Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pacea pozitivă

,,În miezul unui ev aprins

Pacea pozitivă

Toamna ,,demitizatorilor" continuă în pagina a II-a, rezervată Domnului Eminescu.

Cred că e pentru prima oară când domnul redactor-șef Gheorghe Păun își permite ,,luxul" să-și continue editorialul într-o altă pagină. E un fapt remarcat de noi, pur și simplu, dar nu este o greșeală sau un reproș. Poate că au mai fost și alte dăți, dar înainte de a cunoaște și a lectura noi această minunată revistă de cultură - Curtea de la Argeș, pe care o parcurgem de câțiva ani, lună de lună, și pe care încercăm să o prezentăm și altora, așa cum ne pricepem, ieșind din tiparele riguroase ale unei recenzii. Despre tema editorialului nu vom face vorbire, o veți descoperi singuri lecturând la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro.
În pagina a II-a, din ceea ce scris-a Domnul Eminescu, ni se prezintă trei secvențe: una din Caiete/Fragmentarium și două, câte una din articolele publicate în Timpul, din 22 aprilie 1881 respectiv din 24-25 aprilie 1881. Așa reușim să-l redescoperim pe Eminescu un erudit, un fin observator al vremurilor sale, un spirit  ager și critic, tenace și prudent. În Rațiunile inimii, citim că ,,inima ar avea propriul creier"; de ce nu? Viața  ne dă tot mai multe exemple în acest sens. ,,Un sistem violent a fost transformat în pace negative. Ce urmează?" Lecturați articolul ,,Pacea pozitivă: prezența păcilor". Într-un alt articol se recunoaște autoritatea internetului. ,,Ușurința cu care oricine poate afișa în spațiul virtual oferit de internet, sub nume propriu adevărat, fals sau anonim de cele mai multe ori, absolut orice fel de informative, adevărată sau falsă, este cel puțin derutantă". ,,În miezul unui ev aprins" ni se amintește faptul că ,,A fost o vreme (în România - n.n.) când timpul se măsura în metri cubi de beton..." În pag. 8 citim despre Războiul care ne-a înghițit. Pe întinderea a două pagini ne este prezentat Grigore C. Moisil, fondator al informaticii din România. La rubrica Seniori ai culturii, facem cunoștință cu acad. (istoric) Alexandru Zub și cu artistul renascentist Horea Cucerzan. Știați că ,,Peste o mie de români, femei și bărbați, profesioniști stabili și experimentați, dar și voluntari dăruiți binelui comun, dau suflet și consistență ramurii din țara noastră a Ordinului Templierilor, care ființează de aproape o mie de ani în Europa și de numai 13 ani în România". La Dialoguri esențiale ne impresionează Eugenia Bulat, primul primar ales în mod democratic în comuna sa de baștină după anul despărțitor de ape, 1989. E.B. s-a născut în 19 septembrie 1956 în satul Sadova, raionul Călărași, Republica Moldova. Ion Barbu/Dan Barbilian - rigoare și fervoare, Calamburul și epigrama, Cinci milenii de inginerie persană, Cucerirea Galaxiei, Sfincși și dinozauri sunt alte și alte articole pe care le puteți lectura în voie în acest weekend în numărul din iulie al revistei Curtea de la Argeș.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:04 Ora de vară a Europei de Est