Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă

Informare de presă

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă

Primăria Municipiului Oradea este în faza de elaborare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă la nivelul polului de dezvoltare urbană Oradea, document strategic, menit să asigure corelarea dezvoltării teritoriale a Municipiului Oradea cu nevoile de mobilitate şi transport al persoanelor, bunurilor şi mărfurilor.

De altfel, condiția de bază pentru finanțarea prin fonduri europene a investițiilor legate de transportul public urban și de infrastructura aferentă prin Programul Operațional Regional 2014-2020, o constituie fundamentarea acestora în cadrul unor planuri de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), dezvoltate la nivelul municipiilor reședință de județ, inclusiv a zonelor funcționale urbane.
Acest document de planificare strategică este structurat în opt capitole și cuprinde:
Analiza situației existente (rețeaua majoră de circulații, transport public, transport de marfă, mijloacele alternative de deplasare, managementul traficului, identificarea zonelor cu nivel ridicat de complexitate),
Dezvoltarea și calibrarea modelului de transport urban multimodal (Culegerea datelor de trafic, Chestionare origine-destinaţie, Dezvoltarea modelului de transport - anul de bază, Trafic general, Transport public, Calibrarea și validarea modelului anului de bază, Dezvoltarea modelelor și cererii anilor de prognoză),
Evaluarea impactului asupra mobilităţii (Eficienţa economică, Impactul asupra elementelor de mediu, Nivel de accesibilitate și tendinţe de dezvoltare, Siguranța în trafic și impactul asupra cadrului social, Calitatea vieţii),
Viziunea de dezvoltare a mobilităţii urbane (Dezvoltarea unei viziuni comune cu privire la mobilitate în arealul Municipiului Oradea, Scenarii alternative de dezvoltare sustenabilă în conformitate cu viziunea, Cadrul și metodologia de selectare a proiectelor, Analiza multicriterială și analiza cost beneficiu),
Scenarii de mobilitate pe baza modelului de trafic (Scenariu de mobilitate la scară periurbană/metropolitană, Scenariu de mobilitate la scara localităţii, Scenariu de mobilitate la nivelul cartierelor/ariilor cu nivel ridicat de complexitate),
Planul de acţiune (Intervenţii majore asupra infrastructurii de circulaţii, Transport public, Transport de marfă, Mijloace alternative de mobilitate (deplasări cu bicicleta, mersul pe jos și persoane cu mobilitate redusă), Managementul traficului (staţionarea, siguranța în trafic, sisteme inteligente de transport, signalistica), Zonele cu nivel ridicat de complexitate (zonele centrale protejate, zone logistice, poli ocazionali de atracție/generare de trafic, zone intermodale - gari, aerogari etc.), Structura intermodală și operațiuni urbanistice necesare,
Monitorizarea implementării Planului de Mobilitate Urbană Durabilă
După parcurgerea etapelor menționate mai sus de către INCERTRANS (S.C. Institutul de Cercetări în Transporturi S.A., Prestatorul care a fost selectat să presteze serviciile de actualizare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă) în colaborare cu Grupul de Coordonare (echipa tehnică compusă din reprezentanți ai Primăriei Municipiului Oradea, Zona Metropolitană Oradea, A.D.I. Transregio și S.C. Oradea Transport Local S.A.) au fost propuse 21 de măsuri care acoperă toate modurile de transport și care sunt considerate prioritare pentru îmbunătățirea mobilității în Municipiul Oradea. Valoarea totală estimată a investițiilor pentru cele 21 de măsuri propuse în cadrul Planului de Mobilitate Urbană se ridică la suma de 82,7 mil. Euro și vizează un orizont de timp împărțit în două etape : perioada 2017-2020 respectiv 2020-2030.
Fiecare dintre măsurile prioritare propuse în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă se va traduce în pregătirea și depunerea mai multor proiecte a căror finanțare va fi asigurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Programul Operațional Infrastructură Majoră 2014-2020, alte surse de finanțare nerambursabilă sau prin bugetul propriu al Municipiului Oradea.
În vederea creșterii gradului de transparență decizională respectiv de participare a actorilor relevanți la finalizarea acestei propuneri de document strategic, ieri, 18/08/2016, în sala mică a Primăriei Municipiului Oradea de la ora 12.00, au fost prezentate, de către dl. viceprimar Mircea Mălan,  măsurile aferente Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, fiind totodată lansat și procesul de consultare publică, care va dura cel puțin 30 de zile.
Orice sugestii, propuneri sau opinii cu privire la Planul de Mobilitate Urbană Durabilă,  vor putea fi transmise până la data de 20/09/2016 la următoarea adresă de email: plandemobilitate@oradea.ro.
În vederea descărcării Planului de Mobilitate, vă rugăm să accesați site-ul Primăriei Municipiului Oradea, secțiunea Politici şi strategii ale Municipiului Oradea (http://www.oradea.ro/politici-si-strategii-ale-municipiului-oradea). (B.P.)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:30:30 Ora de vară a Europei de Est