Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Expoziție de animale și concursuri cu cai

Asociația crescătorilor de animale Oșorhei a organizat duminică

Expoziție de animale și concursuri cu cai

Asociația crescătorilor de animale Oșorhei a organizat duminică, 10 iulie 2016, la fosta secție SMA Alparea, o expoziție de animale și concursuri cu cai, la care au participat concurenți din opt județe: Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, după cum am aflat de la președintele asociației, dl Adrian Seica.

,,Este prima ediție organizată de mine în această nouă locație, dar a opta ediție a concursului de tracțiune, organizat de mine; primele șapte s-au desfășurat în parteneriat cu Primăria Oșorhei în cadrul Zilelor comunei Oșorhei, conducerea primăriei (dl primar Ioan Pop și dl viceprimar Ioan Gligor - n.n.) asigurând premiile pentru concurs, în valoare totală de 1.000 de lei (10 milioane), cupele și medaliile. În cadrul expoziției de animale, am reușit să aduc împreună cu Dorel Purcar și Beniamin Ghenț, trei tauri de rasă, iar cei mai frumoși berbeci din asociație urmează să fie premiați; în cadrul asociației, avem la ora actuală 3.600 de ovine și 180 de bovine", a precizat interlocutorul nostru, președintele asociației și organizatorul evenimentului, dl Adrian Seica.
La concursul de frumusețe, am admirat cei mai frumoși cai înscriși în concurs, cai de rasă, prezentați în amănunt de un specialist în materie, dl Petru Fitero, administrator al unei herghelii renumite din Săcuieni. Din juriu au mai făcut parte, alături de domnii Petru Fitero și Adrian Seica, Csorba Carol, Kovacs Iosif și Viorel Porumb. Între cei 23 de proprietari care și-au prezentat caii în fața juriului, au fost și trei copii cu poneii lor, aplaudați pentru ținuta și îndrăzneala lor. Nicoară Grigore a adus-o la concurs pe Nina, o iapă pe care dorește să o vândă; Mânz-Moca Viorel a concurat cu un armăsar, Zoran, provenit din herghelia dlui Fitero; Vlad Codruț, cu iapa Friz;  Nicoară G., cu iapa Kira; Tincău Vlad, cu Omar, un armăsar polonez de 3 ani; Cioanca Ionel, cu Spicul, de 5 ani; Marcu Ilie, cu olandezul său Riko, de 3 ani; Ciciou Ioan (din Negrești Oaș), cu Radu, care avea să devină campion, la concursul de tracțiune; Onița Dan, cu olandezul Kintus, de 2 ani; Cioanca Ionuț, cu Valer, pur sânge unguresc; Cristea Nicolae, cu doi armăsari, Cezar și Șagon, de 7 ani fiecare; Blage Sergiu, cu Stelică, un armăsar polonez, de 6 ani, Bumbui Angel, cu doi cai prinși la trăsură; Csiorba Carol, cu un armăsar de 10 ani; Ferche David, cu doi ponei; Dacian, cu Baronu, de 6 ani; Fitero Natalia cu armăsarul Eclips, de 7 ani, reprezentând linia Fitero; Pauleț Trif, cu doi cai olandezi, Poke și Ruso, de 6 și respectiv 7 ani; familia Seica a fost reprezentată de Adrian și Andreea, cu doi ponei, de 4 și 5 ani; fetița Bogdan Geanina, cu poneiul său; Moza David (din Sighiștel - Câmpani), cu o iapă de vânzare, care avea să se claseze a III-a la concursul de tracțiune; Bungău Mircea a prezentat la concursul de frumusețe un armăsar de 4 ani. Toți concurenții au fost răsplătiți cu diplome și medalii; ne-au impresionat cei trei copii, precum și Natalia, o tânără (studentă) cu prestanță și ținută, care poate fi admirată la toate concursurile, alături de exemplarele campioane ale hergheliei Fitero din Săcuieni pe care le însoțește.
La concursul de tracțiune, s-au evidențiat cinci cai; toți au fost premiați cu diplome, cupe și medalii, iar primii trei au primit și sume de bani (500, 300, 200 de lei).
Pe locul I s-a clasat calul Radu al lui Ciciou Ioan (din Negrești Oaș), care a tras (târâș) cei doi bușteni (în greutate de circa o tonă) pe o distanță de 35 de metri în 13 secunde; locul II - Spicul lui Cioanca Ionel, cu 14 secunde; loc. III - iapa lui Moza David (din Sighiștel), cu 28 de secunde; loc. IV - Valer, al lui Cioanca Ionuț, cu 46 de secunde; loc. V - Negrul lui Moisa Silviu, cu 60 secunde.
La final, participanții la eveniment au avut parte și de un moment artistic, ai cărui protagoniști au fost doi îndrăgiți interpreți, Sabina Leonte Alb și Berdea Lucian (zis ,,Guță" de la Oradea), acompaniați la acordeon de Florin Berdea (zis ,,Jar" - cel mai vestit acordeonist al Bihorului, care a cântat și prin America, după cum spun cei care îl cunosc și îl admiră), iar la orgă, de Doru Oltean.
Organizatorii se declară mulțumiți de succesul pe care l-a avut prima ediție, de duminică de la Alparea.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (94 de poze), accesați Galeria foto: Expoziție de animale și concursuri cu cai.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:29 Ora standard a Europei de Est