Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

,,Perfecţionarea competenţelor tehnice şi manageriale”

Școala de vară

,,Perfecţionarea competenţelor tehnice şi manageriale”

În perioada 4-7 iulie 2016 a avut loc la Remeţi școala de vară ,,Perfecţionarea competenţelor tehnice şi manageriale" dedicată studenţilor în inginerie, şcoală de vară desfăşurată sub egida Centrului de creaţie ştiinţifică şi inovare al studenţilor energeticieni orădeni (CCSISEO) din cadrul Departamentului de Inginerie Energetică (DIEn) al Facultății de Inginerie Energetică și Management Industrial de la Universitatea din Oradea.

La școala de vară au participat 40 de studenţi de la programele de studii aferente DIEn alături de cadre didactice coordonatoare, care au avut parte de un program vast, descris succint în cele ce urmează:
Luni, 4 iulie, a avut loc primirea şi înregistrarea participanţilor la Universitatea din Oradea,
deschiderea oficială a şcolii de vară, precum şi instruirea colectivă a participanţilor cu privire la normele în vigoare de securitate şi sănătate în muncă, precum şi a normelor suplimentare prevăzute în instrucţiunea proprie a facultăţii. Pe traseul spre locaţia şcolii de vară, participanţii au vizitat CHE Tileagd, CHE Fughiu beneficiind atât la faţa locului, cât şi în cadrul unei mese rotunde, de explicaţiile profesionale ale domnului ing. Vereş Petru, directorul Uzinei Hidroelectrica Oradea (Sucursala Hidrocentrale Cluj), domnului ing. Gabor Gheorghe (Uzina Hidroelectrică Oradea) care a prezentat aspecte privind  amenajarea Drăgan - Iad şi ale doamnei conf. univ. dr. ing. Hora Cristina (Universitatea din Oradea) care le-a vorbit studenţilor despre turbinele hidraulice în amenajările hidroenergetice.
Marţi, 5 iulie, au avut loc vizite la CHE Remeţi şi CHE Munteni, un workshop susţinut de
domnul asis. univ. drd. Lolea Marius şi d-na conf. univ. dr. ing. Dziţac Simona (Universitatea din Oradea) pe tematica ,,Evaluarea mediului electromagnetic din CHE şi staţiile de evacuare", iar după-amiază, într-un peisaj de vis din zona Barajului Drăgan, domnul conf. univ. dr. ing. Zétényi Zsigmond (Universitatea din Oradea) le-a prezentat studenţilor, în cadrul unei mese rotunde, o prelegere interesantă pe tema ,,Învăţământ, mobilitate, carieră".
Miercuri, 6 iulie, după vizitarea CHE Leşu şi barajului Leşu, domnul conf. univ. dr. ing. Buidoş Traian (Universitatea din Oradea) a susţinut, având la bază vasta experienţă a domniei sale în elaborarea de brevete de invenţie, o masă rotundă pe tematica: ,,Aplicaţii ale brevetelor de invenţii din Universitatea din Oradea în industrie"; au urmat discuţii privind atragerea de fonduri europene în domeniul energetic coordonate de domnul ing. Mortan Sorin (SC Ciucleatex SRL Beiuş); în după amiaza zilei s-a desfăşurat masa rotundă ,,Influenţa câmpului electromagnetic asupra sistemelor biologice", coordonată de domnul asis. univ. drd. Lolea Marius şi d-na conf. univ. dr. ing. Dziţac Simona.
Joi, 7 iulie, în ultima zi a şcolii de vară, studenţii au vizitat CHE Mărişelu, barajul şi lacul de acumulare Fântânele, salba de lacuri Tarniţa, Gilău, fiind impresionaţi în mod plăcut de frumuseţea naturii patriei noastre care oferă, fără îndoială, tărâmuri de poveste.
Activităţile sportive, de divertisment şi de agrement au umplut agenda fiecărei zile din cadrul şcolii de vară.
Experienţe de neuitat, vizite de lucru, perfecţionări, închegarea unor prietenii, voie bună, oameni frumoşi, colţuri de rai sunt câteva cuvinte cheie care pot descrie evenimentele care au avut loc în cadrul şcolii de vară desfăşurată la Remeţi.
Mulţumim tuturor lectorilor invitaţi, personalului operativ din cadrul obiectivelor energetice vizitate pentru răbdarea şi profesionalismul de care au dat dovadă în colaborarea cu participanţii la şcoala de vară, studenţilor participanţi şi tuturor acelora care au făcut posibilă şi au contribuit la reuşita acestei manifestări ştiinţifice studenţeşti!
Responsabil eveniment,
director CCSISEO,
conf. univ. dr. ing. Dzițac Simona,
Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial,
Universitatea din Oradea
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Perfecţionarea competenţelor tehnice şi manageriale”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:10:51 Ora standard a Europei de Est