Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un week-end la munte

Agenția de Management al Destinației Bihor

Un week-end la munte

Agenția de Management al Destinației Bihor are misiunea de a pune în valoare patrimoniul turistic, natural și antropic din județul Bihor.

În centrul preocupărilor constante ale agenției se regăsesc crearea de oferte turistice integrate, realizarea de proiecte și strategii pentru dezvoltarea sectorului turistic, eficientizarea serviciilor turistice și îmbunătățirea dialogului dintre turiști, operatorii din domeniu, administrația publică locală, sectorul academic și societatea civilă.
În acest sens Agenția de Management al Destinației Bihor, Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Codru Moma și Primăria Vașcău vă propune o altă variantă de a vă petrece un week-end la munte. O tură pe bicicletă printre dealuri și doline, iar pentru cei care preferă redescoperirea tradițiilor - ateliere meșteșugărești.
Week-end activ - Tura pe bicicletă
Vom străbate împreună pe bicicletă o zonă pitorească din Platoul Carstic Vașcău, cu o frumusețe în mare parte nedescoperită:
Traseul Colești - Sat Izbuc - Sat Călugări - Mănăstirea Izbuc şi retur.
Este un traseu ușor, care se parcurge în cea mai mare parte pe asfalt și care oferă peisaje naturale specifice. În plus se va vizita Mănăstirea de la Izbuc, cu bisericile de piatră și lemn.
Pornirea pe traseul de biciclete va avea loc sâmbătă (23 iulie 2016) la ora 11. Pe traseul propus se pot folosi biciclete MTB sau trekking, dotate inclusiv cu cauciucuri subțiri, necramponate. Datorită diferențelor de nivel nu se recomandă utilizarea bicicletelor de oraș.
Traseul are o lungime totală de 25,2 km, din care distanța în urcare este de 6,2 km, cea în coborâre de 9,6 km, iar lungimea de drum orizontal este de 9,4 kilometri.
Informații tehnice
Urcuș dificil ..... 0.1 km
Altitudine minimă ........ 400 m
Altitudine maximă ....... 520 m
Diferență nivel urcare ......... 190 m
Redescoperirea tradițiilor
Pe cei ce nu doresc să participe la tura de bicicletă, pe parcursul zilei de sâmbătă îi invităm să participe la atelierele de meșteșuguri tradiționale: de la prepararea bunătăților făcute de bunica până la sculptură în lemn și confecționarea oalelor de pământ. Activitățile la ateliere sunt programate să înceapă sâmbătă la ora 12.00.
 
Sâmbătă seara ne vom destinde la un foc de tabără, acompaniat de melodiile la chitară ale prietenului nostru YoYo din Cluj-Napoca.
Doritorii pot rămâne peste noapte. Pot să-și monteze corturile în curțile localnicilor.
Trekking
Duminică vă însoțim pe un traseu la pas timp de 3-4 ore. Primul obiectiv turistic vizitat este Peștera din Valea Popii, iar după o urcare spre Vf. Sfaraș vom avea plăcerea să ne delectăm cu imaginile panoramice oferite de Munții Codru Moma si Depresiunea Beiușului. Revenirea în sat se va face pe același traseu.
Nu se percepe nici o taxă de participare la eveniment și nici pentru zona de campare. Vizitatorii trebuie să-și asigure hrana cu excepția serii de sâmbătă, când se va pregăti un ceaun pentru toți participanții.
Agenția de Management al Destinației Bihor își propune să participe la promovarea turismului din județul Bihor și să se implice în managementul destinațiilor turistice. Potențialul turistic poate fi valorificat prin crearea unor evenimente active care respectă mediul înconjurător precum și atragerea în destinațiile turistice a evenimentelor cu notorietate, respectând însă principiile turismului responsabil.
Claudiu Gabriel Bonaciu
consultant în turism
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un week-end la munte.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:33:07 Ora standard a Europei de Est