Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

PadișFest: Împreună pentru turism responsabil

Ediția a doua, 15-17 iulie

PadișFest: Împreună pentru turism responsabil

La ediția a doua, PadișFest ne propune să venim Împreună pentru turism responsabil.

Începând de vineri, 15 iulie și până duminică, 17 iulie, publicul este invitat în Glăvoi, unde vor avea loc concerte folk,  activități de aventură montană, ateliere de meșteșuguri și dezbateri tematice.
Dezbaterile de sâmbătă, 16 iulie, vor fi momentul cel mai important al evenimentului. Ca și noutate anul acesta vor avea loc trei ateliere de dezbateri de la ora 14.30, axate pe trei teme legate de: 1. Campingul din Glăvoi, 2. Managementul deșeurilor din Glăvoi și 3. Infrastructura turistică montană.
De la ora 17.00 va avea loc dezbaterea principală axată și ea pe tema Glăvoiului. Membrii publicului sunt invitați și încurajați să participe la dezbatere, aceasta fiind deschisă tuturor.
La dezbatere au fost invitați reprezentanți ai administrației publice locale, ai mediului academic, ai mediului de afaceri și ai societății civile, precum și factori interesați în domeniul turismului: Administrația Parcului Natural Apuseni, Primăria Pietroasa, R.N.P. Romsilva, Universitatea din Oradea, Administrația Bazinală Ape Crișuri, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, Garda de Mediu, Consiliul Județean Bihor, Agenția de Management al Destinației Bihor, organizații neguvernamentale de mediu și turism, reprezentanți ai pensiunilor și agenților economici din comunitățile locale.
Fondul muzical din serile de vineri și sâmbătă va fi genul folk. Acorduri de chitară și vocalize gingașe vor încălzi împreună cu focul de tabără atmosfera. Seara de vineri va fi deschisă de chitaristul Raul Bochiș, acesta va fi urmat de Jetu'i Jet. Surpriza primei seri va fi folk-istul Emeric Imre, a cărui piesă Nebun de Alb e fredonată în jurul focului de fiecare iubitor al muntelui.
 Sâmbătă avem invitați interpreți de muzică folk din Cluj: Radu și Sorina în deschidere, urmați de trupa Boemis. Artiștii de la Boemis au fost prezenți și la prima ediție PadișFest și și-au exprimat dorința de nu lipsi de la nici o ediție a evenimentului. În 2015, după ce au concertat la PadișFest, Boemis au continuat să cânte o zi întreagă între turiștii din Glăvoi, făcând o atmosferă de poveste. O surpriză anul acesta va fi grupul de muzicieni Suburban Dream format din studenți ai Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, ei vor cânta la diferite instrumente în apropierea stâncilor din Poiana Ponor.
Sâmbătă și duminică, două zile active la PadișFest
Activitățile gratuite de tiroliană și rapel vor fi organizate de colaboratorii de la CarpaticFun, iar alte două concursuri de căutare de comori pe trasee turistice vor fi coordonate de Ecotop Oradea și Flora and Fauna International, proiectul Life Connect Carpathians. Va exista și un moment de fitness cu exerciții speciale care va exemplifica pregătirea fizică recomandată pentru activități montane.
PadișFest încurajează turismul responsabil, un turism care dorește să strângă legătura dintre turiști și localnici. De aceea, la PadișFest se vor organiza sâmbătă ateliere și un târg de meșteșuguri la care vor fi prezenți Muzeul Flutur din Chișcău, Fero Egyed, tulnicar și meșter de obiecte tradiționale. De asemenea, îi vom avea alături pe colaboratorii de la Orizont Verde, asociație de promovare a tradițiilor din comuna Roșia, cât și Asociația de Dezvoltare Comunitară Colești din Vașcău care vor prezenta turiștilor produse tradiționale.
PadișFest este organizat prin proiectul ,,Zilele Parcului Natural Apuseni'', coordonat de Asociația Compas, în parteneriat cu RNP-Romsilva Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A. Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin Programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate şi are o valoare totală de 28.190 lei. Contribuţia finanţatorului este în valoare de 19.790 lei, iar cea a Asociației Compas este de 8.400 lei, în valorificarea muncii voluntare depuse de voluntari.
PadișFest se bucură de sprijinul logistic și tehnic al Agenției de Management al Destinației Bihor, cât și de susținerea sponsorilor FAIST Mekatronic, Farmacia Procardia și Aura.
Pentru detalii
Raluca David, coordonator proiect raluca@compas-romania.org
Andra Sălăgean, coordonator voluntari festival.
Raluca Florina David

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:37:33 Ora standard a Europei de Est