Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Are deschidere pentru toți cei care își descoperă vocația de a sluji Lui Dumnezeu”

Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” Oradea

„Are deschidere pentru toți cei care își descoperă vocația de a sluji Lui Dumnezeu”

„Ideea înființării Liceului Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” din Oradea aparține P.S. Sale Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, care a aflat că toate cultele aveau licee, mai puțin cultul ortodox majoritar și dominant”, ne-a declarat directorul liceului, preot profesor Radu Rus.

Liceul ortodox s-a înființat în anul școlar trecut (2007-2008) prin desprinderea claselor de filieră vocațională, profil teologic ortodox existente în cadrul  Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan”. Din lipsă de spațiu propriu, noua unitate de învățământ avea să funcționeze în cadrul liceului pedagogic, fiind condusă de preotul profesor Radu Rus, fost director (timp de șapte ani, din cei nouă ani de apostolat în învățământ) al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Zalău, județul Sălaj.
Un liceu în care să se dezvolte și celelalte cicluri de învățământ
Întrebat fiind de ce liceu teologic și nu seminar teologic liceal, domnul director ne-a răspuns: „Tendința generală în țară este de transformare a seminariilor în licee teologice, la care să aibă acces și fetele, cunoscându-se faptul că în seminarii au acces doar băieții; un liceu teologic în care să se dezvolte și celelalte cicluri de învățământ (primar și gimnazial). În acest sens, s-au făcut demersuri la ARACIP, obținându-se aprobarea. În prezent, avem trei clase (a IX-a, a X-a și a XI-a) și funcționăm în localul Școlii cu clasele I-VIII „Andrei Mureșanu”. Anul viitor, sperăm să avem și clasa I și a V-a”.
După patru ani, la absolvirea liceului, așa după cum se întâmplă la toate liceele umaniste, absolvenții primesc certificat de absolvire, atestat de competență profesională și diplomă de bacalaureat, putând urma cursurile învățământului superior, la Facultatea de Teologie, cu cele patru specializări sau la oricare altă facultate, cu precădere în domeniul umanist. Cu pregătirea lor, ei pot preda religie în învățământul primar, înaintea tuturor celor care au absolvit oricare alt liceu pentru că, pe lângă disciplinele de cultură generală din planul-cadru de învățământ, ei au și câteva discipline de specialitate (studiul biblic, dogmatica, morala și muzica bisericească). Au o aplecare specială spre partea spirituală, aplecare testată prin probele de aptitudini susținute la intrarea în liceu (cunoștințe de religie și muzică). La liceul teologic ortodox, pe lângă orele de curs, elevii au și un program spiritual de rugăciuni, dimineața și seara, în școală și la biserică, pentru a se familiariza cu programul liturgic. La sărbători și nu numai, participă la biserica de la Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului” (din centrul civic), fiind socotite ore de practică liturgică. În unele duminici, desfășoară activități misionare prin care iau parte la sfânta liturghie la diferite biserici, cântă în cor, iar la sfârșitul liturghiei, susțin concerte, precum cele de la Paști și Crăciun.
Să mai spunem că dacă tot a înființat acest liceu, P.S. Sa episcop Sofronie Drincec manifestă o grijă specială, sprijinind și material școala și pe cei 45 de elevi ai săi. Elevii din clasa a IX-a au primit biblii și tablouri pentru clasă, sponsorizate de preasfinția sa din bugetul propriu, ca și premiile de sfârșit de an și toate premiile obținute la concursuri școlare și olimpiade.
„Considerăm că o astfel de școală își are un rol foarte important în rândul celorlalte școli din județ. Aici se face o educație serioasă, dublată de o disciplină foarte atentă. Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” are deschidere pentru toți cei care își descoperă vocația de a sluji Lui Dumnezeu”, conchide preotul profesor Radu Rus, directorul liceului.
(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Are deschidere pentru toți cei care își descoperă vocația de a sluji Lui Dumnezeu”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:15:16 Ora standard a Europei de Est