Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Via crucis nationum”

În perioada 22-24 iulie, la Budapesta

,,Via crucis nationum”

Naţiunile Europei au considerat foarte importantă și necesară o atenţionare a țărilor europene asupra tragediilor care au curmat viaţa celor două miliarde de copii nenăscuţi , care astfel nu l-au cunoscut și nu au fost lăsaţi să ,,vină la Isus", la chemarea Lui.

Data de 23 iulie este ziua in care se sărbătoreşte Sfinta Brigitta, patroana spirituală  a Europei.
Reprezentanţii naţiunilor europene s-au întâlnit in această zi pentru defilarea drapelor ţărilor participante și pentru a prezenta un raport privind situaţia actuală a ţării pe care o reprezintă.
 Întâlnirea a avut loc în sala de marmură a Muzeului Militar Naţional.
În această zi, glasul clopotelor  tuturor bisericilor din Budapesta au chemat credincioşii şi reprezentanţii  din naţiunile europene - ca fiind apărători  ai vieţii copilaşilor  și ai adulţilor -  să participe la Sfânta Liturghie Arhierească din Bazilica Sfântul Matei, „Szent Matias"  pentru prima rugăciune comună care a definitivat scopul şi motivaţia întâlnirii.
Reprezentanţii ţărilor participante au ridicat rugăcinile lor către cer pentru a fi primite de către blândul Isus şi de către Sfânta Fecioară Maria, fiecare în limba lui naţională, acesta fiind primul eveniment.  Preasfinția Sa Episcopul a binecuvântat drapelele națiunilor participante și a oferit câte o cruce albă de lemn (de 1 metru) binecuvântată pe care participanții au purtat-o pe tot parcursul celor 15 stații ale Căii Crucii.
De la  Bazilica Sfântul Matei, „Szent Matias", din Piaţa Sfântul Kapistran, s-a pornit spre insula Sfânta Magdalena pentru a participa la cele 15 staţi ale Căii Crucii, care întruchipează suferinţele și chinurile lui Isus spre calvar și moarte, iar în final Învierea Sa.
Fiecare reprezentant al naţiunilor europene a fost repartizat a prezenta o staţie din Calea Crucii. Reprezentantele din România sub culorile Drapelului Naţional, au prezentat staţia a treia din Calea Crucii, după care au rostit rugăciuni şi au anunţat prenume ale copiilor care ar fi putut fi născuţi, dar au fost avortaţi.
După ultima staţie din Cale Crucii, au răsunat, din nou, în limbile naţiunilor participante rugăciuni pentru iertarea păcatelor - a crimei -săvârşite prin avort şi pentru a cere inţelepciune, tărie şi binecuvântare pentru femeile care vor duce sarcinile spre bucuria aducerii in lume a noului născut.
Fiecare naţiune participantă a lansat pe valurile apei Dunării coroniţe de flori, de trandafirii roşii, care aveau semnificaţia apărării vieţii copiilor care se vor naşte. Crucea albă primită a imortalizat semnăturile celor 15 reprezentanţi ai națiunilor europene participante și a fost adusă în ţară (la Oradea) pentru a fi păstrată la Mănăstirea Franciscană ,,Maica Domnului".    
Din România, au participat la acest eveniment Săteanu Mioriţa, ca reprezentantă a comitetului organizator al ,,Marşului pentru viaţă" și reprezentantă a țărilor europene afiliate la  International Federation of Settlements and Neighborhood Center, precum şi Georgieş Annamaria din partea tinerilor din Mănăstirea Franciscană ,,Maica Domnului".
În Oradea s-a organizat ,,Marșul pentru viață"începând cu anul 2010,  activitate anuală al cărei coordinator a fost părintele paroh Mihai Vătămănelu care reprezintă Episcopia Greco-Catolică Unită cu Roma.
Ing. Mioriţa Săteanu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:44:48 Ora standard a Europei de Est