Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Via crucis nationum”

În perioada 22-24 iulie, la Budapesta

,,Via crucis nationum”

Naţiunile Europei au considerat foarte importantă și necesară o atenţionare a țărilor europene asupra tragediilor care au curmat viaţa celor două miliarde de copii nenăscuţi , care astfel nu l-au cunoscut și nu au fost lăsaţi să ,,vină la Isus", la chemarea Lui.

Data de 23 iulie este ziua in care se sărbătoreşte Sfinta Brigitta, patroana spirituală  a Europei.
Reprezentanţii naţiunilor europene s-au întâlnit in această zi pentru defilarea drapelor ţărilor participante și pentru a prezenta un raport privind situaţia actuală a ţării pe care o reprezintă.
 Întâlnirea a avut loc în sala de marmură a Muzeului Militar Naţional.
În această zi, glasul clopotelor  tuturor bisericilor din Budapesta au chemat credincioşii şi reprezentanţii  din naţiunile europene - ca fiind apărători  ai vieţii copilaşilor  și ai adulţilor -  să participe la Sfânta Liturghie Arhierească din Bazilica Sfântul Matei, „Szent Matias"  pentru prima rugăciune comună care a definitivat scopul şi motivaţia întâlnirii.
Reprezentanţii ţărilor participante au ridicat rugăcinile lor către cer pentru a fi primite de către blândul Isus şi de către Sfânta Fecioară Maria, fiecare în limba lui naţională, acesta fiind primul eveniment.  Preasfinția Sa Episcopul a binecuvântat drapelele națiunilor participante și a oferit câte o cruce albă de lemn (de 1 metru) binecuvântată pe care participanții au purtat-o pe tot parcursul celor 15 stații ale Căii Crucii.
De la  Bazilica Sfântul Matei, „Szent Matias", din Piaţa Sfântul Kapistran, s-a pornit spre insula Sfânta Magdalena pentru a participa la cele 15 staţi ale Căii Crucii, care întruchipează suferinţele și chinurile lui Isus spre calvar și moarte, iar în final Învierea Sa.
Fiecare reprezentant al naţiunilor europene a fost repartizat a prezenta o staţie din Calea Crucii. Reprezentantele din România sub culorile Drapelului Naţional, au prezentat staţia a treia din Calea Crucii, după care au rostit rugăciuni şi au anunţat prenume ale copiilor care ar fi putut fi născuţi, dar au fost avortaţi.
După ultima staţie din Cale Crucii, au răsunat, din nou, în limbile naţiunilor participante rugăciuni pentru iertarea păcatelor - a crimei -săvârşite prin avort şi pentru a cere inţelepciune, tărie şi binecuvântare pentru femeile care vor duce sarcinile spre bucuria aducerii in lume a noului născut.
Fiecare naţiune participantă a lansat pe valurile apei Dunării coroniţe de flori, de trandafirii roşii, care aveau semnificaţia apărării vieţii copiilor care se vor naşte. Crucea albă primită a imortalizat semnăturile celor 15 reprezentanţi ai națiunilor europene participante și a fost adusă în ţară (la Oradea) pentru a fi păstrată la Mănăstirea Franciscană ,,Maica Domnului".    
Din România, au participat la acest eveniment Săteanu Mioriţa, ca reprezentantă a comitetului organizator al ,,Marşului pentru viaţă" și reprezentantă a țărilor europene afiliate la  International Federation of Settlements and Neighborhood Center, precum şi Georgieş Annamaria din partea tinerilor din Mănăstirea Franciscană ,,Maica Domnului".
În Oradea s-a organizat ,,Marșul pentru viață"începând cu anul 2010,  activitate anuală al cărei coordinator a fost părintele paroh Mihai Vătămănelu care reprezintă Episcopia Greco-Catolică Unită cu Roma.
Ing. Mioriţa Săteanu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:59 Ora de vară a Europei de Est