Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Raport de activitate (ianuarie-iunie) al doamnei deputat Florica Cherecheș

Primim de la Biroul parlamentar

Raport de activitate (ianuarie-iunie) al doamnei deputat Florica Cherecheș

Activitatea mea din prima sesiune parlamentară a anului 2016, ca deputat, membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, secretar al Grupului parlamentar al PNL, se compune din cinci declaraţii politice, 10 luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților, 22 întrebări adresate miniştrilor, 30 de propuneri legislative la care am fost co-semnatar, participare la conferinţe, seminarii şi grupuri de lucru, întâlniri și audiențe cu cetățeni şi promovarea Oradiei în ţară şi în străinătate.

Declarațiile politice au atins subiecte precum: necesitatea dezvoltării și promovării învățământului profesional în sistem dual, alegerile locale din 5 iunie, situația dezastruoasă a DN 76, regretul față de rezultatul pro-BREXIT.
În urma identificării unor probleme sau a sesizărilor primite la Biroul parlamentar, am formulat întrebări către miniștrii de resort, cu privire la: combaterea ambroziei, plantă puternic alergenă; problemele cu care se confruntă învățământul profesional în sistem dual, măsurile concrete pentru reglementarea organizării optime a grupelor de studiu pentru programele de formare în sistemul profesional-dual; stagnarea lucrărilor la DN 76 (Oradea - Deva), Strategia Educaţiei şi formării profesionale din România pentru perioada 2016-2020.
Dintre realizările de echipă ale deputaților PNL în această sesiune parlamentară, la care mi-am adus contribuția și care au devenit legi promulgate de președintele Iohannis, amintesc:
Eliminarea plafonului maxim de 3.400 lei/lună al indemnizației pentru creșterea copilului, precum și acordarea indemnizației pe perioada până când copilul împlinește 2 ani, pentru a compensa scăderea dramatică a populației.
Darea în plată, conform căreia, o persoană care a contractat un credit pentru a achiziționa un imobil sau un teren sau a garantat un credit de consum cu o ipotecă, să poată să dea băncii acel bun, dacă nu mai poate plăti creditul, împărțind astfel riscul între el și bancă. Un efect al acestei legi va fi acela că va permite clienților să își negocieze, într-o primă fază, mult mai ușor condițiile de rambursare a creditului fără a fi nevoie să se ajungă neapărat la darea în plată a imobilului. Programul ,,Prima casă" a fost exceptat din prevederile legii, care se va aplica doar titularilor de contract, respectiv cei care au luat casa în scop de domiciliu, pentru a elimina posibilitatea ca de prevederi să beneficieze şi speculatorii.
Obligativitatea comercianţilor ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare. Prin această lege este eliminată taxa pe raft, ceea ce sperăm că va duce la scăderea preţurilor la produsele comercializate în supermarketuri.
Două proiecte la care am lucrat timp de trei ani, încă de la începutul mandatului de deputat, au fost finalizate în această sesiune: finanțarea de bază și modificarea legii adopției.
Unitățile de învățământ preuniversitar privat și confesional acreditat primesc din acest an, pentru prima dată de la adoptarea Legii educației din 2011, finanțare de bază de la bugetul de stat, prin bugetele locale, la un nivel similar cu cel acordat în învățământul preuniversitar de stat. Se corectează astfel o discriminare la care au fost supuși elevii din aceste școli, prin încălcarea Constituției care prevede obligația statului de a asigura educația de bază pentru toți copiii din România.
Modificările la legea adopției vizează reducerea unor termene de realizare a procedurilor din cadrul procesului de adopţie, asigurarea celerității în dobândirea statutului de copil adoptabil,  flexibilizarea procedurii de evaluare a adoptatorilor, sancționarea părinților indiferenți care și-au abandonat copiii și nu colaborează nici în vederea adoptării lor. O prevedere importantă este introducerea concediului de acomodare de maximum 12 luni, cu plata unei indemnizații de 1.700 lei, pentru mamele care adoptă copii peste 2 ani.
Am participat la mai multe conferinţe şi evenimente, dintre care amintesc:
  • Mitingul de solidaritate cu familia Bodnariu organizat în Oradea în ianuarie
  • Dezbaterea „Reprezentarea de gen în politică: Provocări și soluții", din București
  • Dezbaterea organizată la Parlament ,,Refacerea echilibrului demografic - prima prioritate a României"
  • Întâlnire cu reprezentanți ai UNICEF pe tema protecției copilului
  • Evenimentul anual: Marșul pentru viață 2016, Oradea
  • Dezbaterea cu tema „Agenda femeii din România" la Palatul Parlamentului
  • Gala voluntarilor în domeniul social Oradea
  • Dezbaterea naţională de la Palatul Cotroceni, privind Educaţia şi Cercetarea pentru perioada 2016-2017
  • Dezbaterea publică a specialiștilor din sănătate la București și Oradea, privind Legea prevenției în sănătate
  • A III-a ediție a Târgului școlilor profesionale, Oradea
  • Recepția oferită de președintele Klaus Iohannis de Ziua Europei
  • Recepţia de 4 iulie oferită de Ambasada SUA la Bucureşti.
Deputat Florica Cherecheș

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:20:34 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...