Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul privind aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) al Municipiului Oradea

Primarul Ilie Bolojan a prezentat miercuri

Proiectul privind aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) al Municipiului Oradea

Primarul Ilie Bolojan a susţinut ieri, 27 iulie 2016, o conferinţă de presă în care a prezentat cel mai important proiect care va fi supus aprobării în şedinţa Consiliului Local din această săptămână, respectiv proiectul privind aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Oradea.

La conferinţa de presă a mai fost prezentă d-na Adriana Lipoveanu - arhitectul-şef al Primăriei Oradea şi arhitectul Tiberiu Ciolacu, reprezentant al firmei care realizează PUG al municipiului Oradea.
Pentru că vechiul PUG al Municipiului Oradea a expirat, el având o durată de 10 ani, Primăria Oradea a semnat la începutul anului 2012 contractul cu un consorţiu de firme pentru întocmirea unui PUG nou, acest document important fiind un instrument de dezvoltare a Municipiului Oradea.
Etapele parcurse pentru întocmirea noului PUG
Arhitectul Tiberiu Ciolacu a prezentat etapele care au fost parcurse pentru întocmirea PUG, respectiv: analizarea situaţiei existente a Municipiului Oradea, faza de planificare a strategiilor pe termen lung, direcţiile de dezvoltare a Municipiului Oradea până în anul 2030, urmate de realizarea planului de acţiune, iar apoi întocmirea efectivă a PUG, pe baza căruia se vor emite autorizaţii de construcţii pe următorii 10 ani.
Astfel, pentru întocmirea PUG s-au analizat tendinţele de dezvoltare a oraşului, s-au stabilit suprafeţele de teren de care dispune oraşul pentru construirea de zone industriale, pentru amenajarea de zone verzi, dar şi pentru construcţii. Astfel, Oradea dispune de 1000 ha pentru amenajarea altor zone industriale. În ceea ce priveşte spaţiul verde, în Oradea se depăşeşte suprafaţa de 26 mp/cap de locuitor, această suprafaţă minimă fiind una recomandată de normele europene în vigoare. Cu toate acestea, un obiectiv important al Primăriei Oradea rămâne extinderea în continuare a zonelor verzi ale oraşului.
,,Reţeaua de străzi şi de construcţii a oraşului şi reţeaua spaţiilor verzi trebuie să conlucreze. Totodată, este importantă realizarea unui inel central de circulaţie, care să funcţioneze ca o mică centură a oraşului şi care să permită traficului intern al municipiului să ocolească centrul istoric, permiţând astfel luarea unor măsuri de pietonalizare a centrului", a spus arhitectul Tiberiu Ciolacu.
Intravilanul nu se va mai extinde în următorii 10 ani
,,Un lucru foarte important este că intravilanul oraşului nu se va mai extinde în următorii 10 ani. De la 6.000 ha intravilan s-a ajuns azi la 8.000 ha intravilan, cea mai mare extindere având loc din 2008. Această extindere a intravilanului a însemnat construcţii de reţele, utilităţi, în multe zone acestea nici azi nefiind puse la punct. Din cele 8.000 de ha intravilan pe care le avem astăzi, 2.000 de ha sunt disponibile pentru construcţii. O altă temă importantă a PUG este conectivitatea oraşului, în acest sens legătura cu autostrada fiind vitală, dar şi legătura cu comunele învecinate şi extinderea drumului expres către Episcopia, astfel încât Episcopia să nu mai fie tranzitată de traficul greu", a spus primarul Ilie Bolojan.
Primarul Ilie Bolojan a explicat că dacă ne dorim un centru istoric care să nu mai fie o zonă de tranzit auto, atunci trebuie închis inelul central, chiar dacă asta ar presupune lărgirea la patru benzi a străzii Sucevei sau lărgirea străzii Avram Iancu.
Dezvoltarea oraşului se va focusa pe zona de sud
Un alt punct important analizat de PUG este dezvoltarea zonei de sud a oraşului, respectiv zona delimitată de coridorul Peţa, zona magazinului Auchan până la zona Nufărul -  Str. Atelierelor. Toată acestă zonă urmează să se dezvolte prin construirea sălii de sport, dezvoltarea campusului universitar, realizarea cartierului de blocuri de pe Str. Ceyrat, a căminului pentru persoane vârstnice care se află acum în construcţie, dar şi construcţia de noi blocuri ANL.
Extinderea pietonalului şi restructurarea zonelor neutilizate
,,Un alt obiectiv este dezvoltarea zonelor pietonale ale oraşului, precum străzile V. Alecsandri şi A.Lazăr, dar şi extinderea zonei pietonale din Piaţa Unirii către Universitate. Cei care locuiesc în aceste zone vor intra automat sub aceste reglementări. Totodată, Primăria Oradea doreşte restructurarea zonelor neutilizate, precum suprafeţele ocupate de fostele uzine: Sinteza, Alumina, Metalica. Avem interesul să colaborăm cu proprietarii acestor zone, încercând să îi determinăm să facă ceva cu aceste terenuri care afectează faţa oraşului. O să le dăm facilităţi ca să se dezvolte, dar o să-i şi supraimpozităm dacă aceste suprafeţe vor rămâne tot într-o stare abandonată", a completat primarul Ilie Bolojan.
Dacă noul PUG al Municipiului Oradea va fi aprobat în şedinţa Consiliului Local de joi, 28 iulie, acesta va intra în vigoare de la 1 octombrie.
Arhitectul-şef al Primăriei Oradea, d-na Adriana Lipoveanu, a explicat că această perioadă de timp este necesară pentru că noul regulament, respectiv noul PUG aşa cum este el, trebuie transcris în întregime pe o bază de date, iar acestă procedură necesită un anumit timp. (B.P.)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:26:45 Ora de vară a Europei de Est