Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Carnavalul Florilor aduce la Oradea șapte care alegorice

Duminică, 21 august

Carnavalul Florilor aduce la Oradea șapte care alegorice

Primăria Municipiului Oradea, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Fundația Episcopia Bihor, Teatrul ,,Regina Maria" și Teatrul Szigligeti Ede organizează în data de 21 august 2016 o nouă ediție a evenimentului „Carnavalul Florilor", în cadrul căruia mai multe care alegorice, însoţite de majorete și de alaiul dansatorilor populari, vor defila în municipiu.

Detalii legat de acest eveniment au fost prezentate de viceprimarul orașului Debrecen, d-na Szeles Diana, viceprimarul Florin Birta, d-na Bodor Edit din partea Direcției de organizare evenimente Fonix din Debrecen, respectiv Mihai Jurca, directorul APTOR.
Viceprimarul Florin Birta a menționat că evenimentul ,,Carnavalul Florilor" din Debrecen sărbătorește în acest an 50 de ani de existență,  iar în urma colaborării dintre administraţiile locale şi judeţene din Bihor şi Hajdu-Bihar, unele dintre carele alegorice au putut fi admirate începând cu anul 2005 şi în Oradea.
La Carnavalul Florilor din Debrecen din data de 20 august vor defila 16 care alegorice, urmând ca a doua zi, orădenii să aibă posibilitatea să admire șapte dintre aceste care şi la noi în municipiu.
,,Relația de parteneriat dintre cele două administrații locale se va reflecta și prin carul comun Oradea-Debrecen, care va fi prezent atât la Debrecen, cât şi la Oradea, și va înfăţişa Aquapark-ul din Oradea, cu mascota Leone a CSM care participă la o distracție în noul aquapark", a spus viceprimarul Florin Birta.
În ceea ce privește evenimentul din Oradea, pentru ediția din acest an organizatorii au pregătit un spectacol cu peste 600 de persoane - formații de dans popular și trupe pop, majorete și școli de dans de renume din Oradea şi Bihor, care vor însoți carele alegorice pe traseul tradițional. Totodată vor fi prezente și majorete din Serbia și Ungaria.
Carele alegorice vor sosi în municipiu, ca și în anii anteriori, la blocurile Zig-zag de pe Bulevardul Dacia, în jurul orei 14, urmând ca la finalul defilării să poposească câteva ore în Piața Unirii, unde va fi amenajată o scenă pentru spectacole.
Alaiul format din cele șapte care şi artiștii care le însoţesc va porni la ora 15 pe traseul: blocuri Zig-Zag - Bdul Dacia - Parcul Petofi - Bdul Magheru - Parcul 1 Decembrie - Str. Independenței - Piața Unirii. Carele alegorice vor rămâne în Piaţa Unirii până la ora 19.30.
După sosirea alaiului în Piața Unirii, grupurile artistice care însoțesc carele alegorice vor prezenta pe scena amplasată în piaţă momente artistice, până la plecarea carelor alegorice înapoi spre Ungaria.
Viceprimarul Szeles Diana a menționat că între cele două administrații există o colaborare foarte bună: ,,Noi spunem în Debrecen că ce e bine pentru vecinii noștri este bine și pentru noi. Oradea și Debrecen sunt orașe înfrățite de 25 de ani, între cele două orașe există o colaborare foarte eficientă, dovada fiind faptul că pentru carnavalul florilor din anul 2017 ne gândim deja să invităm artiștii de la Carnavalul Florilor din Debrecen să participe și la Oradea, astfel încât să ajungem să sărbătorim împreună".
D-na Bodor Edit a prezentat detalii legate de Carnavalul Florilor din Debrecen, care va avea loc în data de 20 august. La acest carnaval vor defila 16 care alegorice, împreună cu peste 2.000 de artiști din diferite regiuni ale țării, dar şi din străinătate.
Punctul culminant al evenimentului va fi Noaptea Carnavalului pe Stadion, care se va încheia cu focuri de artificii.
,,Filozofia acestui carnaval este fericirea, mulțumim predecesorilor noștri pentru ideea organizării acestui eveniment, iar prin intermediul colaborării dintre cele două administrații locale avem posibilitatea să aducem bucuria acestui carnaval și orădenilor", a menționat d-na Bodor Edit.
O altă noutate a acestei ediții a carnavalului de la Oradea a fost prezentată de către Mihai Jurca; domnia sa a dezvăluit că în Piața Unirii, unde vor staţiona carele alegorice, va avea loc și un flashmob, la care vor participa toți cei care au însoțit carele alegorice pe traseul  blocuri Zig-Zag/Piața Unirii. (B.P.)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:51:24 Ora de vară a Europei de Est