Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Strategia de informatizare a Municipiului Oradea 2016- 2025”

Conferința de presă - Lansarea proiectului:

„Strategia de informatizare a Municipiului Oradea 2016- 2025”

Oradea, iulie 2015: Primăria Municipiului Oradea a organizat joi, 14 iulie 2016, în sala ,,Traian Moșoiu" a Primăriei Oradea evenimentul de lansare a proiectului ,,Strategia de Informatizare a Municipiului Oradea 2016-2025".

Obiectivul principal al acestui proiect este elaborarea strategiei integrate de informatizare a Municipiului Oradea, prin descrierea etapelor și a procedurilor necesare transformării orașului Oradea într-un adevărat „Smart City".
Ce înseamnă un municipiu de tipul „Smart City"?
Conceptul cuprinde, printre multe altele, informatizarea sistemelor și serviciilor administrației locale, dezvoltarea și menținerea unei infrastructuri tehnice pentru a permite o comunicare mai eficientă atât cu cetățenii, dar mai ales între instituțiile locale, precum și scalarea diverselor sectoare care se dezvoltă odată cu orașul.
Ne dorim un proces de planificare participativ și integrat, iar implicarea comunității pe întreg parcursul acestui demers este importantă, dorind să cunoaștem propunerile și recomandările partenerilor noștri pentru ariile de dezvoltare ale acestui proiect.
„Vom avea nevoie de combinarea informaţiilor şi resurselor publice - ale instituţiilor, dar şi cele private - ale mediului de afaceri şi al cetăţenilor, pe tot parcursul elaborării strategiei, definirii proiectelor şi prioritizarea lor. Trebuie să ne implicăm cu toţii un rezultat relevant, reprezentantiv şi în folosul întregii comunităţi", a spus city-managerul Eduard Florea.
Prezenţa dvs. este cu atât mai importantă cu cât vom discuta despre un proiect comunitar care solicită o largă participare. Vom avea nevoie de combinarea informaţiilor şi resurselor publice - ale instituţiilor, dar şi cele private - ale mediului de afaceri şi ale cetăţenilor, pe tot parcursul elaborării strategiei, definirii proiectelor prioritare şi implementarea lor. E nevoie de implicarea tuturor pentru un rezultat relevant, reprezentantiv şi în folosul întregii comunităţi.
Conștienți fiind de faptul că o strategie inteligentă poate fi aplicată la un oraș, o regiune, un teritoriu sau o zonă industrială, Primăria Municipiului Oradea propune să identifice un model de dezvoltare a orașului inteligent, în cadrul unor programe care să se caracterizeze prin coexistența și integrarea simultană a zece arii tematice:
  • Guvernanță inteligentă /Smart Government (incluzând nivelul de informatizare al administrației locale și zonale, prin modelarea proceselor specifice administrației locale și zonale);
  • Mobilitate inteligentă /Smart Mobility (incluzând Trafic intelligent /Smart Traffic și Soluții inteligente pentru parcări în spațiile publice /Smart Parking);
  • Locuire inteligentă /Smart Living (incluzând Locuințe inteligente /Smart Housing și Medicină digital /Asistență inteligentă pentru sănătate /Smart Care/Digital Medicine);
  • Educație inteligentă /Smart Education (incluzând Cultură inteligentă /Smart Culture);
  • Cetățeni mai inteligenți /Comunități mai inteligente /Smart Citizens /Smart Community;
  • Infrastructură inteligentă /Smart Infrastructure (incluzând Clădiri inteligente /Smart Buildings);
  • Utilități inteligente /Smart Utility (incluzând Managementul Inteligent al Energiei de orice tip, inclusiv prin "cogenerare" și combinare de surse de energie complementare, de orice tip);
  • Mediu curat și inteligent /Smart Environment;
  • Afaceri mai inteligente /Smart Business;
  • Securitatea informatică și a informațiilor /Cybersecurity.
Transformarea Municipiului Oradea pentru a deveni inteligent va avea urmări asupra inovării tehnologice, asupra transporturilor inteligente, asupra creșterii eficienței energetice, asupra vieții cetățenilor, lucrătorilor și întreprinderilor, prin numeroase schimbări legate, de exemplu, de munca la distanță, de e-democrație, de transparența sporită, și va permite o participare mai activă la procesul decizional. Acest proiect este cel mai complex din punct de vedere al modalității de abordare la ora actuală în România, iar Oradea poate deveni astfel model de bună practică în ceea ce privește serviciile publice oferite și siguranța cetățenilor săi.
Proiectul este implementat pe o perioadă de 6 luni începând de la 1 Iunie 2016 în colaborare cu Asociația Cluj IT Cluster, contractantul selectat printr-o procedură demarată în luna februarie la care au fost depuse șapte oferte. Conceptualizarea proiectului Oradea Smart City - descrierea vizuală a strategiei de informatizare, schema care sugerează toți pașii orașului inteligent o regăsiți în imaginea alăturată. (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Strategia de informatizare a Municipiului Oradea 2016- 2025”.

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 11:19:26 Ora de vară a Europei de Est