Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Are deschidere pentru toți cei care își descoperă vocația de a sluji Lui Dumnezeu”

Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” Oradea

„Are deschidere pentru toți cei care își descoperă vocația de a sluji Lui Dumnezeu”

„Ideea înființării Liceului Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” din Oradea aparține P.S. Sale Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, care a aflat că toate cultele aveau licee, mai puțin cultul ortodox majoritar și dominant”, ne-a declarat directorul liceului, preot profesor Radu Rus.

Liceul ortodox s-a înființat în anul școlar trecut (2007-2008) prin desprinderea claselor de filieră vocațională, profil teologic ortodox existente în cadrul  Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan”. Din lipsă de spațiu propriu, noua unitate de învățământ avea să funcționeze în cadrul liceului pedagogic, fiind condusă de preotul profesor Radu Rus, fost director (timp de șapte ani, din cei nouă ani de apostolat în învățământ) al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Zalău, județul Sălaj.
Un liceu în care să se dezvolte și celelalte cicluri de învățământ
Întrebat fiind de ce liceu teologic și nu seminar teologic liceal, domnul director ne-a răspuns: „Tendința generală în țară este de transformare a seminariilor în licee teologice, la care să aibă acces și fetele, cunoscându-se faptul că în seminarii au acces doar băieții; un liceu teologic în care să se dezvolte și celelalte cicluri de învățământ (primar și gimnazial). În acest sens, s-au făcut demersuri la ARACIP, obținându-se aprobarea. În prezent, avem trei clase (a IX-a, a X-a și a XI-a) și funcționăm în localul Școlii cu clasele I-VIII „Andrei Mureșanu”. Anul viitor, sperăm să avem și clasa I și a V-a”.
După patru ani, la absolvirea liceului, așa după cum se întâmplă la toate liceele umaniste, absolvenții primesc certificat de absolvire, atestat de competență profesională și diplomă de bacalaureat, putând urma cursurile învățământului superior, la Facultatea de Teologie, cu cele patru specializări sau la oricare altă facultate, cu precădere în domeniul umanist. Cu pregătirea lor, ei pot preda religie în învățământul primar, înaintea tuturor celor care au absolvit oricare alt liceu pentru că, pe lângă disciplinele de cultură generală din planul-cadru de învățământ, ei au și câteva discipline de specialitate (studiul biblic, dogmatica, morala și muzica bisericească). Au o aplecare specială spre partea spirituală, aplecare testată prin probele de aptitudini susținute la intrarea în liceu (cunoștințe de religie și muzică). La liceul teologic ortodox, pe lângă orele de curs, elevii au și un program spiritual de rugăciuni, dimineața și seara, în școală și la biserică, pentru a se familiariza cu programul liturgic. La sărbători și nu numai, participă la biserica de la Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului” (din centrul civic), fiind socotite ore de practică liturgică. În unele duminici, desfășoară activități misionare prin care iau parte la sfânta liturghie la diferite biserici, cântă în cor, iar la sfârșitul liturghiei, susțin concerte, precum cele de la Paști și Crăciun.
Să mai spunem că dacă tot a înființat acest liceu, P.S. Sa episcop Sofronie Drincec manifestă o grijă specială, sprijinind și material școala și pe cei 45 de elevi ai săi. Elevii din clasa a IX-a au primit biblii și tablouri pentru clasă, sponsorizate de preasfinția sa din bugetul propriu, ca și premiile de sfârșit de an și toate premiile obținute la concursuri școlare și olimpiade.
„Considerăm că o astfel de școală își are un rol foarte important în rândul celorlalte școli din județ. Aici se face o educație serioasă, dublată de o disciplină foarte atentă. Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” are deschidere pentru toți cei care își descoperă vocația de a sluji Lui Dumnezeu”, conchide preotul profesor Radu Rus, directorul liceului.
(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Are deschidere pentru toți cei care își descoperă vocația de a sluji Lui Dumnezeu”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:51 Ora de vară a Europei de Est