Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

,,La ce ne ajută matematica”

Un curs (serial) la Școala de vară Agora

,,La ce ne ajută matematica”

Doamna profesor de matematică Roxana Caciora și-a propus să le arate elevilor prezenți la Școala de vară Agora cât este de frumoasă, interesantă și importantă matematica.

Un profesor cu har știe să se facă înțeles și iubit, chiar dacă predă matematică, o disciplină de cele mai multe ori respinsă de mulți copii pentru că le dă prea multă bătaie de cap, părându-li-se prea incifrată, aridă și de neînțeles.
Roxana (o fostă gojdistă) are metodă, stil și un fel aparte de a privi lucrurile, de a-i atrage, de a le stârni interesul (curiozitatea), având și acel ,,ceva" ce se cheamă ,,lipici", deschidere și drăgălășenie pentru copiii mici.
Matematică distractivă - prin aplicații
,,Făcând abstracție sau trecând peste banalele operații de adunare, scădere, înmulțire și împărțire, chiar dacă și acum vom opera cu ele prin multiplicare și comparație, încerc să le prezint copiilor partea mai vizibilă, practică a matematicii în lumea înconjurătoare.
Cochilia unui melc, spre exemplu, are un model anume care este dat de un șir matematic - șirul lui Fibonacci; la floarea-soarelui, cum sunt dispuse semințele, despre valurile mării, care formează o spirală (aceeași spirală), care se generează tot după numerele din șirul lui Fibonacci.
Luni (18 iulie 2016), am discutat despre acest șir de numere prin intermediul aplicațiilor, inclusiv corpul uman; când strângem pumnul și îl privim de sus, imaginea respectă tot acel șir; fața unui om tot matematic putem să o privim și să o gândim; pentru a fi plăcută, ea trebuie să respecte anumite proporții (proporția magică sau numărul de aur) - proporția după care se presupune că Dumnezeu a creat lumea. Prin toate aplicațiile doresc să le deschid și să le cultiv elevilor gustul și dragostea pentru matematică.
Marți (19 iulie), le-am adus flori, încercând să le arăt că și în aranjamentele florale, e bine să ținem cont de unele forme geometrice. Atunci când le aranjăm în formă de triunghi, văzut în
plan sau sub formă de piramidă văzute în spațiu,
florile sunt mai frumoase, mai plăcute ochiului. Ochiul nostru întotdeauna caută simetria.
Astăzi, salamul de biscuiți
Astăzi (miercuri, 20 iulie), facem o incursiune în bucătărie și pregătim un salam de biscuiți.
Să vadă că matematica, așa de riguroasă cum e, se folosește și în bucătărie, la prepararea dulciurilor, spre exemplu. Și vom lua rețeta salamului de biscuiți, o porție, dar o vom multiplica pentru cinci sau șase porții; în acest sens am adus toate cele necesare, inclusiv un cântar electronic și o cană gradată pentru a măsura gramajul și a face legătura între volum și gramaj folosind unitățile de măsură; ne vom juca, vom pregăti și vom găti, iar în final vom mânca...
Mâine (joi), le voi prezenta un filmuleț distractiv în care un profesor de matematică chiar așa ceva le va prezenta în discursul său: ,,La ce ne ajută matematica".
Aceasta este Roxana. Ce a ieșit astăzi, veți vedea.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (55 de poze), accesați Galeria foto: ,,La ce ne ajută matematica”.

Trimite email
marți, 21 ianuarie 2025, 15:26:56 Ora standard a Europei de Est