Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un proiect de țară

,,Curtea de la Argeș” pe luna august

Un proiect de țară

Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș", își intitulează editorialul chiar așa: ,,Un proiect de țară", referindu-se la cartea lui Călin Georgescu, ,,Cumpăna României".

,,Autorul știe ce spune, iar ceea ce ne spune autorul provoacă frisoane - cele ale sentimentului de participare la istorie..."
Se subliniază faptul că lumea este bolnavă, la nivel economic, financiar, moral, iar societatea românească e și mai bolnavă. ,,Lumea va intra foarte curând, în termeni de ani, într-o criză mai gravă decât cele de până acum, o criză a hranei, apei și energiei, a resurselor în general, o criză structurală, cu ieșirea posibilă doar prin revenirea la om-familie-stat-națiune, prin educație și respiritualizare, prin trecerea la o economie civică, dez-globalizată, a micului producător, a întreprinderilor mici și mijlocii, prin revenirea la agricultura tradițională, neindustrializată, o economie rațională, umană, ecologică - sustenabilă!" O concluzie fericită ar fi că ,,dacă acest program de țară (pe care îl veți afla lecturând articolul) va fi pus în practică, România va fi cu un pas înaintea lumii..."
În pag. 2, Domnul Eminescu spune: ,,Iubesc acest popor  bun, blând, omenos, pe spatele căruia diplomații croiesc harte și rezbele, zugrăvesc împărății despre care lui nici prin gând nu-i trece..." Horia Bădescu ne îndeamnă: ,,Citește și ia aminte!" Johan Galtung se oprește la patru dintre metodele Transcend. Radu Pintea scrie despre Apocalipsa numerală. Cititorului român, Mihai Nadin îi adresează un mesaj de ultimă oră: Civilizația analfabetismului. În paginile 11-12, veți putea lectura paragrafe din ,,Cumpăna României". Alte titluri din celelalte pagini: Încă un pas spre Reîntregire; Arta este o permanență a românismului (Nicolae Melinescu în dialog cu Viorel Mărginean); Știința structurală și posibilitatea unei epistemologii matematice; Ultimul țăran - Nostalgia dispariției clasei țărănești; Emil Hurezeanu, (pe)trecerea timpului; Coșmar în Balcani; Știința în vechea Persie; Prejudecata exponențialistă;
Citiți tot ce s-a scris în cele 32 de pagini la adresa cunoscută:   www.curteadelaarges.ro.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:00 Ora de vară a Europei de Est