Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Gala laureaților

Festivalul național „Nymphea Music 2008”

Gala laureaților

Duminică (21 septembrie 2008), pe scena Filarmonicii de Stat din Oradea au evoluat laureați ai ediției 2007 a Festivalului „Nymphea Music” (deținătoarea trofeului – Mădălina Elena Boldea, 13 ani, din Reșița, și Ana Maria Mihăieș, din Oradea, locul I), ba chiar și câștigători ai Festivalului „Suflet de stea” (Denisa Hoble, din Aleșd), iar Alexandra Ruge, moderatoarea festivalului, a ținut să ne reamintească faptul că ea este, înainte de toate, o solistă titrată.

Premierea câștigătorilor
Rând pe rând, membrii juriului, compozitorii Florian Chelu, Bogdan Dragomir (de la radio regional, Cluj-Napoca), Dan Dimitriu, Gabriel Băruța și Nicolae Caragea (președintele juriului), au felicitat organizatorii festivalului (Primăria și Casa de Cultură a municipiului Oradea, în mod deosebit pe Meda Horjan, o sufletistă și un talentat profesor și compozitor) și câștigătorii celei de-a V-a ediții, înmânându-le diplome, CD-uri, cupe și trofeul. Florian Chelu și Bogdan Dragomir au acordat câteva premii speciale, iar organizatorii au pus la bătaie și importante premii în bani (mențiunea – 100 de lei, premiul III – 300, premiul II - 400, premiul I – 500, iar trofeul - 800 de lei, altfel spus opt milioane). Pentru consolare, și ceilalți concurenți au fost răsplătiți cu diplome de participare și CD-uri (Rock Filarmonica).
Așadar, potrivit aprecierilor membrilor juriului, din cei 32 de participanți (din Cluj-Napoca, Oradea, Băile Felix, Turda, București, Satu Mare, Bistrița, Lupeni, Chișinău - Republica Moldova, Aleșd, Miercurea Ciuc, Slatina, Târgoviște, Constanța și Bacău), cei mai buni au fost:
La categoria 6-10 ani: Florina Cătălina Petrea (din Cluj-Napoca), Mihaela Maria Sas (Turda) și Carina Cheregi (Oradea) – mențiuni; Alexandru Cristea (Oradea) – premiul III, Miruna Brîndușa Gavriș (Oradea) – premiul II, Florena Șandro (Băile Felix) – premiul I.
La categoria 11-14 ani: Andra Bernice Chitiul (Bistrița), Ivana Farc (Aleșd) și Ioana Bianca Anuța (Slatina) - mențiuni, Mihaela Chisnencu (din Chișinău - Republica Moldova) – premiul III, Rareș Șerban Jucan (Satu Mare) – premiul II,   Sonia Mihaela Ghitea (Oradea) – premiul I.
La categoria 15-18 ani: Raluca Maria Iencuț (Oradea), Ioana Mădălina Ghiran (Cluj-Napoca) și Andrei Ciobanu (Bacău) – mențiuni, Rosentzveig Andrei Ciprian (Constanța) – premiul III, Cristina Mihaela Nae (Târgoviște) – premiul II, Bianca Ana Maria Bușteanu (București) – premiul I, iar Andreea Irina Cernica (București) – trofeul festivalului.
Trebuie să mai spunem că dincolo de scenă (și de microfon), concurenții sunt buni prieteni, iar fiecare concurs e un prilej de reîntâlnire și de bucurie, rivalitate există, dar nu și răutate  și dușmănie. Ei au puterea să recunoască și să salute victoria competitorilor, fiind convinși că la o nouă confruntare, ierarhia poate fi alta, una mai fericită! (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gala laureaților.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:31:20 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...