Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Numai gânduri bune la început de an școlar”

La Lic. T. German „Friedrich Schiller” Oradea

„Numai gânduri bune la început de an școlar”

Oficial, de la 1 septembrie 2008, Școala cu clasele I-VIII „Decebal” din Oradea a devenit Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller”, chiar dacă decizia cu noul nume nu a ajuns încă pe masa directorului, prof. Vasile Linca.

Așadar, în peisajul învățământului preuniversitar bihorean, vorbim de nume noi de unități de învățământ, dacă anul școlar trecut a apărut pe firmament Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, acum consemnăm numele unui  liceu german.
11 clase în limba germană, 7 în română și 3 în maghiară
Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” își are sediul pe strada William Shakespeare, nr. 22, și un corp de clădire pe strada Cazărmii (unde funcționează clasele ciclului primar, plus o clasă de-a V-a).
Dintr-un total de 24 de clase, 11 sunt cu predare în limba germană (câte o clasă I, a III-a, a IV-a, a V-a, a VII-a, a VIII-a și a IX-a, și câte două clase de-a II-a și a VI-a), șapte în limba română (clasele I, II, IV, V, VI, VII și VIII, mai puțin clasa a III-a) și șase clase în limba maghiară (I, III, IV, VI, VII și VIII, mai puțin clasele a II-a și a V-a), însumând un număr de aproximativ 600 de elevi.
În timpul verii, toate sălile de clasă au fost igienizate, majoritatea, cu forțe proprii, după cum a ținut să sublinieze domnul director. „În mod special, a fost amenajată sala pentru clasa a IX-a. În mai multe săli, avem dulapuri și scaune noi, s-au cumpărat șapte calculatoare, iar de la Inspectoratul Școlar urmează să mai primim zece plus unu. Avem deja un cabinet de informatică,cu circa 30 de calculatoare. Suntem în curs de amenajare a unei săli pentru contabilul școlii. Tot în vară, din sponsorizări, au fost montate încă două calorifere, din care unul în cabinetul medical, s-au schimbat ialele defecte la unele dulapuri, cu alte cuvinte ne-am gospodărit cum am putut mai bine pentru a pregăti așa cum se cuvine deschiderea noului an școlar.
Numai gânduri bune la început de an școlar!
Vreau să ridic această unitate de învățământ la nivelul unităților de prestigiu din județul Bihor în ceea ce privește activitatea educativă, procesul instructiv-educativ, în general. Pe termen scurt și mediu, să avem cât mai mulți elevi olimpici și cu performanțe deosebite. Vom încerca să colaborăm, să facem schimburi de experiență cu școli din Germania...”
Conducerea liceului (director, prof. Vasile Linca, director adjunct, prof. Schiszer Katalin și director educativ, prof. Maria Iovănuț) se arată încrezătoare în înflorirea școlii, din toate punctele de vedere, prin construirea de noi săli de clasă, a unei săli festive și a unei săli de sport. Anul acesta, deschiderea festivă s-a făcut pe coridor. Promisiuni sunt din partea primăriei, iar spațiu pentru extindere există suficient în curtea școlii, după cum ne-a asigurat directorul liceului.
Elevilor și dascălilor, succes în noul an școlar! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Numai gânduri bune la început de an școlar”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:27 Ora de vară a Europei de Est