Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gala laureaților

Festivalul național „Nymphea Music 2008”

Gala laureaților

Duminică (21 septembrie 2008), pe scena Filarmonicii de Stat din Oradea au evoluat laureați ai ediției 2007 a Festivalului „Nymphea Music” (deținătoarea trofeului – Mădălina Elena Boldea, 13 ani, din Reșița, și Ana Maria Mihăieș, din Oradea, locul I), ba chiar și câștigători ai Festivalului „Suflet de stea” (Denisa Hoble, din Aleșd), iar Alexandra Ruge, moderatoarea festivalului, a ținut să ne reamintească faptul că ea este, înainte de toate, o solistă titrată.

Premierea câștigătorilor
Rând pe rând, membrii juriului, compozitorii Florian Chelu, Bogdan Dragomir (de la radio regional, Cluj-Napoca), Dan Dimitriu, Gabriel Băruța și Nicolae Caragea (președintele juriului), au felicitat organizatorii festivalului (Primăria și Casa de Cultură a municipiului Oradea, în mod deosebit pe Meda Horjan, o sufletistă și un talentat profesor și compozitor) și câștigătorii celei de-a V-a ediții, înmânându-le diplome, CD-uri, cupe și trofeul. Florian Chelu și Bogdan Dragomir au acordat câteva premii speciale, iar organizatorii au pus la bătaie și importante premii în bani (mențiunea – 100 de lei, premiul III – 300, premiul II - 400, premiul I – 500, iar trofeul - 800 de lei, altfel spus opt milioane). Pentru consolare, și ceilalți concurenți au fost răsplătiți cu diplome de participare și CD-uri (Rock Filarmonica).
Așadar, potrivit aprecierilor membrilor juriului, din cei 32 de participanți (din Cluj-Napoca, Oradea, Băile Felix, Turda, București, Satu Mare, Bistrița, Lupeni, Chișinău - Republica Moldova, Aleșd, Miercurea Ciuc, Slatina, Târgoviște, Constanța și Bacău), cei mai buni au fost:
La categoria 6-10 ani: Florina Cătălina Petrea (din Cluj-Napoca), Mihaela Maria Sas (Turda) și Carina Cheregi (Oradea) – mențiuni; Alexandru Cristea (Oradea) – premiul III, Miruna Brîndușa Gavriș (Oradea) – premiul II, Florena Șandro (Băile Felix) – premiul I.
La categoria 11-14 ani: Andra Bernice Chitiul (Bistrița), Ivana Farc (Aleșd) și Ioana Bianca Anuța (Slatina) - mențiuni, Mihaela Chisnencu (din Chișinău - Republica Moldova) – premiul III, Rareș Șerban Jucan (Satu Mare) – premiul II,   Sonia Mihaela Ghitea (Oradea) – premiul I.
La categoria 15-18 ani: Raluca Maria Iencuț (Oradea), Ioana Mădălina Ghiran (Cluj-Napoca) și Andrei Ciobanu (Bacău) – mențiuni, Rosentzveig Andrei Ciprian (Constanța) – premiul III, Cristina Mihaela Nae (Târgoviște) – premiul II, Bianca Ana Maria Bușteanu (București) – premiul I, iar Andreea Irina Cernica (București) – trofeul festivalului.
Trebuie să mai spunem că dincolo de scenă (și de microfon), concurenții sunt buni prieteni, iar fiecare concurs e un prilej de reîntâlnire și de bucurie, rivalitate există, dar nu și răutate  și dușmănie. Ei au puterea să recunoască și să salute victoria competitorilor, fiind convinși că la o nouă confruntare, ierarhia poate fi alta, una mai fericită! (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gala laureaților.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:12 Ora de vară a Europei de Est