Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Expoziție de animale și concursuri cu cai

Asociația crescătorilor de animale Oșorhei a organizat duminică

Expoziție de animale și concursuri cu cai

Asociația crescătorilor de animale Oșorhei a organizat duminică, 10 iulie 2016, la fosta secție SMA Alparea, o expoziție de animale și concursuri cu cai, la care au participat concurenți din opt județe: Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, după cum am aflat de la președintele asociației, dl Adrian Seica.

,,Este prima ediție organizată de mine în această nouă locație, dar a opta ediție a concursului de tracțiune, organizat de mine; primele șapte s-au desfășurat în parteneriat cu Primăria Oșorhei în cadrul Zilelor comunei Oșorhei, conducerea primăriei (dl primar Ioan Pop și dl viceprimar Ioan Gligor - n.n.) asigurând premiile pentru concurs, în valoare totală de 1.000 de lei (10 milioane), cupele și medaliile. În cadrul expoziției de animale, am reușit să aduc împreună cu Dorel Purcar și Beniamin Ghenț, trei tauri de rasă, iar cei mai frumoși berbeci din asociație urmează să fie premiați; în cadrul asociației, avem la ora actuală 3.600 de ovine și 180 de bovine", a precizat interlocutorul nostru, președintele asociației și organizatorul evenimentului, dl Adrian Seica.
La concursul de frumusețe, am admirat cei mai frumoși cai înscriși în concurs, cai de rasă, prezentați în amănunt de un specialist în materie, dl Petru Fitero, administrator al unei herghelii renumite din Săcuieni. Din juriu au mai făcut parte, alături de domnii Petru Fitero și Adrian Seica, Csorba Carol, Kovacs Iosif și Viorel Porumb. Între cei 23 de proprietari care și-au prezentat caii în fața juriului, au fost și trei copii cu poneii lor, aplaudați pentru ținuta și îndrăzneala lor. Nicoară Grigore a adus-o la concurs pe Nina, o iapă pe care dorește să o vândă; Mânz-Moca Viorel a concurat cu un armăsar, Zoran, provenit din herghelia dlui Fitero; Vlad Codruț, cu iapa Friz;  Nicoară G., cu iapa Kira; Tincău Vlad, cu Omar, un armăsar polonez de 3 ani; Cioanca Ionel, cu Spicul, de 5 ani; Marcu Ilie, cu olandezul său Riko, de 3 ani; Ciciou Ioan (din Negrești Oaș), cu Radu, care avea să devină campion, la concursul de tracțiune; Onița Dan, cu olandezul Kintus, de 2 ani; Cioanca Ionuț, cu Valer, pur sânge unguresc; Cristea Nicolae, cu doi armăsari, Cezar și Șagon, de 7 ani fiecare; Blage Sergiu, cu Stelică, un armăsar polonez, de 6 ani, Bumbui Angel, cu doi cai prinși la trăsură; Csiorba Carol, cu un armăsar de 10 ani; Ferche David, cu doi ponei; Dacian, cu Baronu, de 6 ani; Fitero Natalia cu armăsarul Eclips, de 7 ani, reprezentând linia Fitero; Pauleț Trif, cu doi cai olandezi, Poke și Ruso, de 6 și respectiv 7 ani; familia Seica a fost reprezentată de Adrian și Andreea, cu doi ponei, de 4 și 5 ani; fetița Bogdan Geanina, cu poneiul său; Moza David (din Sighiștel - Câmpani), cu o iapă de vânzare, care avea să se claseze a III-a la concursul de tracțiune; Bungău Mircea a prezentat la concursul de frumusețe un armăsar de 4 ani. Toți concurenții au fost răsplătiți cu diplome și medalii; ne-au impresionat cei trei copii, precum și Natalia, o tânără (studentă) cu prestanță și ținută, care poate fi admirată la toate concursurile, alături de exemplarele campioane ale hergheliei Fitero din Săcuieni pe care le însoțește.
La concursul de tracțiune, s-au evidențiat cinci cai; toți au fost premiați cu diplome, cupe și medalii, iar primii trei au primit și sume de bani (500, 300, 200 de lei).
Pe locul I s-a clasat calul Radu al lui Ciciou Ioan (din Negrești Oaș), care a tras (târâș) cei doi bușteni (în greutate de circa o tonă) pe o distanță de 35 de metri în 13 secunde; locul II - Spicul lui Cioanca Ionel, cu 14 secunde; loc. III - iapa lui Moza David (din Sighiștel), cu 28 de secunde; loc. IV - Valer, al lui Cioanca Ionuț, cu 46 de secunde; loc. V - Negrul lui Moisa Silviu, cu 60 secunde.
La final, participanții la eveniment au avut parte și de un moment artistic, ai cărui protagoniști au fost doi îndrăgiți interpreți, Sabina Leonte Alb și Berdea Lucian (zis ,,Guță" de la Oradea), acompaniați la acordeon de Florin Berdea (zis ,,Jar" - cel mai vestit acordeonist al Bihorului, care a cântat și prin America, după cum spun cei care îl cunosc și îl admiră), iar la orgă, de Doru Oltean.
Organizatorii se declară mulțumiți de succesul pe care l-a avut prima ediție, de duminică de la Alparea.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (94 de poze), accesați Galeria foto: Expoziție de animale și concursuri cu cai.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:39:15 Ora de vară a Europei de Est