Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prima impresie contează!

15 septembrie, la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea

Prima impresie contează!

Gabriela nu a avut somn, nu și-a găsit locul, iar dimineața a fost prima sculată, abia a așteptat să ajungă la școală. Înainte de ora 8, se și postase în fața clasei sale – I C, fiind prima! Astfel, visul i s-a împlinit.

Doamne, cât și-a dorit să ajungă școlăriță, să scape odată de statutul de preșcolar și de apelativele de „prichindei plângăcioși”, „pici” ori „pitici”...
„Dar oare ce o fi fiind dincolo de ușă?
Ce surprize ne-a pregătit doamna noastră învățătoare, Elena Pavel? Mama a tot lăudat-o o vară întreagă, iar acum eram nerăbdătoare să o cunosc...”
Cred că am citit-o bine pe Gabriela, fetița din ultima bancă. Și ca și ea au fost mulți copii nerăbdători, luni dimineața, să-și cunoască învățătoarea, sala de clasă, banca în care vor sta și colegul de alături...
La cei 24 de ani de apostolat, bătuți pe muchie, Elena Pavel cunoaște bine psihologia copilului, reacțiile și trăirile preșcolarului în vârstă de 6 ani. Ea știe cât de mult contează pentru școlarul mic (dar parcă numai pentru el?) prima impresie, de aceea a încercat să-i șocheze din start printr-o primire regească! Așa încât să le rămână pe retină o viață întreagă.
Băncile erau împodobite, iar tabla ... înflorită, pavoazarea îi făcea să se simtă în mediul lor, iar sufletul învățătoarei li se oferise pe palmă ca o ofrandă, cu toată dragostea! Flori și baloane multicolore, figurine, Kinder și un ecuson cu numele lor îi așteptau pe fiecare pe bancă, deasupra celor patru manuale ale școlarului din clasa I. Din spatele clasei, doi ochi frumoși și blânzi de pedagogistă îi țineau necontenit sub observație. Denisa Ban, un îngeraș de fată (elevă în clasa a XII-a A, la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”) va fi mâna dreaptă a învățătoarei toată săptămâna...
Cine a spus că prima impresie nu contează?
Cu siguranță, cei 28 de copii din clasa I C nu vor uita prima zi de școală, nu vor uita cum i-a așteptat și primit doamna învățătoare, iar florile lor, dăruite cu dragoste, din dragoste, vor însemna pentru Elena Pavel o mulțumire sufletească, suficient de mult pentru cineva obișnuit să dăruiască iubire, lumină și căldură!
(Ovidiu DAN)
Foto: Alin Meze (Studio Deam) și Ovi Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prima impresie contează!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:06 Ora de vară a Europei de Est