Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Mondială a Inimii

Pe 29 septembrie

Ziua Mondială a Inimii

În fiecare an, pe 29 septembrie, în lumea întreagă este marcată Ziua Mondială a Inimii (WHeartD 2012 ).

Tema WHeartD 2012  ,,O lume, un cămin si o inimă - începând cu femeile şi copiii" coroborată cu   sloganul ,,Inima femeii bate pentru fiecare copil, cămin şi naţiune!", focalizează atenţia pe sănătatea cardiovasculară a celor mai preţioase categorii populaţionale: copiii şi femeile.
Scopul campaniei se referă la încurajarea femeilor de a se preocupa mai mult de sănătatea inimii lor - strâns legată de cea a copiilor şi a familiei, creşterea atenţiei personalului medical în privinţa bolilorcardio - vasculare în rândul femeilor şi acordarea de prioritate pentru acest subiect în agendele de sănătate publică.
Ne dorim o inimă sănătoasă!
În fiecare zi, ai puterea de a-ţi influenţa propria viaţă, investeşti în sănatatea inimii tale, într-o viaţă mai lungă şi într-un viitor mai bun.
Sfaturile de mai jos te ajuta să începi, avem oportunitatea de a preveni impactul în timp al bolilor cardiovasculare adoptând un stil de viaţă sănătos începând din copilărie şi continuând de-a lungul întregii vieţi.
Societatea Americană de Cardiologie a definit şapte măsuri simple de viaţă:
Fii activ. Oamenii care fac regulat o activitate fizică au o stare de sănătate mai bună decât cei care nu practică sport.
Mişcare fizică
Sedentară este persoana care NU face:
 15 km pe jos / săptămână sau
 de 2 ori câte 50 de minute activitate fizică/ săptămână sau
 de 3 ori câte 30 de minute activitate fizică/ săptămână.
Forma fizică bună = Capacitatea de a merge rapid cel puţin 30 de minute zilnic!
Efecte pozitive mişcare fizică
 Optimizare a funcţionării organismului la nivel nervos, cardio-circulator, respirator, osteo-articular-muscular
  Scădere şi menţinere a unei greutăţi optime în timp
  Scădere ţesut adipos
  Creştere a longevităţii
  Efecte antidepresive
  Bărbaţii obezi care fac mişcare sunt protejaţi suplimentar faţă de disfuncţia erectilă
  Copiii cresc suplimentar în înălţime
  Scade senzaţia de foame şi creşte senzaţia de satietate
  Reglează glicemia şi ,,colesterolul bun" HDL-UL
Controlează nivelul de colesterol.
LDL = colesterolul ,,rău" se depune în pereţii vaselor şi le blochează, crescând riscul de a face un infarct demiocard sau accident vascular cerebral.
HDL = colesterolul ,,bun" curaţă colesterolul ,,rău" din pereţii arterelor.
Poţi produce mai mult HDL făcând sport regulat sau limitând grăsimile saturate, carnea roşie, produsele lactate grase şi include în alimentaţie grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiurile vegetale.
Nu mai fuma. 1 din 5 decese se datorează fumatului.
Mănâncă sănătos. Echilibrul alimentar
Formula 421 GPL- Albert Francois Creff-şef secţie nutriţie - endocrinologie  Spit. Saint - Michel Paris
  G - familia glucidelor/carbohidraţi
  P- familia proteinelor
  L- familia lipidelor
421- numărul de ,,părţi"
Fiecare masă = 4G+2P+1L
  4G = crudităţi+legume/fructe gătite+făinoase+zaharoase
  2P = proteine lactate+proteine nonlactate
  1L=1/2 proteine vegetale+1/2 proteine animale
Familia G - glucide/carbohidraţi
  Crudități - legume, fructe (nu sucuri îndulcite cu zahăr, nu fructele uscate)
  - glucide în cantitate mică (legumele) mare (fructele), elemente minerale, fibre, vitamina C şi A
 Legume și fructe gătite - aceleaşi cantităţi de zahăr ca şi crudităţile, fibre moi, elemente minerale şi mici cantităţi de vitamina C
  Făinoase și feculente -  amidon, zahăr cu absorbţie lentă, care asigură o anumită constantă a glicemiei, proteine vegetale, vitamina B, minerale, fibre.
  Produse zaharoase -  zahăr cu absorbţie rapidă, ce oferă organismului energie imediat utilizabilă, dar care trebuie menţinută ulterior de glucidele complexe; consum minim/moderat.
Familia P- proteine
  Lactate - proteine, calciu, fosfor, vitamina B, lipide/ grăsimi - cele mai bogate lactate în grăsimi sunt cele mai puţin bogate în apă.
  Non-lactate (carne, ouă, peşte, legume uscate)
   - proteine, fier, fosfor, Vitamina B, lipide în diferite cantităţi.
Familia L- lipide/grăsimi - animale/ vegetale
Apa - singura băutură indispensabilă!
-   sunt necesari minimum 2 litri de apă/zi!
Reguli alimentare
   Nu beţi în timpul meselor, ci între acestea - 30 de minute înainte sau în primele două ore după finalizarea mesei.
   Mâncaţi puţin sărat.
   Gătiţi fără grăsime.
   Micul dejun trebuie să furnizeze 25% din necesarul caloric zilnic.
   Nu vă infometaţi!
   Beţi suficientă apă - când vi se face sete, deja organismul suferă de deshidratare.
   Cântăriţi-vă o dată pe săptămână.
   Faceţi sport în mod regulat!
   Diversificaţi alimentaţia!
   Nu mâncaţi după ora 19.00!
Controlează-ţi tensiunea arterială.
Menţinerea tensiunii arteriale în limite normale prin
-  mâncă sănătos
-  practică regulat un sport
-  nu fuma,
-  menţineţi o greutate normală
- limitează consumul de sare şi alcool.
Redu nivelul de glucoză în sânge. Diabetul creşte de 4 ori riscul de infarct de miocard sau accident vascular cerebral.
Pentru că România se află printre primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare, iar numeroase studii ştiinţifice susţin eficacitatea intervenţiilor de modificare a stilului de viaţă, în principal stoparea fumatului, dietă sănătoasă şi exerciţiile fizice s-a tras un semnal de alarmă de Ziua Mondială a Inimii pentru noi toţi.
(D.A.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:15 Ora de vară a Europei de Est