Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Mondială a Inimii

Pe 29 septembrie

Ziua Mondială a Inimii

În fiecare an, pe 29 septembrie, în lumea întreagă este marcată Ziua Mondială a Inimii (WHeartD 2012 ).

Tema WHeartD 2012  ,,O lume, un cămin si o inimă - începând cu femeile şi copiii" coroborată cu   sloganul ,,Inima femeii bate pentru fiecare copil, cămin şi naţiune!", focalizează atenţia pe sănătatea cardiovasculară a celor mai preţioase categorii populaţionale: copiii şi femeile.
Scopul campaniei se referă la încurajarea femeilor de a se preocupa mai mult de sănătatea inimii lor - strâns legată de cea a copiilor şi a familiei, creşterea atenţiei personalului medical în privinţa bolilorcardio - vasculare în rândul femeilor şi acordarea de prioritate pentru acest subiect în agendele de sănătate publică.
Ne dorim o inimă sănătoasă!
În fiecare zi, ai puterea de a-ţi influenţa propria viaţă, investeşti în sănatatea inimii tale, într-o viaţă mai lungă şi într-un viitor mai bun.
Sfaturile de mai jos te ajuta să începi, avem oportunitatea de a preveni impactul în timp al bolilor cardiovasculare adoptând un stil de viaţă sănătos începând din copilărie şi continuând de-a lungul întregii vieţi.
Societatea Americană de Cardiologie a definit şapte măsuri simple de viaţă:
Fii activ. Oamenii care fac regulat o activitate fizică au o stare de sănătate mai bună decât cei care nu practică sport.
Mişcare fizică
Sedentară este persoana care NU face:
 15 km pe jos / săptămână sau
 de 2 ori câte 50 de minute activitate fizică/ săptămână sau
 de 3 ori câte 30 de minute activitate fizică/ săptămână.
Forma fizică bună = Capacitatea de a merge rapid cel puţin 30 de minute zilnic!
Efecte pozitive mişcare fizică
 Optimizare a funcţionării organismului la nivel nervos, cardio-circulator, respirator, osteo-articular-muscular
  Scădere şi menţinere a unei greutăţi optime în timp
  Scădere ţesut adipos
  Creştere a longevităţii
  Efecte antidepresive
  Bărbaţii obezi care fac mişcare sunt protejaţi suplimentar faţă de disfuncţia erectilă
  Copiii cresc suplimentar în înălţime
  Scade senzaţia de foame şi creşte senzaţia de satietate
  Reglează glicemia şi ,,colesterolul bun" HDL-UL
Controlează nivelul de colesterol.
LDL = colesterolul ,,rău" se depune în pereţii vaselor şi le blochează, crescând riscul de a face un infarct demiocard sau accident vascular cerebral.
HDL = colesterolul ,,bun" curaţă colesterolul ,,rău" din pereţii arterelor.
Poţi produce mai mult HDL făcând sport regulat sau limitând grăsimile saturate, carnea roşie, produsele lactate grase şi include în alimentaţie grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiurile vegetale.
Nu mai fuma. 1 din 5 decese se datorează fumatului.
Mănâncă sănătos. Echilibrul alimentar
Formula 421 GPL- Albert Francois Creff-şef secţie nutriţie - endocrinologie  Spit. Saint - Michel Paris
  G - familia glucidelor/carbohidraţi
  P- familia proteinelor
  L- familia lipidelor
421- numărul de ,,părţi"
Fiecare masă = 4G+2P+1L
  4G = crudităţi+legume/fructe gătite+făinoase+zaharoase
  2P = proteine lactate+proteine nonlactate
  1L=1/2 proteine vegetale+1/2 proteine animale
Familia G - glucide/carbohidraţi
  Crudități - legume, fructe (nu sucuri îndulcite cu zahăr, nu fructele uscate)
  - glucide în cantitate mică (legumele) mare (fructele), elemente minerale, fibre, vitamina C şi A
 Legume și fructe gătite - aceleaşi cantităţi de zahăr ca şi crudităţile, fibre moi, elemente minerale şi mici cantităţi de vitamina C
  Făinoase și feculente -  amidon, zahăr cu absorbţie lentă, care asigură o anumită constantă a glicemiei, proteine vegetale, vitamina B, minerale, fibre.
  Produse zaharoase -  zahăr cu absorbţie rapidă, ce oferă organismului energie imediat utilizabilă, dar care trebuie menţinută ulterior de glucidele complexe; consum minim/moderat.
Familia P- proteine
  Lactate - proteine, calciu, fosfor, vitamina B, lipide/ grăsimi - cele mai bogate lactate în grăsimi sunt cele mai puţin bogate în apă.
  Non-lactate (carne, ouă, peşte, legume uscate)
   - proteine, fier, fosfor, Vitamina B, lipide în diferite cantităţi.
Familia L- lipide/grăsimi - animale/ vegetale
Apa - singura băutură indispensabilă!
-   sunt necesari minimum 2 litri de apă/zi!
Reguli alimentare
   Nu beţi în timpul meselor, ci între acestea - 30 de minute înainte sau în primele două ore după finalizarea mesei.
   Mâncaţi puţin sărat.
   Gătiţi fără grăsime.
   Micul dejun trebuie să furnizeze 25% din necesarul caloric zilnic.
   Nu vă infometaţi!
   Beţi suficientă apă - când vi se face sete, deja organismul suferă de deshidratare.
   Cântăriţi-vă o dată pe săptămână.
   Faceţi sport în mod regulat!
   Diversificaţi alimentaţia!
   Nu mâncaţi după ora 19.00!
Controlează-ţi tensiunea arterială.
Menţinerea tensiunii arteriale în limite normale prin
-  mâncă sănătos
-  practică regulat un sport
-  nu fuma,
-  menţineţi o greutate normală
- limitează consumul de sare şi alcool.
Redu nivelul de glucoză în sânge. Diabetul creşte de 4 ori riscul de infarct de miocard sau accident vascular cerebral.
Pentru că România se află printre primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare, iar numeroase studii ştiinţifice susţin eficacitatea intervenţiilor de modificare a stilului de viaţă, în principal stoparea fumatului, dietă sănătoasă şi exerciţiile fizice s-a tras un semnal de alarmă de Ziua Mondială a Inimii pentru noi toţi.
(D.A.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:27:17 Ora standard a Europei de Est