Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Absolvenţii de la Arhitectură regândesc fenomenul locuirii în condiţii contemporane şi caută soluţii pentru a nu înstrăina omul de mediul său natural

Universitatea din Oradea

Absolvenţii de la Arhitectură regândesc fenomenul locuirii în condiţii contemporane şi caută soluţii pentru a nu înstrăina omul de mediul său natural

Nouă din cele 36 de lucrări de diplomă ale proaspeţilor absolvenţi de Arhitectură au fost expuse începând de luni, 25 iulie 2016, în Casa Darvas - La Roche, viitorul Muzeu Art Nouveau.

Toţi cei 36 de tineri arhitecţi şi-au luat diplomele după ce şi-au susţinut recent lucrările de absolvire în faţa comisiei alcătuite din specialişti de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu" (UAUIM) din Bucureşti.
Lucrările de diplomă ale arhitecţilor vor putea fi vizionate în curând de publicul larg, în cadrul expoziţiilor organizate în clădirea de patrimoniu Casa Darvas - La Roche, viitorul Muzeu Art Nouveau, unicul din România.
Cele mai interesante şi mai aplicabile proiecte de diplomă ale absolvenţilor de Arhitectură sunt cele care vizează locuirea eco, dar şi cele de reconversie a unor construcţii industriale dezafectate. Într-o lume post-post-industrială se pune tot mai mult problema reconversiei fostelor clădiri industriale.
 În lucrările promoţiei actuale, preocuparea merge către explorarea unor zone contemporane, plecând de la lumea virtuală - cum ar fi un centru esport (pentru sporturi electronice) şi multimedia, unde participanţii joacă jocuri pe computer, dar în echipe, ajungând până la zona funerară, o problemă a lumii actuale, nu foarte agreată în urmă cu câţiva ani, dar care, în ultimul timp, a intrat în atenţia publică. 
Dintre lucrările expuse fac parte: un muzeu al berii şi o fierbătorie de bere, o căsuţă cu multă vegetaţie, un acvariu la Constanţa, un ansamblu turistic pe malul mării care se remarcă prin punerea în valoare a unei foste zone industriale abandonată, regândită ca un spaţiu pentru sporturi nautice, cazare şi alimentaţie publică, un complex funerar la cimitirul Rulikovschi din Oradea şi un centru monahal pentru o mănăstire catolică într-o zonă mai puţin construită a oraşului Oradea.
La pregătirea exponatelor, imagini şi machete, a participat luni şi lectorul universitar dr. arhitect Dan Lepădatu, unul dintre coordonatorii lucrărilor de diplomă de absolvire.
Prof. univ. dr. Dan Gomboş,
decan al Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:04 Ora de vară a Europei de Est