Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Instalaţie pentru producerea energiei electrice prin valorificarea resurselor energetice regenerabile – biomasă în localitatea Săcuieni”

Încheierea proiectului

,,Instalaţie pentru producerea energiei electrice prin valorificarea resurselor energetice regenerabile – biomasă în localitatea Săcuieni”

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland Bihor (ADI Ecoland Bihor), cu sediul în Săcuieni (Str. Libertăţii Nr. 1), a finalizat implementarea proiectului ,,Instalaţie pentru producerea energiei electrice prin valorificarea resurselor energetice regenerabile - biomasă în localitatea Săcuieni, Judeţul Bihor".

Proiectul este co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Economiei (ME), în calitate de Organism Intermediar pentru Energie (OIE), în numele şi pentru Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial, ,,Creşterea Competitivităţii Economice"(AM POS CCE). Conferința de închidere a proiectului s-a desfășurat miercuri, 27 iulie 2016, la sediul Consiliului Județean Bihor, în prezența președintelui A.D.I. Ecoland Bihor, Ioan Mang, a conducerii executive a asociației, și a tuturor partenerilor implicați în proiect (constructor, proiectant, consultant etc.).
Valoarea totală a proiectului este de 23.681.269,87 lei, din care 17.384.127,17 lei sunt finanţare nerambursabilă.
Proiectul s-a implementat în localitatea Săcueni, pe o perioadă de 41de luni, între 2013-2016.
Obiectivul general a fost realizarea unei instalaţii de biogaz pentru valorificarea biomasei  în vederea producerii energiei electrice şi termice. Uzina realizată de Asociaţie la Săcuieni este o instalaţie complexă de co-generare, care transformă o materie primă formată din masă verde (70%) şi dejecţii animale (30%) în energie electrică. Puterea instalată este de 548 kw cu un consum total mediu anual de materie primă de 12.000 tone. Producţia obţinută (4 557 Mwh) va intra în sistemul energetic naţional (SEN), plata urmând a se face prin compensaţie în primii cinci ani de la punerea în funcţiune a instalaţiei, iar după aceea Asociaţia urmează să primească valoarea producţiei introdusă în SEN, precum şi patru certificate verzi/Mwh, pe care le va putea tranzacţiona pe piaţa de specialitate.
Pe lângă valorificarea energiei electrice produse, celelalte beneficii economice şi ecologice ale finalizării proiectului sunt: reducerea emisiilor de CO2 cu aprox. 2.260,54 tone anual; diversificarea surselor de producere a energiei şi reducerea dependenţei de importurile de energie; descongestionarea anuală a circa 5.440 tone de dejecţii animaliere din fermele zootehnice, precum şi din gospodăriile populaţiei din zonă; creşterea suprafeţelor de teren cultivate cu cca. 126 ha şi folosirea aproximativ 8.800 tone siloz în procesul de obţinere a biogazului; introducerea în circuitul economic a unor zone izolate şi creşterea numărului de locuri de muncă.
Stela Babău
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Instalaţie pentru producerea energiei electrice prin valorificarea resurselor energetice regenerabile – biomasă în localitatea Săcuieni”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:35:36 Ora de vară a Europei de Est