Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Raport de activitate (ianuarie-iunie) al doamnei deputat Florica Cherecheș

Primim de la Biroul parlamentar

Raport de activitate (ianuarie-iunie) al doamnei deputat Florica Cherecheș

Activitatea mea din prima sesiune parlamentară a anului 2016, ca deputat, membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, secretar al Grupului parlamentar al PNL, se compune din cinci declaraţii politice, 10 luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților, 22 întrebări adresate miniştrilor, 30 de propuneri legislative la care am fost co-semnatar, participare la conferinţe, seminarii şi grupuri de lucru, întâlniri și audiențe cu cetățeni şi promovarea Oradiei în ţară şi în străinătate.

Declarațiile politice au atins subiecte precum: necesitatea dezvoltării și promovării învățământului profesional în sistem dual, alegerile locale din 5 iunie, situația dezastruoasă a DN 76, regretul față de rezultatul pro-BREXIT.
În urma identificării unor probleme sau a sesizărilor primite la Biroul parlamentar, am formulat întrebări către miniștrii de resort, cu privire la: combaterea ambroziei, plantă puternic alergenă; problemele cu care se confruntă învățământul profesional în sistem dual, măsurile concrete pentru reglementarea organizării optime a grupelor de studiu pentru programele de formare în sistemul profesional-dual; stagnarea lucrărilor la DN 76 (Oradea - Deva), Strategia Educaţiei şi formării profesionale din România pentru perioada 2016-2020.
Dintre realizările de echipă ale deputaților PNL în această sesiune parlamentară, la care mi-am adus contribuția și care au devenit legi promulgate de președintele Iohannis, amintesc:
Eliminarea plafonului maxim de 3.400 lei/lună al indemnizației pentru creșterea copilului, precum și acordarea indemnizației pe perioada până când copilul împlinește 2 ani, pentru a compensa scăderea dramatică a populației.
Darea în plată, conform căreia, o persoană care a contractat un credit pentru a achiziționa un imobil sau un teren sau a garantat un credit de consum cu o ipotecă, să poată să dea băncii acel bun, dacă nu mai poate plăti creditul, împărțind astfel riscul între el și bancă. Un efect al acestei legi va fi acela că va permite clienților să își negocieze, într-o primă fază, mult mai ușor condițiile de rambursare a creditului fără a fi nevoie să se ajungă neapărat la darea în plată a imobilului. Programul ,,Prima casă" a fost exceptat din prevederile legii, care se va aplica doar titularilor de contract, respectiv cei care au luat casa în scop de domiciliu, pentru a elimina posibilitatea ca de prevederi să beneficieze şi speculatorii.
Obligativitatea comercianţilor ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare. Prin această lege este eliminată taxa pe raft, ceea ce sperăm că va duce la scăderea preţurilor la produsele comercializate în supermarketuri.
Două proiecte la care am lucrat timp de trei ani, încă de la începutul mandatului de deputat, au fost finalizate în această sesiune: finanțarea de bază și modificarea legii adopției.
Unitățile de învățământ preuniversitar privat și confesional acreditat primesc din acest an, pentru prima dată de la adoptarea Legii educației din 2011, finanțare de bază de la bugetul de stat, prin bugetele locale, la un nivel similar cu cel acordat în învățământul preuniversitar de stat. Se corectează astfel o discriminare la care au fost supuși elevii din aceste școli, prin încălcarea Constituției care prevede obligația statului de a asigura educația de bază pentru toți copiii din România.
Modificările la legea adopției vizează reducerea unor termene de realizare a procedurilor din cadrul procesului de adopţie, asigurarea celerității în dobândirea statutului de copil adoptabil,  flexibilizarea procedurii de evaluare a adoptatorilor, sancționarea părinților indiferenți care și-au abandonat copiii și nu colaborează nici în vederea adoptării lor. O prevedere importantă este introducerea concediului de acomodare de maximum 12 luni, cu plata unei indemnizații de 1.700 lei, pentru mamele care adoptă copii peste 2 ani.
Am participat la mai multe conferinţe şi evenimente, dintre care amintesc:
  • Mitingul de solidaritate cu familia Bodnariu organizat în Oradea în ianuarie
  • Dezbaterea „Reprezentarea de gen în politică: Provocări și soluții", din București
  • Dezbaterea organizată la Parlament ,,Refacerea echilibrului demografic - prima prioritate a României"
  • Întâlnire cu reprezentanți ai UNICEF pe tema protecției copilului
  • Evenimentul anual: Marșul pentru viață 2016, Oradea
  • Dezbaterea cu tema „Agenda femeii din România" la Palatul Parlamentului
  • Gala voluntarilor în domeniul social Oradea
  • Dezbaterea naţională de la Palatul Cotroceni, privind Educaţia şi Cercetarea pentru perioada 2016-2017
  • Dezbaterea publică a specialiștilor din sănătate la București și Oradea, privind Legea prevenției în sănătate
  • A III-a ediție a Târgului școlilor profesionale, Oradea
  • Recepția oferită de președintele Klaus Iohannis de Ziua Europei
  • Recepţia de 4 iulie oferită de Ambasada SUA la Bucureşti.
Deputat Florica Cherecheș

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:08:34 Ora de vară a Europei de Est