevitabilă pentru plasticienii acestei geografii spirituale eurocarpatice".
Şi în acest an, au aplicat sute de pictori din Euroregiune şi, după jurizare, au fost acceptaţi şi 9 artişti plastici din România, dintre care 3 orădeni (Bohnstedt Gavrilaş Diana, Aurel Roşu şi Teofil Ştiop), ultimii doi fiind şi premiaţi. În competiţia finală, care este patronată de preşedintele Poloniei, au fost acceptaţi 96 de plasticieni cu 103 lucrări.
Iniţiativa acestei manifestări aparţine Galeriei de Artă Contemporană de Przemyśl, coordonată de directorul acesteia, Janusz Cywicki, care consideră că „Astăzi, Trienala este cea mai mare întîlnire internaţională a picturii contemporane în această parte a Europei ...". După Przemyśl, expoziţia a fost deschisă, pînă acum, la Debrecen şi Miskolc, urmînd ca, după Oradea, să ajungă la Kielce (Polonia) şi Kosice (Slovacia).
La vernisaj va fi prezent domnul Janusz Cywicki, directorul Galeriei din Przemyśl, cel care a pus bazele Trienalei, alături de pictoriţa Renata Wotta.
Expoziţia va fi deschisă între 25 august şi 25 septembrie 2016. La vernisaj intrarea este gratuită, iar în perioada cît expoziţia este la Oradea preţul de intrare este cel obişnuit, respectiv 4 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii (preţ în care sînt incluse şi încă două expoziţii de etnografie). (T.C.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:24:16 Ora standard a Europei de Est