Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Exersăm azi într-o firmă de exercițiu, iar mâine vom profesa într-o firmă reală’’

Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta

,,Exersăm azi într-o firmă de exercițiu, iar mâine vom profesa într-o firmă reală’’

Proiectul Posdru ID 150697 „PROinovație prin firme de exercițiu - de la școală competitivă la competitivitate în muncă", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, Posdru/ 175/2.1 /S/ 150697'', a fost demarat în luna aprilie 2015, pe o perioada de 8 luni în regiunile nord - vest și vest ale țării și s-a încheiat în luna decembrie 2015, coordonatorul proiectului fiind Colegiul Economic „Nicolae Titulescu" din Baia Mare.

Obiectivul general al proiectului este acela de a dezvolta cunoştinţe şi aptitudini necesare în procesul de inserţie pe piaţa muncii pentru cel puţin 1.100 de elevi din regiunile NV şi V prin intermediul firmelor de exerciţiu, acţiuni care vor conduce la creşterea şanselor de ocupare şi la îmbunătăţirea tranziţiei de la şcoală la o viaţă activă.
Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta  a activat în proiect  în calitate de unitate şcolară parteneră reprezentată prin domnul  director, prof. dr. Szatmari Adrian,  cu cinci firme de exerciţiu, una dintre ele fiind, firma de exercițiu  FE Steaua Canah SRL (obiect de activitate: Comerţ cu ridicata al produselor alimentare naturale procesate din seminţe de cânepă), care este o firmă nouă înființată  în mai 2015 sub coordonarea prof. Anton Floare și realizată  cu șase elevi ai liceului și anume  doi elevi  de la profilul Servicii, specializarea Tehnician în activităţi economice și anume: Oprean  Tatiana- Mihaela, cls. XII A, Cătana Denisa, cls. XII A) şi patru elevi de la  Resurse naturale şi Protecţia mediului, specializarea Tehnician veterinar: Pop  Cristian Florin, cls. XII C, Mociar Marius  Mădălin, cls. XII C, Teodorovici  Alexandra - Ileana, cls. XII C, Varga Imre Simon, cls. XII C.
Pe durata proiectului s-a încheiat un Acord de colaborare cu firma,S.C. „Canah Internațional" S.R.L Salonta, reprezentată prin directorul firmei, d-na Sfrija Daniela (firmă care comercializează tot produse naturale procesate din semințe de cânepă, din al cărei obiect de activitate s-a inspirat FE Steaua Canah SRL), pentru dobândirea de către elevi a competențelor tehnice, de comportament și de integrare într-o firmă reală.
În ceea ce privește activitățile derulate de către elevi pe perioada proiectului s-au concretizat în: activități de înființare a unei noi firme de exercițiu și înregistrarea acesteia pe platforma ROCT, primirea certificatului de înregistrare a firmei, derularea activităților de organizare a firmei, încadrarea pe posturi a personalului, stabilirea organigramei, stabilirea sarcinilor specifice postului prin fișele de post, întocmirea planului de afaceri a firmei, întocmirea documentelor de promovare a ofertelor, întocmirea listelor de prețuri, prezentarea în  PowerPoint a firmei, trimiterea ofertei și efectuarea de tranzacții cu alte firme de pe ROCT implicate sau neimplicate în proiect, facturarea și decontarea produselor și serviciilor comercializate cu ordine de plată pe platforma ROCT, urmărirea încasărilor, plăților și obținerea extrasului de cont, astfel încât elevii au învățat să tranzacționeze operații comerciale între ei similar realității economice. Elevii au participat la realizarea unei machete a firmei de exercițiu pentru tipărirea broșurii firmelor de exercițiu cu titlul: ,,Start-up-ul de afaceri virtual'', broșură tip revistă în care au fost cuprinse sumar activitățile tuturor firmelor de exercițiu  din regiunea N-V a proiectului.
Tot în cadrul proiectului, elevii au derulat activitate de pregătire și participare la Târgul FE de la Baia Mare din 3.10.2015, activitate care a fost o nouă provocare, o experienţă pozitivă  pentru ei, dar și oportunitate de a valorifica ce-au învățat, comunicarea directă cu partenerii lor de afaceri, cu care comunicarea înainte era doar online, la târg au negociat în mod real dezvoltându-și comunicarea specifică marketingului - comerțului, au efectuat tranzacții, activități care au determinat dezvoltarea profesională, încredere în forţele proprii, spiritul de echipă, dar și de competiție.
FE Steaua Canah SRL a obținut la competițiile târgului, premiul special de la secțiunea Vânzător: ,,ofertă atractivă" competiția fiind  realizată între toate firmele participante la proiectul „PROinovație prin firme de exercițiu - de la școală competitivă la competitivitate în muncă".
Vineri, 6 noiembrie 2015, în salonul Artelor din Baia Mare a avut loc masa rotundă cu tema „Pregătit prin firme de exerciţiu pentru a fi angajat", în organizarea Colegiului Economic ,,Nicolae Titulescu" din Baia Mare în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă şi respectiv S.C. Pol Succes S.R.L. din Baia Mare, unde prof. Anton Floare a fost invitată să reprezinte activitatea firmelor  de exercițiu  implicate în proiectul ,,PROinovaţie prin firme de exerciţiu - de la şcoala competitivă la competitivitate in muncă'' din județul Bihor (școlile implicate în proiect au fost: Colegiul Tehnic „Unirea" Ştei, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" Beiuş, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși" Oradea și Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta ,incluzând 10 profesori şi 110 elevi, parte din grupul ţintă al proiectului). Discuţiile au fost legate de relaţia angajat-angajator în vederea cunoaşterii reciproce a statutului acestora şi găsirea de soluţii comune optime în dezvoltarea unei legături durabile pe piaţa muncii.
 La Târgul național al firmelor de exercițiu  ,,Exersăm acum, progresăm în viitor", ediția a IV-a, Arad,12-13 mai 2016 de la Colegiul Economic Arad, firma ,,FE Steaua Canah SRL a avut o participare indirectă cu lucrarea realizată de asociații firmei, Prezentarea în PowerPoint firmei de exercițiu: FE Steaua Canah SRL, unde au obținut diplomă de participare.  Pe toată perioada proiectului elevii au fost remunerați  financiar, iar la sfârșitul activității proiectului  aceștia au  primit certificate de instruire prin firme de exercițiu, consiliere în carieră și sesiuni de informare și prezentare a conceptului de firmă de exercițiu, recunoscute în Uniunea europeană, iar profesorii coordonatori de firme de exercițiu din proiect au primit diplomă de participare în calitate de expert pe termen  lung:,,Expert coordonare, organizare și funcționare firme de exercițiu". Prin proiect, elevii au învățat să ia lucrurile în serios, au învățat că orice decizie a unui angajat are repercusiuni asupra întregii organizații, au învățat importanța gestionării eficiente a banilor, a informațiilor, dar și a timpului, iar noi, profesorii care am fost implicați în proiect considerăm că acești elevi sunt pregătiți pentru inserţia pe piaţa muncii, iar unii chiar își vor deschide propria afacere.
Prof. Anton Floare
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Exersăm azi într-o firmă de exercițiu, iar mâine vom profesa într-o firmă reală’’.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 14:29:36 Ora standard a Europei de Est