Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Deschiderea oficială a Teatrului Studio Act la Oradea

Open Studio Act!

Deschiderea oficială a Teatrului Studio Act la Oradea

Cine suntem noi?
Centrul Multimedia Studio Act din Oradea este un teatru independent înființat în 2016 de Alin Stanciu (actor), Eugen Neag (actor), Ioana Ciobanu (traducător) și Sella Andre (antreprenor).

Ne propunem să dezvoltăm un nou spațiu cultural în Oradea, un loc de întâlnire al artelor (teatru, fotografie, cinema, pictură). Inaugurarea noului teatru independent din Oradea am programat-o în perioada 24-27 august, prin evenimentul Open Studio Act!!!
Programul Open Studio Act
Iată programul evenimentului nostru. Toate activitățile se desfășoară la Studio Act, sediul nostru din Str. Crinului, Nr. 2 - Oradea.
Miercuri, 24 august
◦ ora 11.00 - Workshop de improvizație cu Alin Stanciu și Eugen Neag
◦ ora 20.00 - Spectacol de teatru: Autobahn, de Neil LaBute, regia Laura Moldovan - o producţie Teatrul de Nord Satu Mare

Joi, 25 august
◦ ora 11.00 - Workshop de improvizație cu Alin Stanciu și Eugen Neag
◦ ora 18.00 - Workshop de oratorie cu Oradea Toastmasters
◦ ora 20.00 - Spectacol de teatru: Impro Patzan Show + invitaţi surpriză - o producţie Studio Act Oradea

Vineri, 26 august
◦ ora 11.00 - Workshop de improvizație cu Alin Stanciu și Eugen Neag
◦ ora 20.00 - Spectacol de teatru: Respiraţii, de Duncan Macmillan, regia Radu Nica - o producţie Teatrul Ariel Târgu Mureş

Sâmbătă, 27 august
◦ ora 12.00 - Workshop de improvizație cu Alin Stanciu și Eugen Neag; spectacol
◦ ora 20.00 - Spectacol de teatru: Reasons to be Pretty, de Neil LaBute, regia Radu Horghidan - o producţie Studio Act (proiect realizat cu sprijinul domnului Neil LaBute)
*Workshop-ul de fotografie al lui Remus Toderici a fost anulat din motive medicale.
Pe toată durata evenimentului, cei prezenţi vor putea admira în sediul Studio Act o expoziţie de fotografie de teatru, a lui Remus Toderici (artist fotograf).
Spectacolele din cadrul open Studio Act
În prima zi de festival vă propunem să vizionați o producție a Teatrului de Nord Satu Mare, în distribuția căreia îi veți revedea pe colegii noștri improvizatori, Ioana Cheregi și Andrei Stan. Este vorba despre spectacolul Autobahn, bazat pe piesa de Neil LaBute, în regia Laurei Moldovan. Spectacolul propune o călătorie în interiorul unui cuplu care pleacă la „drum" printr-un „accident". În limitele fizice ale unui automobil, conflictele se întind pe întreaga gamă de emoții care pot apărea între două persoane. Se joacă miercuri, 24 august, de la ora 20 la sediul Studio Act (Str. Crinului, Nr.2), iar producția nu este recomandată persoanelor sub 16 ani. Spectacolul a fost selecționat și în cadrul Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea.
A doua zi a festivalului îi aduce patzanii de la ImproPatzan Show în fața publicului orădean, în spectacolul Impro Patzan Show + invitați surpriză, care se joacă joi, 25 august de la ora 20 la sediul Studio Act (Str. Crinului, Nr. 2). Spectacol ce nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind îndrăgit de publicul orădean, va beneficia în această distribuție de participarea unor invitați surpriză, veniți de departe. Impro Patzan Show descătușează mințile oamenilor, făcându-i nu numai să râdă dar, cel mai important să râdă în mod inteligent.
În a treia zi de festival, publicul din Oradea va avea ocazia să cunoască prieteni dragi de-ai noștri: pe actorii Raisa Ané și Andi Gherghe, în spectacolul Respirații de Duncan Macmillan, regizat de Radu Nica (o producție Teatrul Ariel Târgu Mureș), care se joacă vineri, 26 august de la ora 20 la Studio Act (Str. Crinului, Nr 2). În spectacol ni se prezintă traseul prin viață a unui cuplu tânăr, începând cu dorința lor de a avea un copil, moment în care relația lor ar căpăta valențe noi. Aceștia își pun problema dacă în această lume suprapopulată ar trebui să facă un copil, dat fiind aspectul de creștere al populației și schimbările climatice... Producția nu este recomandată persoanelor sub 16 ani. Spectacolul a participat și la Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad.
Festivalul se încheie sâmbătă, 27 august, când de la ora 20 vă prezentăm în premieră prima producție a Teatrului Studio Act, spectacolul Reasons to be Pretty, bazat pe piesa lui Neil Labute, în regia lui Radu Horghidan. Reasons to be Pretty e un spectacol despre oameni normali cu drame absolut normale, care sunt condamnați să trăiască într-o cultură a extra-ordinarului, cultură în care standardele de frumusețe se referă doar la aspectul fizic. Dramele celor patru personaje devin adeseori ridicole sau absurde pentru că nimeni nu s-ar fi gândit cât de mult contează astăzi felul în care ne percep ceilalți. În special cei apropiați. Desigur, întotdeauna aparențele au contat, dar în Reasons to be Pretty vedem cum o simplă remarcă poate schimba destine. Spectacolul a fost realizat cu sprijinul domnului Neil Labute. Producția nu este recomandată persoanelor sub 16 ani. Spectacolul a fost selecționat să participe la Butterfly Effectitf, Festival de Teatru Independent la Galați.
Ioana Ciobanu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:32:55 Ora standard a Europei de Est