Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Pacea pozitivă

,,În miezul unui ev aprins

Pacea pozitivă

Toamna ,,demitizatorilor" continuă în pagina a II-a, rezervată Domnului Eminescu.

Cred că e pentru prima oară când domnul redactor-șef Gheorghe Păun își permite ,,luxul" să-și continue editorialul într-o altă pagină. E un fapt remarcat de noi, pur și simplu, dar nu este o greșeală sau un reproș. Poate că au mai fost și alte dăți, dar înainte de a cunoaște și a lectura noi această minunată revistă de cultură - Curtea de la Argeș, pe care o parcurgem de câțiva ani, lună de lună, și pe care încercăm să o prezentăm și altora, așa cum ne pricepem, ieșind din tiparele riguroase ale unei recenzii. Despre tema editorialului nu vom face vorbire, o veți descoperi singuri lecturând la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro.
În pagina a II-a, din ceea ce scris-a Domnul Eminescu, ni se prezintă trei secvențe: una din Caiete/Fragmentarium și două, câte una din articolele publicate în Timpul, din 22 aprilie 1881 respectiv din 24-25 aprilie 1881. Așa reușim să-l redescoperim pe Eminescu un erudit, un fin observator al vremurilor sale, un spirit  ager și critic, tenace și prudent. În Rațiunile inimii, citim că ,,inima ar avea propriul creier"; de ce nu? Viața  ne dă tot mai multe exemple în acest sens. ,,Un sistem violent a fost transformat în pace negative. Ce urmează?" Lecturați articolul ,,Pacea pozitivă: prezența păcilor". Într-un alt articol se recunoaște autoritatea internetului. ,,Ușurința cu care oricine poate afișa în spațiul virtual oferit de internet, sub nume propriu adevărat, fals sau anonim de cele mai multe ori, absolut orice fel de informative, adevărată sau falsă, este cel puțin derutantă". ,,În miezul unui ev aprins" ni se amintește faptul că ,,A fost o vreme (în România - n.n.) când timpul se măsura în metri cubi de beton..." În pag. 8 citim despre Războiul care ne-a înghițit. Pe întinderea a două pagini ne este prezentat Grigore C. Moisil, fondator al informaticii din România. La rubrica Seniori ai culturii, facem cunoștință cu acad. (istoric) Alexandru Zub și cu artistul renascentist Horea Cucerzan. Știați că ,,Peste o mie de români, femei și bărbați, profesioniști stabili și experimentați, dar și voluntari dăruiți binelui comun, dau suflet și consistență ramurii din țara noastră a Ordinului Templierilor, care ființează de aproape o mie de ani în Europa și de numai 13 ani în România". La Dialoguri esențiale ne impresionează Eugenia Bulat, primul primar ales în mod democratic în comuna sa de baștină după anul despărțitor de ape, 1989. E.B. s-a născut în 19 septembrie 1956 în satul Sadova, raionul Călărași, Republica Moldova. Ion Barbu/Dan Barbilian - rigoare și fervoare, Calamburul și epigrama, Cinci milenii de inginerie persană, Cucerirea Galaxiei, Sfincși și dinozauri sunt alte și alte articole pe care le puteți lectura în voie în acest weekend în numărul din iulie al revistei Curtea de la Argeș.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:00:59 Ora standard a Europei de Est